A helytörténet kapta a főszerepet

Magyarkanizsa Egyéb

A községnapi ünnepségsorozat második napján, csütörtökön Magyarkanizsán helytörténeti sétára invitálták az érdeklődőket. Délelőtt Kávai Szabolcs történelemtanár tartott helyszíni előadást a Fő utcán a diákoknak, akik ezek után biztosan más szemmel nézik majd az épületeket. Délután Valkay Zoltán helytörténész-építész a Fő utca nevezetességeiről, a város híres-neves polgárairól beszélt a felnőtteknek.

Az előzetes meghívás során úgy hirdette meg Magyarkanizsa önkormányzata a programot, hogy bárki részt vehet a sétán, akit érdekel Magyarkanizsa múltja, aki szeretné megérteni a város fejlődésének, fejlesztésének főbb vonulatait. Mástól nem is lehetett volna átfogóbb képet kapni az épített örökségünkről, mint Magyarkanizsa jó ismerőjétől, az építész és helytörténész Valkay Zoltántól. A séta a kisparkból indult, és lenyűgöző beszédmóddal zajlott végig, amit Valkay Zoltántól már megszokhattak az érdeklődők. Szerteágazó és alapos tudását úgy adta át, hogy bárki örömét lelhette benne.

– A Fő téri barangolás egy különös térbe vezet minket, ugyanis jaj annak, aki tudja, hogy milyen volt valaha, és látja azt, ami ma van. Ennek a kettősségnek az érzését úgy tudjuk megállapítani, hogy jelen vannak azok az épületek, melyek kezdenek megkukulni, nem mesélnek sok mindenről, illetve azok, melyek mondandójukban már kezdenek akadozni, olvashatatlanná válni, hisz lepusztulófélben vannak. A Fő utca a város fő ere. Egy olyan város, amely a turizmusra akar építeni, nem engedheti meg magának, hogy nem megtérülő utcaképpel várja a turistákat – magyarázta.

Beszélt arról is, hogy mint Fő utca, már inkább a bankok utcája ez, míg valaha itt korzóztak az emberek, és azért volt valaha Úri utca, mert többek közt fontos üzletek voltak itt.

– Az élet elköltözött a városmagból a falak közé, illetve a Körösre, egy tudat alatti régióba – fogalmazott Valkay.

A nap folytatásában még a József Attila Könyvtárban dr. Klamár Zoltán előadását hallgathatták meg az érdeklődők. Előadásában négy magyarkanizsai születésű személy, Beszédes József, Kafga Andor, Miloš Dimitrijević és Batta Péter életpéldáját idézte meg. Az Eleink példái – A polgári éthosz Ókanizsán című előadása újabb kincs volt a magyarkanizsai községnapi programsorozatban.

Ma pedig ismét program a programot éri, köztük a legünnepélyesebb esemény, a városnapi díszülés, melyen kiosztják a Pro Urbe díjakat, ugyanakkor koszorúzás is lesz Magyarkanizsa eredeténél, a Halász téri szobornál, majd megnyílik a Fénnyel írt Kanizsa kiállítás, este pedig a Viva Vox együttes ad koncertet.

Forrás: Magyar Szó