Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor

Tusványos Ismeretterjesztő

Tusványos – 30. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor

„Bálványosi Nyári Szabadegyetemnek hívnak, 1990. július 21-én születtem Bálványosfürdőn. Nagyon sokan örültek születésemnek, hiszen nyolc napon át tartó ünnepség volt, és azóta is, minden év júliusában hatalmas rendezvény a születésnapom. Hét évig nevelkedtem Bálványosfürdőn, majd elköltöztem Tusnádfürdőre, ahol ottlétem első évében már egy új becenevet kaptam, mai napig úgy ismernek az emberek, hogy Tusványos. Végülis örülök ennek a becenévnek, mert az évek alatt beépült a köztudatba, és ennek hallatán mindenkinek számtalan boldog emlék jut eszébe. Az egész éves közös ünneplés záró mozzanataként találkozzunk Tusnádfürdőn, hogy a szokásos helyszínen, de megsokszorozódott lelkesedéssel örüljünk egymásnak!” (Tusványos)

– – – – –

Helyszín: Tusnádfürdő
Időpont: 2019. július 23-28.

– – – – –

Leírás:

A harminc évvel ezelőtt megfogalmazott – még ma is időszerű – célt tartjuk szem előtt: őszintén, nyíltan, kötetlenül beszélgetni az országaink társadalmi átalakulási folyamatát kísérő problémákról.

A délelőtti előadásokon rendszerint aktuális témákat vitatnak meg meghívott előadóink. Az előadók közt a szabadegyetem céljának megfelelően mindhárom oldal – anyaországbeli, romániai magyar, valamint román – számos ismert és elismert politikusa, szakembere szerepel.

Délutánonként az egyetemi hallgatók és társadalomtudományi szakemberek igényei szerint összeállított programokon neves szakemberek, egyetemi tanárok, fiatal kutatók kapnak meghívást, hogy különböző érdeklődéskeltő kérdésekben vezessenek vitákat, kötetlen beszélgetéseket, tartsanak előadásokat.

Ugyanakkor ehhez a pillérhez tartozik a sportrendezvények, vetélkedők sokasága, ami párhuzamosan folyik az előadásokkal, így kínálva alternatívát a résztvevőknek.

A napi előadásokat esténként kikapcsolódást biztosító kulturális programok követik, ahol hazai és határon túli magyar együttesek zenélnek Magyarországról, illetve a Kárpát-medence más régióiból. Minden este lehetőséget biztosítunk különböző stílusoknak, irányzatoknak, illetve erdélyi tehetségkutató versenyeken győztes új zenekaroknak, ezzel széles igényskálát próbálunk kielégíteni.