Az Urmánczy örökség

online esemény Ismeretterjesztő

Püsök Botond Csaba, Demeter Zsuzsa: Consumatum Est: Az Urmánczy örökség (2014), 47′
Magyar film román nyelvű felirattal.

A filmről:
Az Urmánczy-kastély és egykori tulajdonosa rejtélyes múltjának feltárására vállalkoztak a fiatal filmesek. A segítőkész helytörténész, Czirják Károly közreműködésével, illetve kitartó és alapos kutató munkájuknak köszönhetően hiteles információkból táplálkozva építették fel a filmet. Az alkotás révén virtuálisan bejárhatjuk a kastély szobáit, tereit, és rálátást kapunk az épület aktuális helyzetére.

A film az erdélyi épített örökség egy kiemelkedő kincsét, a mára már szinte feledésbe merült maroshévízi Urmánczy-kastélyt és az Urmánczy család tagjainak drámai sorsát mutatja be. Az ötven percben nemcsak a kiemelkedő történelmi múltú család története tárul fel előttünk, hanem a leszármazottak mai életét is dokumentálja, azt, hogy milyen pozitív, illetve negatív vonzata van annak, ha valaki egy történelmi család örököse.

Az alkotóról:
Püsök Botond 1986-ban született Csíkszeredában. A Sapientia – Erdélyi Magyar Tudományegyetem Filmművészet, Fotóművészet, Média szakán diplomázott 2008-ban a Veled című rövidfilmmel. Az egyetemi képzést követően egy saját filmprodukciós vállalkozást indított kolozsvári székhellyel, SpotFilm néven. Kisfilmjeit és dokumentumfilmjeit hazai és nemzetközi filmfesztiválokon vetítették. 2016-ban elnyerte a legjobb rendezőnek járó díjat az Astra Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon, valamint a DocuArt fesztiválon is az Angela című filmjéért. 2018-ban a Nyugalom van című rövidfilmjét Cambridge-ben, a Watersprite Nemzetközi Filmfesztiválon tűntették ki a legjobb dokumentumfilmnek járó díjjal. Munkája mellett jelenleg tanulmányait fejezte be a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem dokumentumfilm-rendező mesterszakán.

Hargita megye természeti és kulturális örökségét ismertető online dokumentumfilm-bemutató sorozatot válogattunk Önöknek a Hargitai Megyenapokra.
Az online bemutatóra választott 9 alkotás 2009–2016 között született, és az a közös bennük, hogy Hargita megyei filmesek munkája, akik részt vettek a Hargita Megyei Kulturális Központ (HMKK) 2014–2015-ös filmtámogatási programjában, illetve román nyelvű felirattal rendelkeznek.
A filmek között szerepel két olyan alkotás is, amely az intézmény kezdeményezésében a Norvég Alap által támogatott „Romák közössége a vizuális művészeteken keresztül” projekt részeként jött létre.