A Meditáció Titka – Ingyenes Előadás

Online Ismeretterjesztő
Időpont: 2022. SZEPTEMBER 8., CSÜTÖRTÖK, 19:00–20:30 UTC+03
A MEDITÁCIÓ TITKA – INGYENES ELŐADÁS ÉS GYAKORLÁS
Pszichológiai szempontból mondhatjuk, hogy a meditáció egy megváltozott tudatállapot, de aki rendszeresen meditál, az tudja, hogy valójában a meditáció éppen a tudat megváltozott állapotait (vritti szarupjam) szünteti meg, így a meditáló képes megtapasztalni a tiszta tudat állapotát, amikor a figyelem nem fókuszál semmilyen tárgyra és nem is azonosul semmilyen alannyal.
A meditáció egyáltalán nem nehéz vagy nehezen elsajátítható. Mindenki tud meditálni, csak a legtöbb embernek kezdetben nehézséget jelentenek a testi korlátai vagy az elméje állapota, amit a csapongás és a koncentráció hiánya jellemez.
Az elme csapongása, a gondolatok zaja nem kizáró ok, hanem egy ideig természetes velejárója a gyakorlásnak, mondhatni ez a meditáció része. Már ezekből a gondolatokból is sokat tanulhat a gyakorló, közelebb kerülhet az önismerethez és az önmegvalósításhoz is, hiszen csöndben ülve végre feltörhetnek az elfojtott érzelmek vagy éppen teret nyerhetnek a kreatív, új gondolatok.
A meditáció felé nem a gondolatok kizárása, legyőzése és az elmével való harc visz, hanem éppen mindenfajta belső küzdelemnek, ellenállásnak az elengedése, ami nem egy aktív dolog. Nem egy olyan tett, amit a hétköznapok során megszoktunk, hanem inkább egyfajta megadás a jelennek.
Az elmét akaratlagosan nem lehet megállítani, hiszen már a megállítás gondolata is az elméből származik, ugyanaz a forrása, amit elvileg ki akar oltani.
Amint megszűnik az ellenállás (ami maga az egó) a pillanattal szemben, elfogadunk minden külső ingert, testi érzetet, gondolatot, úgy ahogy van, a meditáció magától létrejön és a változó elme változatlan háttere (a Tudat) megmutatkozik. Az elme magáról elcsöndesedik, és a figyelem, tudatosság nem keveri össze magát többé az elmével (Jóga Szútra 1.1-1.4).
Mindössze a világtól kapott koncepciókból, viselkedésmintákból és más emberektől elhitt programokból, gondolatokból összerakott rendszer az elménk, személyiségünk, amivel tévesen azonosultunk. Pedig nem a valódi énünk, csak egy szemüveg, amin keresztül a világot nézzük.
Végső természetünk nem a szemüveg, hanem a tudat, figyelem, a Látó (drástuh – látó, végső tanú, tudatosság). Az átma-vicsára (valódi én kutatása) és a dhjána (meditáció) segítségével bárki számára elérhető ez a felismerés…
Minden csütörtökön 18.00-tól több százan jógázunk együtt, ezen a héten egy tartásjavító jógaórával várlak benneteket! Csatlakozz hozzánk Te is! ❤
A kb. 45 perces elméleti áttekintés után 15 perc meditációs gyakorlat következik, ahol ki lehet próbálni a hallottakat. A gyakorlás után pedig kommentben lehet kérdezni az átélt tapasztalásokról és meditációval kapcsolatban!
A videó a Facebook oldalamon és az ONLINE JÓGAÓRÁK ÁDÁMMAL Facebook csoportban lesz látható és a következő csütörtökig visszanézhető:
www.facebook.com/groups/jogaadammal
A GYAKORLÁS MINDENKI SZÁMÁRA MEGTEKINTHETŐ, de ha velem gyakoroltál és úgy érzed, több lettél általa, kérlek, támogasd az én fejlődésemet és munkámat is egy jógaóra árával, hogy a jóga értékes tudását minél több emberhez eljuttathassam!
OTP Bank
11773449-00218733-00000000
Diószegi Ádám
A megjegyzés rovatba kérlek, írd bele, hogy “jóga támogatás”.
Köszönöm! 🙂
Üdv,
Ádám