Szűrés országra: Szlovákia

Galánta

A Galántai Honismereti Múzeum szeptember 30-án, szerdán 17.30 órai kezdettel szervezi meg az Európai Kulturális Örökség Napjai rendezvénysorozat részeként Bukovszky László Az utolsó Esterházyak Galántán című előadását.

Pozsony

A Szlovák Nemzeti Múzeum – A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma és a Hagyományok és Értékek Polgári Társulás közösen szervezi meg szeptember 30-án, szerdán 17.00 órai kezdettel a Vox Humana című kiállítást a Brämer-kúriában.

Fülekpüspöki

Az emlékmű felavatását a Csemadok szeptember 30-án, 16.30 órától Fülekpüspökiben, még a szeptemberi járványügyi előírások szerint tartja meg.

Szepsi

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége hagyományosan ebben az évben is megszervezi a Szlovákiai Magyar Iskolák XX. Országos Tanévnyitó Ünnepségét, melyre 2020. augusztus 30-án, (vasárnap) 10.30 órai kezdettel Szepsiben kerül sor.

Pozsony

Szeptember 27-én, vasárnap 17.30 kezdettel szervezik meg a Mechanics of distance című táncelőadást a Szlovák Nemzeti Színház épületében.

Pozsony

Szeptember 27-én, vasárnap 14.00 órai kezdettel szervezik meg Az utolsó koronázás Pozsonyban címmel a városnéző sétát, találkozó a Prímás Palota előtt.

Komárom

Szeptember 27-én, vasárnap 14.00 órai kezdettel szervezik meg az I. Nemzetközi katonai fúvószenei fesztivált a komáromi Klapka téren.

Komárom

A Szlovákiai Civil Becsületrend Polgári Társulás szeptember 26-án, szombaton 14.30 kezdettel szervezi meg a Szlovákiai Civil Becsületrend-díj ünnepélyes átadását a komáromi Duna Mente Múzeum-Kultúrpalota épületében.

Kassa

A szeptember 26-ai, szombati program:

Galánta

A Galántai Honismereti Múzeum szeptember 26-án, szombaton 10.00 órai kezdettel szervezi meg az Európai Kulturális Örökség Napjai rendezvénysorozat részeként az Oktat a múlt című rendezvényt.

Pozsony

Szeptember 25-én, pénteken 19.00 órai kezdettel szervezik meg a Sárik Péter Trió X Bartók című koncertjét a pozsonyi Cafe Propeler épületében.

Rimaszombat

Szenzációsnak ígérkező koncerttel zár Rimaszombatban az idei, immár harmadik alkalommal megrendezendő Szombati Jazztival. Szeptember 25-én, pénteken 19.00 órától a Fekete Sas (Fő tér) udvarán a rimaszombati származású, de fiatal kora ellenére már világhírű Andreas Varady (aki két éve a Harmónia – Szlovákiai Magyar Zenei Díjat is elnyerte) lép fel családi zenekarával (édesapja és öccse társaságában).

Kassa

A szeptember 25-ei, pénteki program a MaJel Rovás Központban:

Komárom

Szeptember 24-én, csütörtökön 9.50 kezdettel szervezik meg a XXIV. Mérföldkövek című helytörténetei konferenciát a komáromi Duna Mente Múzeum Kultúrpalota termében.

Pozsony

A Pozsonyi Kifli Polgári Társulás szeptember 24-én, csütörtökön 18.00 órai kezdettel szervezi meg a Volt egyszer egy Pozsonyi Hajósegylet (1862 – 1940) című kötet bemutatóját a Csemadok pozsonyi székházának nagytermében.

Kassa

Szeptember 24-e és 26-a között rendezik meg a IV. Radványi Géza Emléknapokat Kassán.

Párkány

A Párkányi Városi Könyvtár szeptember 24-én, pénteken 17.00 órai kezdettel szervezi meg Batka Péter – A természetközeli életforma, mint válasz korunk létkérdéseire című vetítéssel egybekötött előadását a párkányi Danubius Mozi épületében.

Felvidék

A Szövetség a Közös Célokért társulás szeptember 24-én, csütörtökön 9.00 órai kezdettel Civil információs napot tart az alábbi területi irodáiban.

Pozsony

Szeptember 23-án, szerdán 19.30 kezdettel szervezik meg a DEJA VU Klub jubileumi zenés klubestjét a pozsonyi V-klub épületében.

Pozsony

Szeptember 23-án, szerdán 17.30 kezdettel szervezik meg Nyáry Krisztián Szerelmes magyarok című kötetének a bemutatóját a Panta Rhei Posta utcai könyvesboltjában.

Kassa

Szeptember 23-án, szerdán 16.00 órai kezdettel szervezik meg az Ismerkedés a kassai Rozália temetővel című rendezvényt.

Felvidék

A Szövetség a Közös Célokért társulás szeptember 23-án, szerdán 9.00 órai kezdettel Civil információs napot tart az alábbi területi irodáiban.

Pozsony

Szeptember 22-én, kedden 15.00 órai kezdettel szervezik meg a Márai Sándor és Madách Imre: Rokoni szálat című szimpóziumot a Szlovák Nemzeti Múzeum – A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma épületében.

Rimaszombat

A koncert 2020. szeptember 22-én 19:00 órai kezdettel kerül megrendezésre a VMK színháztermében (bejárat a szökőkút felől). Fellép a szlovák komolyzenei élet két fiatal tehettsége: Pavel Bogacz ml. /hegedű és  Karolína Huray – Zívalíková / cselló. A műsoron olyan zenei darabok szerepelnek, mint  Ludwig van Beethoven Duett No.1 hegedűre és csellóra ( a mester születésének 250. évfordulója alkalmából).

Komárom

Szeptember 21-én, hétfőn 19.00 órai kezdettel szervezik meg a Kaszás Attila Emlékgálát a komáromi Egressy Béni Városi Művelődési Központ épületében.

Komárom

A Széchenyi István Polgári Társulás szeptember 21-én, hétfőn 17.30 kezdettel szervezi meg a gróf Széchenyi István születésének 229. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezést a komáromi Széchenyi István domborműnél.

Pozsony

A Magyarország Pozsonyi Nagykövetsége szeptember 21-én, hétfőn 17.00 órai kezdettel szervezi meg Tóth György TEST-TEREK című kiállításának a megnyitóját a pozsonyi Magyar Kulturális Intézet kiállítótermében.

Ipolykeszi

A Nagycsalomjai Római Katolikus Plébánia  és a Pázmaneum Társulás közösen szervezi meg szeptember 20-án, vasárnap 15.00 órai kezdettel a Felvidéki Imakilenced 9. Állomását az ipolykeszi római katolikus templomban.

Nagycsalomja

A Csemadok Nagykürtösi Területi Választmánya szeptember 20-án, vasárnap 14.30 kezdettel szervezi meg a Juniális 2020 rendezvényt a nagycsalomjai szabadtéri színpadon.

Oroszka

Temetése 2020. szeptember 20-án (vasárnap), 15 órától lesz az oroszkai református templomban, majd elhunyt szerettünket az érsekkétyi temetőben helyezzük végső nyugalomra.

