Aktuális népdalok

Óbecse Zene

Fennállásának 15. évfordulóját ünnepli az idén az óbecsei Dúdoló énekcsoport, a jeles alkalomból ünnepi műsort tartottak vasárnap délután Óbecsén a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben. A népdalegyüttes 2008 februárjában tartotta meg az első próbáját, és tény, hogy azóta a tagok egy része kicserélődött, de a népdal iránti szeretetük nem csökkent.

– Örömmel és boldogsággal tölt el, hogy a Dúdoló énekcsoport megalakulása óta tovább élteti a magyar népzenei hagyományokat, és mert olyan hölgyek alkotják a kórust, akik szeretnek énekelni, együtt lenni és szívügyüknek tartják magyarságukat. Ez a feladat áldozatokkal jár, hiszen rendszeresen kell időt szakítani arra, hogy összejöjjünk új dalokat tanulni, azokat begyakorolni és dalcsokorban előadni. A munkához természetesen siker és szórakozás is társul, mert a fellépések alkalmával sikereket élünk meg, a rendezvények, népzenei találkozók, szemlék pedig mindig közös énekléssel, mulatsággal zárulnak – fogalmazott Kisimre Szerda Anna, a Dúdoló énekcsoport művészeti vezetője, aki 2012-ben vehette át a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség Plakett díját, valamint Óbecse község díját. 2019-ben a horgosi Durindón Kisimre Szerda Anna pedagógusi nívódíjat kapott, 2021-ben pedig Bodor Anikó-díjat a kiemelkedő szakmai munkájáért.

A Dúdoló énekcsoport rendszeres résztvevője a Durindónak, a vajdasági népdalkörök és zenekarok szemléjének. 2012-ben a Durindóról javasolta a zsűri az énekcsoportot a Vass Lajos Népzenei Verseny Kárpát-medencei döntőjére, ahol kiemelt nívódíjat nyert a csoport. Az óbecsei népdalegyüttes többször szerepelt Magyarországon, Mórahalmon és Csongrádon, az óbecsei és vajdasági rendezvényeken, de Prágában is közönség elé álhatott. Repertoárján elsősorban bácskai, Tisza-menti dalanyag szerepel, mert a tagok elmondása szerint ez áll szívükhöz, lelkükhöz a legközelebb. A jubileumi műsor során aratódalokat, lakodalmas dalcsokrot, péterrévei dalokat adtak elő, illetve Tisza-menti csokrot mutattak be. A rendezvényen dr. Molnár Viktor, az egyesület alelnöke köszöntötte a megjelenteket, illetve a szülinapos hölgyeket. Beszédében kitért arra, hogy szerinte a népdaléneklés mindig rétegműfaj lesz, de akik egyszer eljönnek egy-egy műsorra, koncertre, ahogy ezt a Dúdolósok is tették, azok később visszajárnak az ilyen jellegű rendezvényekre, illetve betagosodnak a Petőfi kultúrkörbe.

– A XXI. századi embereknek is ugyanolyanok az érzelmeik, mint a régieknek. Az éneklés és a népdalok semmit nem veszítettek aktualitásukból, sőt, ebben a rohanó világban és gyors információáramlásban egyre inkább szükség van arra, hogy általuk valódi érzelmeket tudjunk kifejezni, és gyógyítsuk önmagunkat, környezetünket – mondta dr. Molnár Viktor.

A műsoron, amely a Nemzeti Kulturális Alap, az óbecsei önkormányzat és a Csoóri Sándor Alap támogatásával valósulhatott meg, azok a kórusok is közreműködtek, amelyekkel az évek folyamán baráti kapcsolatot alakítottak ki az óbecsei kórus tagjai. Fellépett a temerini Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület Dalárdája és tamburazenekara, a gunarasi Rozmaring asszonykórus, a bácskossuthfalvi Ady Endre Művelődési Központ Rezeda asszonykórusa, az óbecsei Botra férfikórus, illetve a péterrévei Dr. Kiss Imre Művelődési Kör Margaréta asszonykórusa. Ezenfelül az óbecsei Petőfi kultúrkör két néptáncosa, Talpai Emese és Varró Tódor néptáncokkal színesítette a műsort.

– Mint ismeretes, 2007 júniusában Óbecsén tartották a Durindót és a Gyöngyösbokrétát. A Durindó műsorát a házigazda, a Petőfi kultúrkör Szelence énekegyüttese nyitotta meg. Többen figyelemmel kísérték a rendezvény műsorát és úgy érezték, hogy Óbecsének lehetne felnőtt kórusa is, egy asszonykórus. Már a Durindó másnapján néhány hölgy, Farkas Zsuzsannával az élen, azzal a kéréssel keresték meg Kisimre Szerda Annát, hogy ők is szeretnének énekelni. Panna, ahogyan mindenki ismeri, ahhoz a feltételhez kötötte a kórus megalakulását, hogy legalább tíz főt toborozzanak a kórusba. Az asszonyok nem tétlenkedtek, és tizenöt évvel ezelőtt megtartották az első próbát – mondta Ricz Róbert, az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör elnöke.

Az ünnepi műsor végén Ricz Róbert oklevéllel és virággal köszönte meg a Dúdoló énekcsoport tagjainak eddigi munkáját: Szerda Ibolyának, Kurunci Máriának, Gilvázi Erzsébetnek, Karácsonyi Erzsébetnek, Majoros Jolánnak, Szerda Jolánnak, Szökő Benkó Erikának, Krisztity Margitnak, Papp Magdolnának, Tölgyesi Magdolnának, Csonka Teréziának, Károlyi Andreának, Farkas Zsuzsannának és a csoportvezető Kisimre Szerda Annának.

Forrás: Magyar Szó