A kínai pecsétek esztétikája

Online Tudomány, oktatás
Az Ezerarcú Kína kultúrtörténeti sorozatának következő előadása:
A kínai pecsétek esztétikája
Időpont: 2022. január 25. kedd, 17:00-18:30
Előadó: Horváth Janisz, kalligráfus, tipográfus
A kínai pecsétnyomatok kialakulása és rajzolata szoros kapcsolatban áll a kínai írásbeliség fejlődésével, hiszen a császárság-kori írásjegyek többnyire négyzetes tömbbe vésett karakterek voltak (ld. kis pecsétírás), ez pedig a pecsétnyomatok formájára is jelentős hatást gyakorolt. A pecséteket a régi időkben az okiratok, császári rendeletek hitelesítésére használták, de számos kevésbé formális változatukkal is találkozhatunk magánleveleken vagy műalkotásokon, ahol a pecsétnyomatok formája és elhelyezése újabb művészi dimenziót adott az alkotásoknak. Ezeken a képeken és kalligráfiákon a készítő, és a későbbi tulajdonosok, gyűjtők névjegy-pecsétjei láthatók. A legtöbb pecsétre a tulajdonosa nevét vésték, a kormányzati dokumentumokon használtak azonban általában a hivatal nevét tartalmazták, nem pedig egy tisztviselőét. A pecsétkő alapanyaga többnyire valamilyen zsírkő vagy faragható értékes kő, pl. szerpentinit, jáde vagy nemesfém, illetve elefántcsont volt, felső részüket gyakran kis szoborrá alakították. A pecsétnyomatok jellegzetes piros színét a porrá őrölt cinóber ásvány adta, amelyet növényi olajjal kevertek össze.
A pecséteket ma is előszeretettel használják Kínában, ennek köszönhetően ez egy napjainkban is élő, különleges alkalmazott művészeti forma, melynek kiemelkedő értékeit az is mutatja, hogy 2009-ben a kínai pecsétművészet felkerült az UNESCO világörökségi listájára.
Horváth Janisz, kalligráfus, tipográfus előadásából a hallgatók többek között megtudhatják, hogy milyen jellegzetességei voltak a császári pecséteknek, és hogyan kellett megfelelően elhelyezni a festményeken, kalligráfiákon a pecsétnyomatot.
Az online előadáshoz az alábbi linkre kattintva tudnak csatlakozni 2022.01.25-én 17 órától:
https://us02web.zoom.us/j/87058548669…
Meeting ID: 870 5854 8669
Belépőkód: 868423
A programon való zavartalan részvétel érdekében javasoljuk az ingyenesen letölthető Zoom program telepítését, amely az alábbi linken érhető el:
https://www.zoom.us/
Az előadás azonban a Zoom program letöltése nélkül, a böngészőből is elérhető.
A rendezvényeinken készült fotókat, videofelvételeket honlapunkon, facebook oldalunkon és nyomtatott kiadványainkban megjelentethetjük.
(Amennyiben szeretné kérni valamelyik elektronikus felületünkön megjelenő kép eltávolítását, kérjük a következő e-mail címen jelezze felénk: )
Minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk online rendezvényünkön!