Komárom

Augusztus 20-án, csütörtökön 17.00 órai kezdettel szervezik meg a Szent István-napi megemlékezést a komáromi Szent István szobornál.

Pozsony

Augusztus 20-án, csütörtökön 17.00 órai kezdettel tartják meg a Szent István-napi ünnepi szentmisét a pozsonyi Szent Márton Székesegyházban.  

Zselíz

Augusztus 20-a és 22-e között szervezik meg a 54. 54. Országos Népművészeti Fesztivált Zselízen.

Vásárút

Szeptember 19-én, szombaton 18.00 órai kezdettel szervezik meg az Ifjú Szivek Táncszínház 20 éves gálaműsorát a Vásárúti Kulturális Központban.

Pozsony

Szeptember 19-én, szombaton 16.00 órai kezdettel a Lux televízió élő adásban közvetíti Molnár Tamás, a pozsonyi magyar hívek lelkipásztorának celebrálásában magyar nyelvű misét.

Gömörpéterfala

Szecskó Zsolt Tobden látogat szeptember 18-án Gömörpéterfalára. A beszélgetéssel egybekötött előadás a Magyar Közösségi Ház programsorozat keretében 19.00 órakor kezdődik.

Kassa

Szeptember 18-án, pénteken 19.00 órai kezdettel szervezik meg a Shamrock Redheads koncertjét a kassai MaJel Rovás Központ épületében.

Dunaszerdahely

Szeptember 18-án, pénteken 18.00 órai kezdettel szervezik meg a Hazai pályán című csoportos kiállítás megnyitóját a dunaszerdahelyi Vermes-villában.

Szőgyén

Szőgyén ad otthont szeptember 18-tól a Szlovákiai Magyar Kézműves Szövetség és a Hagyományok Háza Hálózat-Szlovákia első kiállításának, amely elsősorban a felvidéki kézművesek legszebb alkotásaiból mutatott be egy válogatást.

Fülek

Szeptember 18-án, pénteken szervezik meg a Sörfesztet a füleki Szabadság téren, kapunyitás 10.00 órakor.

Kassa

Augusztus 18- án, kedden 10.00 órai kezdettel szervezik meg a Szent István-napi ünnepséget a kassai Felső-Bankón.

Ipolyság

Szeptember 17-én, csütörtökön 16.00 órai kezdettel szervezik meg Százdi Sztakó Zsolt Életem történetei című kötetének a bemutatóját az Ipolysági Városi Könyvtár épületében.

Nagymegyer

A Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet Közművelődés és érték címen konferenciát rendez szeptember 16-án, szerdán 9.00 órakor Nagymegyeren a Plauter kúriában.

Nagymegyer

Tekintse meg a Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériuma által kiadott Kelet-Közép-Európa zsinagógái 1782-1944 című roll-up kiállítást a nagymegyeri Fészek Ifjúsági Központ (volt Zárda iskola) épületében.    

Pozsony

A Magyar Kulturális Intézet új arculatának bemutatása nem marad el: mindenkit szeretettel várnak kedden, szeptember 15-én 14.00 órától a Duna-parton található Propeller előtti térre.

Komárom

Augusztus 15-én, szombat 11.00 órai kezdettel diakónus- és papszentelésre kerül sor a komáromi Szent András bazilikában Mons. Orosch János érsek közreműködésével.

Rimaszombat

Elkészült a rimaszombati Tompa Mihály Református Gimnázium új sportpályája, melyet 2020. szeptember 14-én délelőtt már birtokba vettek a diákok, az ünnepélyes átadóra ugyanezen a napon délután 14.00 órakor kerül sor.

Királyhelmec

Augusztus 14-én, pénteken 10.00 órai kezdettel szervezik meg a IV. Csatrangos Országos Népzenei Fesztivált a királyhelmeci sportpályán.

Királyhelmec

Augusztus 13-án, csütörtökön 19.30 kezdettel szervezik meg a Magyar Állami Népi Együttes: Megidézett Kárpátalja – Hágókon innen és túl című műsorát a királyhelmeci sportpályán.

Alsóbodok

Az Isten szolgája, Esterházy János végső nyugalomra helyezésének 3. évfordulója alkalmából az Esterházy János Zarándokközpontban, Alsóbodokon (Kálvária tér 426.) 2020. szeptember 12-én (szombat) ünnepi szabadtéri szentmisét és lelki programot szerveznek. 

Pozsony

Szeptember 11-én, pénteken 20.00 órai kezdettel szervezik meg a JANOSKA ENSEMBLE feat. Tony Lakatos a pozsonyi Óvárosi Vásárcsarnok épületében.

Rimaszombat

Szeptember 11-én, pénteken 20.00 órai kezdettel a III. Jazztival Rimaszombatban című rendezvénysorozat részeként Dobrá muzika ad koncertet a rimaszombati Fekete Sas étterem udvarán (Kedvezőtlen időjárás esetén a Városi Művelődési Központban).

Komárom

Szeptember 11-én, pénteken 17.00 órai kezdettel szervezik meg a Kempelen Farkas, a pozsonyi Da Vinci című kiállítás megnyitóját a komáromi Duna Menti Múzeum Zichy-palotabeli kiállítótermében.

Kassa

Szeptember 10-én, csütörtökön 19.00 órai kezdettel szervezik meg Tomi Furmaník & Árpád Csete koncertjét a kassai MaJel Rovás Központ épületében.

Dunaszerdahely

Szeptember 10-én, csütörtökön 17.00 órai kezdettel szervezik meg az Egy újjáéledt közösség – Szemelvények a szlovákiai magyar cserkészmozgalom történetéből című kiállítás megnyitóját a dunaszerdahelyi Csallóközi Múzeum kiállítási termében.

Ipolyság

Szeptember 10-én, csütörtökön 16.00 órai kezdettel szervezik meg az In memoriam Pokorný Lajos című kiállítás megnyitóját az ipolysági Menora Saag Centrum Artis épületében.

Felvidék

A Szövetség a Közös Célokért társulás szeptember 10-én, csütörtökön 9.00 órai kezdettel Civil információs napot tart az alábbi területi irodáiban.

Szenc

A Szenc és Vidéke Társulás szeptember 9-én, szerdán 14.00 órai kezdettel szervezi meg a Szenci járás magyar elsőseinek a köszöntését és megajándékozását.

Rimaszombat

A kiállítás 2020. szeptember  9-től 2020. december 31-ig látható a Gömör-Kishonti Múzeumban Rimaszombatban, és az Európai Kulturális Örökség Napjai keretében valósult meg.   

Párkány

A Párkányi Városi Múzeum, a Memoriae Patrum Honismereti Társulás, a Vigyázók Had- és Kultúrtörténeti Egyesület, valamint a Bényi Múzeum közösen szervezi meg szeptember 9-én, szerdán 16.00 órai kezdettel a Hadisírok nyomában című kiállítás megnyitóját a Párkányi Városi Múzeumban.

Dunaszerdahely

A Szövetség a Közös Célokért társulás szeptember 9-én, szerdán 9.00 órai kezdettel Civil információs napot tart az alábbi területi irodáiban.

Nagyszombat

Szeptember 8-án, 18.30 kezdettel szervezik meg a nagyszombati Szent Ilona templomban a magyar szentmisét.

