Bács Lajos emlékére Pethő Rebeka fuvolaestje

online esemény Ismeretterjesztő

In memoriam

1930. január 19-én született Bács Lajos karmester, az intézetünk által szervezett Magyar Zene Fesztivál egyik megálmodója. A Magyar Zene Fesztiválon 2015 óta Bács Lajos emlékdíjat adunk át az ACCUMM Alapítvánnyal közösen, melyet 2020-ban a zsűri Pethő Rebekának ítélt. Jutalomkoncertjére Bács Lajos születésnapján kerül sor online. A koncertet az intézet Facebook-oldalán, illetve YouTube csatornáján tekinthetik meg.
Műsoron:
Bartók Béla: Három csíkmegyei népdal
Marin Marais: Les folies d’espagne
Claude Debussy: Syrinx
Johann Sebastian Bach: Partita (Allemande-Courante)
Arthur Honegger: Danse de la Chevre
Severio Mercadante – W. A. Mozart: La ci darem la mano variációk
Pethő Rebeka a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem II. éves hallgatója Oross Veronika tanárnő osztályában. A marosvásárhelyi Művészeti Líceumban érettségizett, Geréd Jolán fuvolatanárnő osztályában. A 2015., 2017. és 2018. évi romániai országos hangszerolimpia I. díjasa, 2019-ben pedig elnyerte a maximális pontszámot. 2016-ban és 2017-ben a nemzetközi Emanuel Elenescu versenyen szintén első helyezett volt. Együttműködött a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia zenekarával, a Csíki Kamarazenekarral, valamint a Liszt Ferenc Kamarazenekarral, a Camerata Regala zenekarral pedig a Román Atheneumban is fellépett.
2018-ban részt vett a Virtuózok komolyzenei televíziós vetélkedőn, ahol a tinik korcsoportjában a legjobb KILENC-be került, és elnyerte a zsűri különdíját. 2019 októberében részt vett a Jastrzębie-Zdrój-i (Lengyelország) V. nemzetközi fuvolaversenyen, ahol a zsűri különdíjjal értékelte. Zenekari tagként lehetősége volt 2016-ban közreműködni az European Music Campus Orchestrával, Grafeneegben, Ausztriában, amely zenekari projekt az EUYO utánpótlás csoportja volt. 2019 nyarán egy próbajáték során felvételt nyert a European Youth Orchestra Academy zenekari projektbe (Mannheim, Németország), amely zenekari továbbképzést és több fellépést is biztosított.
2020 őszén a Zeneakadémia Baráti Körének ösztöndíjasa lett, amely egy mesterhangszer megvásárlásában támogatta őt. Szeptemberben a Budapesti Szent László Plébániatemplomban fuvola-hárfa kamara koncertet adott, valamint fuvola-gitár formációban lehetősége volt játszani a Szófiai Magyar Intézetben is. Ugyanebben a hónapban a színházi kortárszene világába is belekóstolt, közreműködött Lackfi János Hinták című drámájának előadásában.

Bács Lajos • Recital de flaut Pethő Rebeka fuvolaestje