A 100 tagú székely férfikórus előadása

Kultúrpalota Marosvásárhely Ismeretterjesztő

A 100 tagú székely férfikórus története 2013 májusában kezdődött. A nagy múlttal rendelkező székelyudvarhelyi székely dalegylet férfikórusa, a sepsiszentgyörgyi férfikórus és a gyergyószentmiklósi ipartestület férfikara kezdeményezték egy nagy férfikórus létrehozását. Az első közös éneklés igazi dalos ünneppé varázsolódott egy jubileumi kórustalálkozón, Székelyudvarhelyen. Ezt követően, e három férfikórus meghívta a csíkborzsovai római katolikus templom férfikórusát és felemelő hangulatban a csíkszépvízí dalostalálkozón megszületett a 100 tagú székely férfikórus!
Ezen pillanattól 100 székely férfi szívet – lelket gyönyörködtetően együtt énekelhetett a nagy kórusban. 2016 decemberében, az adventi hangversenyen már Marosszék is jelen volt e csodálatos közösségben. A 2017-es év kezdetétől Udvarhelyszék, Háromszék, Gyergyószék, Csíkszék és Marosszék székely férfi dalosai a 100 tagú székely férfikórusban együtt éneklünk, imádkozunk, dicsérjük Istent, emlékezünk hős elődeinkre.
Jelen vagyunk: keresztény egyházi ünnepeinken, nemzeti megemlékezéseinken, történelmi és kulturális évfordulók alkalmával.
Céljaink: 1. nemzeti, nyelv és keresztény identitástudat megőrzése, erősítése és fenntartása 2. felbecsülhetetlen értékű hagyományaink ápolása.

Bereczki Sándor
elnök, Marosszéki Harmónia Egyesület