Kassa

Szeptember 8-án, kedden 18.00 órai kezdettel szervezik meg a 170 éve született Gerster Béla, a Korinthoszi csatorna tervezője című kiállítás megnyitóját a kassai MaJel Rovás Központ FiguratiF Galériájában.

Rimaszombat

Szeptember 8-án, kedden 16.30 kezdettel szervezik meg Légy Lámpás előadás-sorozat következő alkalmát Rimaszombatban.

Rimaszombat

A Rákóczi Szövetség idén több mint 9000 külhoni magyar iskolakezdő kisdiákot köszöntött ösztöndíjjal és iskolatáskával Kárpát-medencei hálózata segítségével.

Losonc

Szeptember 6-án, vasárnap 16.00 órai kezdettel szervezik meg Koltay Gábor Trianon című dokumentumfilmjének a vetítését a losonci Kármán József Alapiskolában.

Komárom

Szeptember 4-én, pénteken 19.00 órai kezdettel szervezik meg az István a király című előadást a Doktorock előadásában a komáromi Egressy Béni Városi Művelődési Központban.

Nagymegyer

Szeptember 4-én, pénteken 19.00 órai kezdettel szervezik meg Szomolai Tibor A klán című könyvének a bemutatóját a nagymegyeri Chilli House épületében. Ugyanott 21.00 a Nagymenők című film vetítését.

Rimaszombat

Legszebb város Batyi címmel nyílik Hangácsi István festő első tárlata szeptember 4-én, pénteken 18.00 órától a rimaszombati Városi Művelődési Központban található Ganevia Galériában.

Kassa

A kassai Kelet-szlovákiai Múzeum a és a Kassai Polgári Klub közösen szervezi meg szeptember 3-án, csütörtökön 10.00 órai kezdettel a Történelem és a talált kincsek című konferenciát a Kelet-szlovákiai Múzeum épületében.

Párkány

Szeptember 1-én, kedden 18.00 órai kezdettel tartják meg Mónus József emléklövését a párkányi Duna part parkolóban.

Párkány

A LIMES-ANAVUM Regionális Honismereti Társulás szeptember 1-én, kedden 15.00 órai kezdettel szervezi meg A tűz még nem aludt el! című regionális történelmi megemlékezést a Trianon századik évfordulója alkalmából a párkányi Vadas fürdőszálló konferenciatermében.  

Kassa

Augusztus 31-e és szeptember 6-a között szervezik meg a Rovás Nyári Egyetemét Debrődön. Képzőművészeti szimpózium, szabad alkotótevékenység; tanulni vágyóknak, diákoknak és a képzőművészeti technikák iránt érdeklődőknek intenzív képzés lehetősége.

Somorja

Kiskakas bölcsőde és óvoda

Nagymegyer

A Firesz Duna Mente 2020. augusztus 29-én, szombaton 9.00 órakor TiniBátor Napot szervez Nagymegyeren, református templomban.

Felvidék

Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság meghívja a Gyógyturisztikai fejlesztések az Aggteleki- és Szlovák-karszt Világörökség barlangjaiban (SKHU-1601/1.1/035) c. projekt sajtótájékoztatójára. A projekt az Interreg V-A Szlovákia – Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében valósul meg. A sajtótájékoztató tárgya a Baradla-Domica-barlangrendszer 30 km-es hosszúságának elérése.

Komárom

A hét folyamán Zuzana Čaputová elnök asszony Nyitra megyébe látogat, ennek keretén belül Komáromban is több találkozóra sor kerül. Az elnök asszonyt elkíséri tanácsadócsapata, többek között Kurilla Norbert, aki környezetvédelmi, energetikai és klímaügyekben segíti a munkáját, továbbá Németh Ilona, aki kisebbségi ügyekben tevékenykedik Zuzana Čaputová mellett.

Nagykapos

A nagykaposi millecentenáriumi emlékműállítás történetét feldolgozó könyv bemutatójára augusztus 25-én 16.00 órai kezdettel kerül sor Nagykaposon a Városházán.

Nána

A Csemadok Nánai Alapszervezete augusztus 23-án tartja a Szent István-napi megemlékezést.

Nagycétény

A Csemadok Tiszta Forrás Nagycétényi Alapszervezete augusztus 23-án, vasárnap 12 órától emlékezik Szent Istvánra és az államalapításra a nagycétényi templom melletti parkban lévő Hősök emlékművénél.

Ipolyság

Augusztus 23-án, vasárnap 11.00 órai kezdettel szervezik meg a Szent István-napok Ipolyságon című rendezvényt az ipolysági római katolikus templomban. Az ünnepi szentmise után koszorúzás a templom előtti Szent István-szobornál.

Makranc

Augusztus 23-án, vasárnap 9.00 órai kezdettel szervezik meg makranci templombúcsú keretében az alábbi alkalmakat:

Ipolyság

Augusztus 22-én, szombaton 18.00 órai kezdettel szervezik meg Gypsy Jazz SK & Ján Berky Mrenica koncertjét az ipolysági Menora Saag Centrum Artis épületében.

Zselíz

Augusztus 20-a és 22-e között szervezik meg a 54. Országos Népművészeti Fesztivált Zselízen.

Makranc

Augusztus 22-én, szombaton 10.00 órai kezdettel szervezik meg makranci templombúcsú keretében az alábbi alkalmakat:

Királyfiakarcsa

A királyfiakarcsai Petőfi Baráti Társulás augusztus 21-én, pénteken 18.00 órai kezdettel szervezi meg a Szent István királyunk tiszteletére szervezett megemlékezést a királyfiakarcsai Szent István szobor előtt.

Makranc

Augusztus 21-én, pénteken 18.00 órai kezdettel szervezik meg az ünnepi szentmisét  Missziós kereszt jelenlétében a makranci katolikus templomban.

Zselíz

Augusztus 20-a és 22-e között szervezik meg a 54. Országos Népművészeti Fesztivált Zselízen.

Feled

Az ICS Rimaváralja – Iuvenis Geomoriensis p.t., a Via Nova ICS, a Csemadok közös összefogásában Feleden augusztus 21-én emlékeznek meg Szent Istvánról, gazdag programot kínálva. 

Krasznahorkavárlja

Augusztus 20-án, csütörtökön 18.00 órai kezdettel szervezik meg a Szent István-napi megemlékezést a krasznahorkaváraljai Millecentenáriumi Emlékműnél.  

Bátka

A Remény Idősek Klubja polgári társulás Bátkában augusztus 20-án 18. órai kezdettel, a kastély kertben tart megemlékezést Szent István-napja alkalmából.

Dunaszerdahely

Augusztus 20-án, csütörtökön 15.30 kezdettel szervezik meg a Szent István-napi megemlékezés Dunaszerdahelyen.

Dunaszerdahely

Augusztus 19-én, szerdán 18.00 órai kezdettel szervezik meg Karaffa Attila Felvidéki szemmel című könyvének a bemutatóját a dunaszerdahelyi Vermes-villában.

Nagymegyer

Selye János, a stresszelmélet felfedezője emlékére Az izgalom biológiája című időszaki kiállítás megnyitójára 2020. augusztus 18-án 16.30 órakor kerül sor.

