A nemzet csalogánya

Rimaszombat Ismeretterjesztő

Szeptember 9-én, pénteken 18.00 órai kezdettel szervezik meg A nemzet csalogánya című darabot a Rimaszombati Városi Művelődési Központ  színháztermében.  

Zenés kulisszatitkok Blaha Lujza életéről.
2022. szeptember 9-én 18.00 órai kezdettel a rimaszombati kultúrház bábtermében (bejárat a Bartók Béla utca felőli E bejáraton!) lesz látható Perczel Enikő A nemzet csalogánya című darabja Csomor Csilla színművésznő előadásában.
Jegyek elővételben (5€) a Tompa Mihály Könyvesboltban vásárolhatók.
Csomor Csilla színművésznő a Déryné Széppataki Róza életét feldolgozó Édes Rózám! című estje után Rimaszombat város szülöttének, Blaha Lujzának, a magyar nyelvű zenés színház páratlan alakjának, a „nemzet csalogányának” pályaívét tűzte műsorára. A művésznő célja, hogy előadásaival elfeledett színészóriásaink emlékét őrizze és megismertesse az utókorral.
Honnan indult az operett, opera, népszínmű, dráma koronázatlan királynője, a kis „dalos Lujzácska”? Ki volt az a kislány, aki alig 16 évesen férjhez ment a 37 éves Blaha János karmesterhez? Hogyan szerződtette őt Szigligeti Ede a Nemzeti Színházhoz, hogy végig játssza a népszínmű-irodalom jelentős szerepeit?
Ezekre és más kérdésekre is választ kapunk a kétszer 45 perces zenés előadásból, mely túllép a monodráma műfajiságán, s a közönségnek könnyed formában nyújt bepillantást a zenés színpad jeles képviselőjének életébe. A darab rendezője: Bezerédi Zoltán. Zongorán kísér: Darvas Ferenc.