A selmeci diákhagyományok a Határok nélkül

Online tér Kultúra, kommunikáció

A selmeci diákhagyományok a Határok nélkül szombati adásában

A Bányászati és Erdészeti Akadémia épülete Selmecbányán (Fotó: Pásztor Péter/Felvidék.ma, archív)

„Hogyha látnák a háborút kirobbantó hatalmasságok azt a sok szenvedést, amin népek milliói mennek át, tudom biztosan: elmenne a kedvük a háborútól” – áll Tulics Kálmán Élmények és epizódok az 1914–1918-ig tartott világháborúból című naplójában. A kolozsvári csendőrőrmester a magyar királyi 38. honvéd gyaloghadosztály tábori bíróságának jegyzőkönyvvezetőjeként járta végig Galíciát. Fényképekkel gazdagon dokumentált naplója egy kolozsvári levéltár mélyéről került elő. A frissen megjelent kötetről Benkő Levente történészt kérdezte Szilágyi Szabolcs.

Petki István 1640-ben épített marosszentgyörgyi reneszánsz udvarházának helyén  amelyről Orbán Balázs is megemlékezett – gyönyörű, késő reneszánsz kastélyt építtetett 1870-ben Máriaffy Albert és felesége, Bethlen Lujza. Erdély egyik legszebb épülete és a környező díszpark az államosítás után egy mezőgazdasági vállalat székhelye lett. A rendszerváltást követően azonban a kastély állaga teljesen leromlott, teljes felújítása három éve kezdődött el, és lassan a befejezéshez közeledik. A műemlék épületben közösségi, kulturális és turisztikai központot hoznak létre, a kastélyudvart pedig rendezvényparkká alakítják – mondta el Sófalvi Szabolcs, Marosszentgyörgy polgármestere Erdei Edit-Zsuzsannának.

A világon szinte egyedülálló szellemi-kulturális örökséget hagytak az utókorra a „Selmeci diákhagyományok”. Eredetük az 1735-ben alapított Bányászati Tanintézet, később Bányászati és Erdészeti Akadémia hallgatóihoz kötődik.

Selmecbányán tanult, majd tanított a nyolcvan éve elhunyt tudós Finkey József is, az érc- és szénelőkészítéstan neves tanára, róla mesélt Martényi Árpád, a Rákóczi Szövetség alelnöke Palcsó Zsóka mikrofonja előtt.

A legszebb könyvek közé választották a Horvátországban kiadott Ars et Virtus – Magyarország és Horvátország – „800 év közös kulturális öröksége” című nagykiállítás katalógusát. Az év legjobbjának nyilvánított horvátországi kiállítás érdekességeibe Dezső János, a zágrábi Magyar Kulturális Intézet igazgatója avatta be Benkei Ildikót.

Selyembe és brokátba öltöztek, drágakővel kirakott fegyverekkel vadásztak, ötvösremekművekből szippantották a tubákot az erdélyi magyar nemesek. Időutazásra invitál a Haberstumpf-villa Székelyudvarhelyen. A város által megvásárolt egykori családi nyári lak falai között a felújítást követően a  Haáz Rezső Múzeum kapott helyet. A kulturális intézmény ezúttal a kolozsvári Erdélyi Történeti Múzeum vándortárlatát kínálja azoknak, akik szeretik a fényűzést. A pénteki megnyitón részt vett Geréb Krisztina is. 

Adás: Kossuth Rádió 2021. 04. 10. (szombat) 18.01-18.30.

(MTVA/Felvidék.ma)