Komárom

A komáromi gyülekezet 2020. augusztus 17. és 21. /hétfő-péntek/ között napközis tábort szervez az 1-6. évfolyamba járó gyerekek számára.

Bős

A Bősi Református Leányegyházközség 2020. augusztus 17-23. között hitmélyítő csendeshetet szervez Tahitótfalun, a Református Üdülő és Konferencia-központban. Téma: Készülj az életre!, Mi Atyánk. Jelentkezési határidő: június 30.

Somorja

Augusztus 16-án, vasárnap 20.00 órai kezdettel szervezik meg a Magyar Állami Népi Együttes Megidézett Kárpátalja – Hágón innen és túl című előadásának a bemutatóját a somorjai Pomlé Városi Parkban.  

Pozsony

Pozsonyban a hagyományokhoz híven ismét megemlékeznek a város koronázó múltjáról. Az eredetileg júniusra tervezett Pozsonyi Koronázási Napok augusztus 14. és 16. között kerülnek megrendezésre a körülményekhez szabott formában.

Ipolyság

Augusztus 15-én, szombaton 16.00 órai kezdettel szervezik meg a Chaőterfest rendezvényt az ipolysági Garden Café udvarán.

Ipolyság

Augusztus 15-én, szombaton szervezik meg az 1Úton nemzetközi zarándoknapot.

Királyhelmec

Augusztus 15-én, szombaton 19.00 órai kezdettel szervezik meg a DJ Fesztivált a  királyhelmeci  sportpályán.

Komárom

Augusztus 15-én, szombaton 19.00 órai kezdettel szervezik meg a Magyar Állami Népi Együttes Megidézett Kárpátalja – Hágón innen és túl című előadásának a bemutatóját a komáromi Egressy Béni Városi Művelődési Központban.

Dunaszerdahely

Augusztus 14-én, pénteken 20.00 órai kezdettel szervezik meg a Dunaszerdahelyi Nyár rendezvénysorozat részeként az E.T. Band koncertjét a dunaszerdahelyi Csaplár Benedek Városi Művelődési Központ előtti téren.

Fülek

Augusztus 14-én, pénteken 18.45 órai kezdettel szervezik meg a Magyar Állami Népi Együttes Megidézett Kárpátalja – Hágón innen és túl című előadásának a bemutatóját a füleki várudvaron

Királyhelmec

Augusztus 14-én, pénteken 14.00 órai kezdettel tartják meg az Utcazenei Fesztivált a királyhemeci utcákon.

Királyhelmec

Augusztus 14-én, csütörtökön 18.00 órai kezdettel szervezik meg a Bodrogközi Kulturális Fesztivált a királyhelmeci sportpályán.

Fülek

A „Határon és korokon átívelő kulturális örökség bemutatása a történelmi Nógrád területén” megnevezésű projekt keretén belül revitalizált váralja ünnepélyes átadására a Bástya utcában, az egykori városfal kis bástyájánál kerül sor 2020. augusztus 14-én (pénteken) 15.30 órai kezdettel.

Negyed

A Negyedi Református Egyházközség az idén 2020. augusztus 12. és 14. között 14.00-től 17.00 óráig röviditett formában szervezi meg az óvodások és alapiskolások gyülekezeti napközis táborát a református templom udvarán sok játékkal, bibliai történettel, kézműves foglalkozással.

Kistárkány

A Kistárkányi Református Egyházközség 2020. augusztus 10. és 14. között napközis tábort szervez a hittanos gyermekek számára.

Felvidék

Július 29-e és augusztus 9-e között szervezik meg az XXXXVI. Honismereti Kerékpártúrát a Gömör-Torna -Abaúj – Zemplén – Ung térségben.

Párkány

Augusztus 6-a és 8-a között szervezik meg X. fORMAfEST rendezvénysorozatot a párkányi Duna-parton a Komp kávézó mögötti területen.

Ajnácskő

A Csemadok Ajnácskői Alapszervezete a szabadtéri színpadnál 2020. augusztus 8-án (szombaton) 19 órától fergeteges Jampec bulit szervez.

Rimaszombat

A Bástya Íjász Klub augusztus 8-án rendezi meg a XXXIV. Nemzetközi 3D Íjászversenyt.

Rimaszombat

Rimaszombatban a szabadtéri színpadon kerül sor az AugusztusFesztre augusztus 8-án.

Dobóca

Augusztus 8-án a dobócai futballpályán GastRock fesztivált rendeznek.

Gömörpéterfala

Augusztus 8-án, szombaton 9.00 órai kezdettel szervezik meg a Nyílegyenes – Kurultaj hívogató rendezvényt a gömörpéterfalai sportpályán.

Online tér

Kopecsni Gábor a karate után jutott el a lovasíjászathoz és a barantához – a magyar nemzeti harcmodorhoz, amely rabul ejtette.

Felvidék

Július 29-e és augusztus 9-e között szervezik meg az XXXXVI. Honismereti Kerékpártúrát a Gömör-Torna -Abaúj – Zemplén – Ung térségben.

Gömörpéterfala

A Felföldi Dalia Iskola a tavalyi nagy sikernek örvendett Ősök Útján találkozót, a felvidéki Kurultaj hívogató ünnepével folytatja idén augusztus 7-8-a között.

Dunaszerdahely

Augusztus 7-én, pénteken 20.00 órai kezdettel szervezik meg a Dunaszerdahelyi Nyár rendezvénysorozat részeként a Old Country Boys koncertjét a dunaszerdahelyi Csaplár Benedek Városi Művelődési Központ előtti téren.

Ipolyság

Augusztus 7-én, pénteken 18.00 órai kezdettel szervezik meg Bogányi Gergely zongoraestjét az ipolysági Menora Saag Centrum Artis épületében.

Bátorkeszi

Táborpótló gyermeknapot tartanak Bátorkeszin 2020. augusztus 7-én, pénteken 9.00-16.30 óra között a 4-13 évesek számára a Fireszke Gyermek-, Ifjúsági és Konferencia-központ udvarán.

Párkány

Augusztus 6-a és 8-a között szervezik meg X. fORMAfEST rendezvénysorozatot a párkányi Duna-parton a Komp kávézó mögötti területen.

Felvidék

Július 29-e és augusztus 9-e között szervezik meg az XXXXVI. Honismereti Kerékpártúrát a Gömör-Torna -Abaúj – Zemplén – Ung térségben.

Kassa

Nyitott órát tart a Kassai Magyar Református Egyházközség Fénysugár óvodája 2020. augusztusában minden kedden 11.00-12.00 óra között és minden csütörtökön 16.00 - 17.00 óra között. Az adott időpontban megtekinthető az óvoda épülete és a megbízott igazgatónő, ill. az egyházközség elnöksége tájékoztatást nyújt az óvodát érintő legfontosabb információkról.

Pográny

A Csemadok Pogrányi Alapszervezete, Nyitrai Területi Választmánya, a Zoboralji Örökség Őrzői Hímző- és Viseletkészítő Műhely és társszervezői az idei évben augusztus 7-8. között tartják meg Pogrányban a rendhagyó Generációk Találkozását.

