A gyerekek mindent megmentenek

Óbecse Egyéb

Az Innova Alkotók és Újítók Társasága az óbecsei Zdravko Gložanski Általános Iskolával együttműködve A gyerekek mindent megmentenek címmel, TEDx-beszédhez hasonló rendezvényt szervezett hétfőn délután az óbecsei Városi Színházban, amelyre elsősorban a szülőket és a pedagógusokat várták. Az eseményen olyan témákat jártak körül, mint az erőszak megelőzése, a nemi alapú erőszak, a diszkrimináció, a tolerancia fejlesztése, valamint az interkulturalitás és befogadás fontossága.

– Ez a rendezvényünk valójában az egyik megállója az erőszakmentes iskolai légkör kialakításának, amelyet már hetedik éve szorgalmazunk az oktatási intézményünkben. Nagyon hasznos és gyümölcsöző együttműködés alakult ki a civil szféra és az iskola között. Azért TEDx-hez hasonló esemény, mivel tudjuk, hogy 1984-ben alakult meg a TED Amerikában, mint nonprofit szervezet. Ahhoz, hogy ilyen jellegű rendezvényt szervezhessünk, engedélyt kell kérnünk hozzá. Sajnos későn küldtem el a kérelmet, nyolc hetet kell várni erre az engedélyre, úgyhogy ebben a pillanatban világszintű támogatással nem tudtuk ezt megvalósítani, viszont ígérjük, hogy legközelebb ezt is biztosítani fogjuk – közölte Börcsök Margarita, az óbecsei Zdravko Gložanski Általános Iskola pszichológusa, a rendezvény szervezője.

A gyermekek jogainak világnapján megtartott rendezvényen az Európa Tanács és a Tartományi Ombudsman Gyermektanácsának a képviselői, aktivisták, valamint Igor Jurić, az Eltűnt és Bántalmazott Gyermekek Központjának a képviselője is felszólalt.

– Azt gondolom, hogy rossz helyre tettük a prioritásokat, ezt rójuk fel a szülőknek. Vissza kell térnünk a helyes útra. Nagyon fontos, hogy felismerjük azt, ha a gyereknek gondjai vannak, ezt gyakran nem vesszük észre, mert nem vagyunk velük szoros kommunikációban. Ez a mi üzenetünk. Azt szeretném elmondani, hogy vannak lehetőségeink, sok jó alkalom van, csak az a kérdés, hogy élünk-e ezekkel és dolgozunk-e magunkon? Én a történtek után is megértettem azt, hogy lehet élet egy nagy fájdalom, trauma után is, hogy sokat lehet tenni, amit nap, mint nap bizonyítunk is – fogalmazott Igor Jurić.

A rendezvényt Az erőszak megelőzése elnevezésű projekt keretében szervezték meg, amelyet az oktatási minisztérium támogatott.

Forrás: Magyar Szó