Párkány

Augusztus 6-a és 8-a között szervezik meg X. fORMAfEST rendezvénysorozatot a párkányi Duna-parton a Komp kávézó mögötti területen.

Dunaszerdahely

Augusztus 6-án, csütörtökön 17.00 órai kezdettel szervezik meg Andrásy Tibor grafikusművész jubileumi kiállítását a dunaszerdahelyi Csallóközi Múzeumban.

Galánta

Augusztus 6-án, csütörtökön 16.30 kezdettel szervezik meg a Feliratos textil falvédők című kiállítás megnyitóját a Galántai Honismereti Múzeum épületébe.

Felvidék

Július 29-e és augusztus 9-e között szervezik meg az XXXXVI. Honismereti Kerékpártúrát a Gömör-Torna -Abaúj – Zemplén – Ung térségben.

Jóka

Az Emmaus polgári társulás 2020. augusztus 5-9. között Csendes Napokat tart Jókán a 15 éves felüli fiatalok számára a Betlehem Missziós Központban.

Felvidék

Július 29-e és augusztus 9-e között szervezik meg az XXXXVI. Honismereti Kerékpártúrát a Gömör-Torna -Abaúj – Zemplén – Ung térségben.

Szepsi

A Szepsi Református Egyházközség 2020. augusztus 3. és 6. között félnapos napközi tábort szervez a 6-12 éves korosztály számára.

Tornalja

A tornaljai református gyülekezet ebben az esztendőben is megszervezi a nyári napközis tábort, a Vakációs Bibliahetet 2020. augusztus 3. és 7. között a gyülekezeti házban 6-12 év közötti gyermekek részére.

Felvidék

Július 29-e és augusztus 9-e között szervezik meg az XXXXVI. Honismereti Kerékpártúrát a Gömör-Torna -Abaúj – Zemplén – Ung térségben.

Rimaszombat

Rimaszombatban a MagyaRock Dalszínház Neoton musicaljének rimaszombati bemutatója augusztus 2-án lesz az amfiteátrumban.

Felvidék

Július 29-e és augusztus 9-e között szervezik meg az XXXXVI. Honismereti Kerékpártúrát a Gömör-Torna -Abaúj – Zemplén – Ung térségben.

Ipolybalog

Augusztus 1-én, szombaton 19.30 kezdettel szervezik meg a Kiss Zenészek lemezbemutató koncertjét az ipolybalogi Korona Panzióban.

Ipolyság

Augusztus 1-én, szombaton 17.00 órai kezdettel szervezik meg az Ipolysági Szalon csoportos kiállítás megnyitóját az ipolysági Menora Saag Centrum Artis épületében.

Gömörpéterfala

Keka Maros, a Péterfaláért polgári társulás elnöke, a Palóc kocsma tulajdonosa felhívására több csapat is bekapcsolódik, s különféle finomságokat készítenek a palóc konyha repertoárjából.

Felvidék

Július 29-e és augusztus 9-e között szervezik meg az XXXXVI. Honismereti Kerékpártúrát a Gömör-Torna -Abaúj – Zemplén – Ung térségben.

Dunaszerdahely

Július 31-én, pénteken 20.00 órai kezdettel szervezik meg a Dunaszerdahelyi Nyár rendezvénysorozat részeként a Shadows Club DS koncertjét a dunaszerdahelyi Csaplár Benedek Városi Művelődési Központ előtti téren.

Felvidék

Július 29-e és augusztus 9-e között szervezik meg az XXXXVI. Honismereti Kerékpártúrát a Gömör-Torna -Abaúj – Zemplén – Ung térségben.

Online tér

A 22 éves Az Utazó magazin minden évben megszervezi hagyományos turisztikai szavazását. Az idei szavazás különlegessége, hogy a nemzeti összetartozás éve jegyében külön díjazzák Erdély, Felvidék, Vajdaság, Kárpátalja, Muravidék és Horvátország legjobb magyar turisztikai szolgáltatóit.

Gombaszög

A Közéleti Piknik programja –  2020. július 30., csütörtök

Dunaszerdahely

Július 30-án, csütörtökön 20.00 órai kezdettel szervezik meg a XI. Dunaszerdahelyi Udvari Muzsika rendezvénysorozat keretei között a Ambrus Lelkes Simona koncertjét a dunaszerdahelyi Csaplár Benedek Városi Művelődési Központ előtti téren.

Felvidék

Július 29-e és augusztus 9-e között szervezik meg az XXXXVI. Honismereti Kerékpártúrát a Gömör-Torna -Abaúj – Zemplén – Ung térségben.

Felvidék

Július 29-e és augusztus 9-e között szervezik meg az XXXXVI. Honismereti Kerékpártúrát a Gömör-Torna -Abaúj – Zemplén – Ung térségben.

Párkány

A Párkányi Városi Könyvtár július 27-én, hétfőn 19.00 órai kezdettel szervezi meg a Kalap Jakab Kutyabál című bábműsorát a párkányi Sétáló utcában. Kedvezőtlen időjárás esetén a Danubius Moziban valósul meg a rendezvény.

Dunaszerdahely

Július 26-án, vasárnap 15.00 órai kezdettel szervezik meg a Covid de-stress fesztivál keretében a 2pityu formáció koncertjét a dunaszerdahelyi Bartók sétányon.

Ipolyság

Július 25-én, szombaton 19.00 órai kezdettel szervezik meg a Jövőre zenekar koncertjét az ipolysági Menora Saag Centrum Artis épületében.

Dunaszerdahely

Július 25-én, szombaton 18.00 órai kezdettel szervezik meg a Covid de-stress fesztivál keretében a Golddies zenekar koncertjét a dunaszerdahelyi Bartók sétányon.

Ipolyvisk

Július 25-én, szombaton 8.30 kezdettel szervezik meg a biciklitúrát. Útvonal Ipolyság – Bernecebaráti –  Drégely vára – Drégelypalánk. Gyülekező 8.30-kor az ipolysági városháza előtt.  

Martonfala

Szombaton délután Mártonfalán lesz egy lovastalálkozó ózdi hagyományőrző lovasokkal. Görgei Artúr Lovastúra néven.

Ipolyság

A MASLOMEDIA Polgári Társulás július 25-én, szombaton 10.00 órai kezdettel szervezi meg az I. Élő Kistermelői  Palóc Piactért az ipolysági zsinagóga udvarán. 

Dunaszerdahely

Július 24-én, pénteken 20.00 órai kezdettel szervezik meg a Dunaszerdahelyi Nyár rendezvénysorozat részeként a Big Man Band koncertjét a dunaszerdahelyi Csaplár Benedek Városi Művelődési Központ előtti téren.

Kassa

Július 24-én, pénteken 19.00 órai kezdettel szervezik meg Furmaník Tamás és Csete Árpád koncertjét a kassai MaJel Rovás Központban.

Komárom

Július 24-én, pénteken 17.00 órai kezdettel szervezik meg a 30 éve szabadon című kiállítás megnyitóját a komáromi Limes Galériában.

Dunaszerdahely

Július 23-án, csütörtökön 20.00 órai kezdettel szervezik meg a XI. Dunaszerdahelyi Udvari Muzsika rendezvénysorozat keretei között a Kosár Szabolcs & Kosár-Józsa Janka koncertjét a dunaszerdahelyi Csaplár Benedek Városi Művelődési Központ előtti téren.

Dunaszerdahely

Július 23-án, csütörtökön 17.00 órai kezdettel szervezik meg Csiba Balázs levéltáros-történész A pókateleki Kondé család eredetéről és középkori eredetéről című előadását a dunaszerdahelyi Csallóközi Múzeum épületében.

Online tér

Az Infotér Egyesület a Modern Vállalkozások Programja – IT biztonság országos, online konferenciáját szervez július 21-én.

Somorja

Július 19-én, vasárnap 17.00 órai kezdettel keresztény élő zenélés szerveznek az ipolysági evangélikus templom udvarán.

Dunaszerdahely

Július 19-én, vasárnap 15.00 órai kezdettel szervezik meg a Családi Vasárnap – Városi Gyermeknap és Apák Napja elnevezésű rendezvényt a dunaszerdahelyi Csaplár Benedek Városi Művelődési Központ előtti téren.

Komárom

Június 19-én, pénteken 17.00 órai kezdettel szervezik meg Iveta Lederer festőművész Tisztelettel és alázattal című tárlatának a megnyitóját a komáromi Limes Galéria épületében.

Online tér

A kialakult járványhelyzet miatt a Puskás Arénába július 18-ára meghirdetett Ez az a nap! elnevezésű keresztény zenei eseményt csak online követheti a közönség.

Ipolyság

Július 18-án, szombaton 9.00 órai kezdettel szervezik meg a bolhapiacot az ipolysági városháza előtti parkban.  

Dunaszerdahely

Július 17-én, pénteken 20.00 órai kezdettel szervezik meg a Dunaszerdahelyi Nyár rendezvénysorozat részeként a Funk You koncertjét a dunaszerdahelyi Csaplár Benedek Városi Művelődési Központ előtti téren.

Rimaszombat

 Július 17-én, pénteken 20.00 órai kezdettel a III. Jazztival Rimaszombatban című rendezvénysorozat részeként Kristína Mihaľová és Jakub Šedivý ad koncertet a rimaszombati Fekete Sas étterem udvarán (Kedvezőtlen időjárás esetén a Városi Művelődési Központban).

Palást

Július 17-én, pénteken 18.30 kezdettel szervezik meg Balga Gabriella és Palerdi András, a Magyar Állami Operaház énekeseinek kamarakoncertjét a palásti Szent György templomban.

Dunaszerdahely

Július 16-án, csütörtökön 20.00 órai kezdettel szervezik meg a XI. Dunaszerdahelyi Udvari Muzsika rendezvénysorozat keretei között a Kosáry Judit & Wurczer Péter koncertjét a dunaszerdahelyi Csaplár Benedek Városi Művelődési Központ előtti téren.

Dunaszerdahely

A Csallóközi Múzeum Kiállítási Csarnokában 2020. július 13. hétfőn, 17 órától Lelkes Gáborral beszélgetnek.

Felvidék

A Muzsikál az erdő programsorozat eresztvényi záróprogramjára július 12-én vasárnap kerül sor a Salgótarján-Eresztvény-i Novohrad-Nógrád Geopark Eresztvényi Látogatóközpontban

Gömöralmágy

Jöjjön a fény címmel szabadtéri koncertet adnak a Három Királyok július 11-én, szombat este Almágyon.

Gömörpéterfala

A SZAKC rimaszombati irodája és a Rákóczi Szövetség Gömörben közösen a helyi intézményekkel 2020. július 11-én ünnepélyes babanapló-átadást szervez Gömörpéterfalán a Családi nap keretében 16.30 órai kezdettel.

Gömörpéterfala

A Felföldi Dalia Iskola egy fergeteges családi napra hívjuk a családokat 2020. július 11-én, a gyermektábor záró napján, a gömörpéterfali sportpályán!

Felvidék

Tekintse meg Kopócs Tibor komáromi festő -, grafikus- , zománcművész Fohász a barlangból című kiállítását a győri VOKE Arany János Művelődési Ház kiállítótermében.

Dunaszerdahely

Július 9-én, csütörtökön 17.00 órai kezdettel szervezik meg a Képzőművészeti Spektrum 2020 című tárlat megnyitóját a dunaszerdahelyi Csallóközi Múzeum kiállítótermében.

Komárom

Tekintse meg az Egy újjáéled közösség – Szemelvények a szlovákiai magyar cserkészmozgalom történetéből című tárlatot a komáromi Zichy-palotabeli kállítótermében.

Rimaszombat

A Rákóczi Szövetség Gömörben pt. 2020. július 7-én, kedden 16.00 órai kezdettel Rimaszombatban, a Csillagház nagytermében (Daxner utca 36.) iskolatáskaátadó találkozót rendez.

Ipolyság

Július 7-én, kedden 16.00 órai kezdettel szervezik meg a Fába vésett költészet – Szabó Gyula fametszetei című kiállítás megnyitóját az ipolysági Menora Saag Centrum Artis épületében.

Királyfiakarcsa

A Szövetség a Közös Célokért, a Petőfi Baráti Társulás és a Mátyusföldi Nagycsaládos Egyesüket közösen szervezi meg június 7-én, vasárnap 16.30 kezdettel a Trianon 100. évfordulója alkalmából szervezett szabadtéri szentmisét a királyfiakarcsai Cserkészligetben.

Hanva

A Hanvai Református Egyházközség 2020.július 5-én, a 14.00 órától hálaadó istentiszteletet tart a hanvai református templomban.

Bodak

Július 3-a és 5-e között szervezik meg az NFGreen fesztivált a bodaki vadászházban.

Bodak

Július 3-a és 5-e között szervezik meg az NFGreen fesztivált a bodaki vadászházban.

Rimaszombat

Ezzel a címmel 2020. július 3-án, pénteken 16.00 órakor kiállítás nyílik Rimaszombatban, a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház Tudományos Gyűjteményének épületében, a Csillagházban.

Bodak

Július 3-a és 5-e között szervezik meg az NFGreen fesztivált a bodaki vadászházban.

Somorja

A Soromjai Kaszinó július 2-án, csütörtökön 19.00 órai kezdettel szervezi meg a Mission impossible című beszélgetést Grendel Gáborral, a szlovák parlament alelnökével a somorjai Mozi Klub épületben.

Pozsony

A Szlovák Nemzeti Múzeum – A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma és a Hagyományok és Értékek Polgári Társulás közösen szervezi meg július 1-én, szerdán 17.00 órai kezdettel szervezi meg Vajda Júlia festőművész kiállítását a pozsonyi Brämer-kúriában. 

Galánta

A Galántai Honismereti Múzeum június 1-én, szerdán 16.30 kezdettel online módon nyitja meg az Aki nem dolgozik, ne is egyék! Című tárlatát az intézmény közösségi oldalán.

Szenc

Június 28-án, vasárnap 14.30 kezdettel szervezik meg Dévai Nagy Kamilla Krónikásének a szeretetről című előadását a szenci kápolna kertjében.

Losonc

Június 28-án, vasárnap 14.00 órai kezdettel szervezik meg a Magyar emlékjelek nyomában című városnézést Losoncon. Találkozó a Kármán József Alapiskola és Óvoda épülete előtt. A városnézést  vezeti Böszörményi István és  Puntigán József.

Ajnácskő

Június 27-én, szombaton 7.30 kezdettel szervezik meg az évadnyitó gyalogtúrát Ajnácskőn és környékén.

Nagymegyer

Június 26-án, pénteken 21.00 órai kezdettel szervezik meg a Becstelen Brigantyk című film szabadtéri vetítését a nagymegyeri Billa parkoló és a Komáromi út közti üres telken.

Léva, Reviczky Ház

Tisztelettel meghívjuk Önt és kedves családját a METROPOL ART – VÁLOGATÁS A POZSONYI MAGYAR GALÉRIA GYŰJTEMÉNYÉBŐL című kiállítás ünnepi megnyitójára 2020. június 27-én, szombaton 16:00 órára.

Felvidék

A Szövetség a Közös Célokért társulás Civil információs napot tart a területi irodáiban.

Dunaszerdahely

A Csallóközi Múzeum és a Bíró Márton Társulás közösen szervezi meg június 24-én, szerdán 17.00 órai kezdettel Nagy Attila A Sárga kastély története című előadását a dunaszerdahelyi Csallóközi Múzeum kiállítótermében.

Felvidék

A Szövetség a Közös Célokért társulás a határ menti Civil Információs Centrumokkal együttműködve 2020-ban is szolgáltatásokat nyújt– tájékoztatás, tanácsadó munka– a civil szervezetek megerősítésének céljából, a jó tapasztalatok alapján a határ menti együttműködésekről, a partnerkapcsolatok kialakulásáról és a külhoni magyar–magyar kapcsolatok építésének elősegítéséről. Az érdeklődő civil szervezeteknek egy-egy tematikus, az aktuális határon átnyúló programok alapján kiválasztott témában személyes tanácsadási lehetőséget biztosítunk az alábbi időpontokban:

Dunaszerdahely

A Dunaszerdahelyi Csallóközi Könyvtár június 22-én, hétfőn szervezi meg az Erotológia – Keresztény Értelmező Szótár című kötet bemutatójával egybekötött kiállítást a könyvtár épületében.

Ipolyság

Június 20-án, szombaton 9.00 órai kezdettel szemétszedést szerveznek a Pereszlény és Ipolyvisk közt elterülő Csipi-tónál. Várják az önkéntes szemétszedők jelentkezését.

Egyházkarcsa

Június 19-én, pénteken 19.00 órai kezdettel szervezik meg az egyházkarcsai templompark ünnepélyes átadását.  Az ünnepség Szent Bertalan római katolikus templomban tartott szentmisével kezdődik, majd koszorúzással és templompark átadásával zárul.

Dunaszerdahely

Június 17-én, szerdán 17.00 órai kezdettel szervezik meg Vajda Barnabás Dunaszerdahely 1945 – 1989 című kötetének a bemutatóját a dunaszerdahelyi Csallóközi Múzeum kiállítócsarnokában.

Fülek

Június 16-án, kedden 16.00 órai kezdettel szervezik meg a Nógrád élő öröksége című fotókönyv keresztelőjét a  Füleki Városi Művelődési Központ előcsarnokában.

Komárom

Június 13-án, szombaton 10.00 órai kezdettel családi napot tartanak a komáromi Egressy Béni Városi Művelődési Központban.

Serke

A Serkei Gépmúzeum 2020. június 13-án délelőtt 9.00 órától nyílt napot tart. Szeretettel várják az érdeklődőket.

Komárom

Június 12-én, pénteken 17.00 órai kezdettel szervezik meg Polák Ildikó a Viadal árnyékában című fotókiállítását a komáromi Limes Galéria Dúdor István termében.

Felvidék

A Szövetség a Közös Célokért társulás a határ menti Civil Információs Centrumokkal együttműködve 2020-ban is szolgáltatásokat nyújt– tájékoztatás, tanácsadó munka– a civil szervezetek megerősítésének céljából, a jó tapasztalatok alapján a határ menti együttműködésekről, a partnerkapcsolatok kialakulásáról és a külhoni magyar–magyar kapcsolatok építésének elősegítéséről. Az érdeklődő civil szervezeteknek egy-egy tematikus, az aktuális határon átnyúló programok alapján kiválasztott témában személyes tanácsadási lehetőséget biztosítunk az alábbi időpontokban:

Felvidék

A Szövetség a Közös Célokért társulás a határ menti Civil Információs Centrumokkal együttműködve 2020-ban is szolgáltatásokat nyújt– tájékoztatás, tanácsadó munka– a civil szervezetek megerősítésének céljából, a jó tapasztalatok alapján a határ menti együttműködésekről, a partnerkapcsolatok kialakulásáról és a külhoni magyar–magyar kapcsolatok építésének elősegítéséről. Az érdeklődő civil szervezeteknek egy-egy tematikus, az aktuális határon átnyúló programok alapján kiválasztott témában személyes tanácsadási lehetőséget biztosítunk az alábbi időpontokban:

Nagyszombat

Június 9-én, kedden 18.30 kezdettel tartják meg a magyar nyelvű szentmisét a nagyszombati Szent Ilona templomban.

Gímes

A Csemadok Nyitrai Területi Választmánya és a Csemadok Gímesi Alapszervezete közösen szervezi meg június 7-én, vasárnap 16.00 órai kezdettel a nemzeti összetartozás napja alkalmából rendezett megemlékezést a gímesi temető 1. világháborús emlékművénél.  

Online tér

Június 7-én, vasárnap 15.10 kezdettel Mészáros Tamás és zenekara élő koncertet ad az A38 hajóról, melyet este 23.00 órától ad le a Petőfi Rádió.

Komárom

Június 6-án, szombaton 19.00 órai kezdettel szervezik meg a Trianon 100 című emlékműsort a nemzeti összetartozás napja alkalmából a komáromi Egressy Béni Művelődési Központ épületében.

Szepsi

Június 6-án, szombaton 17.00 órai kezdettel szervezik meg a Külhonba szakadt vármegyeházák című ismeretterjesztő filmsorozat első vetítését a Szepsi Városi Művelődési Központban.

Szepsi

Június 6-án, szombaton 16.00 órai kezdettel szervezik meg a nemzeti összetartozás napja alkalmából rendezett megemlékezést a szepsi katolikus templom előtti téren.

Dunaszerdahely

Június 5-én, pénteken 18.00 órai kezdettel szervezik meg a Kassai Nemzetközi Rovás Alkotóközösség Horror Vacui című csoportos kiállításának a megnyitóját a dunaszerdahelyi Kortárs Magyar Galériájában (Vermes-villa).

Szenc

Június 4-én, csütörtökön 20.00 órai kezdettel szervezik meg a nemzeti összetartozás napja alkalmából rendezett megemlékezést a szenci Hősök szobránál.

Ipolyság

Június 4-én, csütörtökön 20.00 órai kezdettel szervezik meg a nemzeti összetartozás napja alkalmából rendezett megemlékezést az ipolysági 1938-as kopjafánál.

Gergelyfala

BTG – Baráti Társaság Gergelyfaláért Polgári Társulás június 4-én 20.00 órai kezdettel rendezi a megemlékezést. 

Dunasápújfalu

Gyertyagyújtással emlékeznek meg a Trianoni békediktátum aláírásának századik évfordulójáról a dunaújfalusi templom udvarán a hősi halottak emlékművénél, június 4-én, 19.00 órai kezdettel. Szervező: Csemadok Dunasápújfalusi Alapszervezete.

Ekecs

Ekecsen június 4-én 18.00 órakor emlékművet avatnak.

Gombaszög

„Kisebb és nagy közösségként is fontos, hogy mi összetartozunk” – mondta Bárdos Gyula, a Csemadok országos elnöke, amikor Stószról, Fábry Zoltán sírhantja mellől hozott földet beleszórta Gombaszögön a Felvidék földje időkapszulába.

Prága

Az Esterházy János Társulás és a Prágai Magyar Katolikus Plébánia közösen szervezi meg június 4-én, csütörtökön 18.00 órai kezdettel a nemzeti összetartozás napja alkalmából rendezett megemlékezését a prágai magyar katolikus plébánián.

Szőgyén

Szőgyén Öröksége Társulás június 4-én, csütörtökön 16.30 kezdettel szervezi meg a nemzeti összetartozás napja alkalmából rendezett megemlékezést a szőgyéni Testvériség Keresztjénél a kultúrház előtti parkban.

Nána

Június 4-én, csütörtökön 16.30 kezdettel szervezik meg a nemzeti összetartozás napja alkalmából megrendezett megemlékezést a nánai Trianon-emlékkőnél. 

Nagykapos

Június 4-én, csütörtökön 16.30 kezdettel szervezik meg a Trianoni békediktátum 100. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezést a nagykaposi városháza előtti Turul emlékműnél.

Rimaszombat

A rimaszombati cserkészekkel a kerecsenmotorosok újrafaragtatták az idén kidőlt (elkorhadt) I. világháborús hősi sírkeresztet a rimaszombati köztemetőben.

Fülek

Június 4-én, csütörtökön 15.30 kezdettel szervezik meg a nemzeti összetartozás napja alkalmából rendezett megemlékezést Füleken.

Párkány

 A Magyar Közösség Pártja Párkány, a Limes-Anavum Regionális Honismereti Társulás,  a Csemadok Párkány és a Memoriae Patrum közösen szervezi meg június 4-én, csütörtökön 14.00 órai kezdettel  a megemlékezését a száz évvel ezelőtti trianoni döntésről a párkányi Sobieski parkban található Esterházy János emlékműnél. 

Kassa

Június 4-én, csütörtökön 10.00 órai kezdettel szervezik meg a nemzeti összetartozás napja alkalmából rendezett megemlékezést Kassán. 

Nagykürtös

A Csemadok Nagykürtösi Területi Választmánya június 4-én, csütörtökön szervezi meg a nemzeti összetartozás napja alkalmából rendezett megemlékezés-sorozatot a Nagykürtösi járásan.

Ekecs

Ekecsen június 4-én 18.00 órakor emlékművet avatnak.

Nagyszarva

Az emlékművet a június 4-i, 19:20-tól kezdődő megemlékezés után avatjuk fel.

Felvidék

A Kárpátaljai Magyar Cserkészszövetség Összetartozásunk Tüze elnevezésű kezdeményezéséhez csatlakozott a Szövetség a Közös Célokért társulás is, mely szervezőerejével segíti, hogy a tűz láncolata a Felvidéken is minél folytonosabb legyen.

Felvidék

Legyenek hitet erősítő megemlékezések ezen a gyásznapon minden településünkön, a magyar történelem egyik legfájdalmasabb eseményének évfordulóján! Tegyük ezt a napot ünneppé történelmi igazságtétellel! Összetartoztunk! Összetartozunk!

Éberhard

A Csemadok Szenci Területi Választmánya és a Csemadok Éberhardi Alapszervezete június 4-én, csütörtökön 16.30 kezdettel szervezi meg a trianoni békediktátum 100. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezését az éberhardi Apponyi-kápolnában.

Felvidék

Június negyedikén nemzetünk a magyarság számára a 20. század legtragikusabb történelmi eseményére, a trianoni békediktátum 100. évfordulójára emlékezik. Így teszünk mi is, itt a Felvidéken.

Érsekújvár

Június 3-án, szerdán 18.30 kezdettel szervezik meg a nemzeti összetartozás napja alkalmából rendezett megemlékezést az érsekújvári Csemadok székház előtti téren.

Érsekújvár

Június 3-án, szerdán 18.00 órai kezdettel szervezik meg a trianoni békediktátum századik évfordulója alkalmából az engesztelő szentmisét az érsekújvári katolikus templomban.

Alsóbodok

Az Esterházy János Zarándokközpont 2020. június 3-án Alsóbodokon szervezi meg a havi első szerdai szentmisét, melyet Isten szolgája Esterházy János boldoggá avatásáért, a magyar nemzet lelki összetartozásáért és a Zarándokközpontot odaadó munkájával a kezdet óta hűséggel támogató, a váratlanul elhunyt fiatal édesanya, Tóth Klára lelki üdvéért ajánlanak fel.

Online tér

A Nemzetpolitikai Államtitkárság a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából meghirdetett „Milyen jó, hogy itt vagyunk” videópályázatának ünnepélyes eredményhirdetésére 2020. június 3-án, 15.00 órai kezdettel kerül sor.

Komárom

Tekintse meg a komáromi Duna Menti Múzeum Kultúrpalota helyiségeiben a Szlovákiai Magyar Kézműves Szövetség A népművészet remekei című vándorkiállítását.

Stósz

A Csemadok, 2020. május 31-én ünnepélyes megemlékezést szervez Stószon, a „stószi remete”, Fábry Zoltán halálának 50. évfordulója alkalmából.

Nagyszarva

közadakozásból fogjuk fedezni, amit fel is tüntetünk majd egy emléktáblán.

Rimaszombat

Május 29-én nyílik meg a rimaszombati Gömör-Kishonti Múzeumban (GMM) a „Bionika – a természet jött rá elsőként” című kiállítás, amely azt mutatja be, hogyan inspirálta a természet a technika, az építészet vagy a formatervezés fejlődését.

Komárom

A Szövetség a Közös Célokért társulás Civil információs napot tart a területi irodáiban.

Pozsony

Az MKP szakmai együttműködést javasolt az agrártárcának

Rimaszombat

A Szövetség a Közös Célokért társulás Civil információs napot tart a területi irodáiban.

Rimaszombat

Megjegyzés: A Rimaszombati Városi Képviselő-testület ülését a TV Rimava a Facebook oldalán közvetíti.

Online-tér

Francia barokk szerzők művei

Online-tér

Séták a fotelből

Online tér

Streamkoncert-sorozat az A38 Hajón

Rozsnyó

közösségi munka

Online-tér

Yellow Mood koncert

Online-tér

Akvárium Stage Pass – koncertfelvételek – ZENE

Online-tér

Mészáros Tamás karanténkoncertje

Online tér

A csend a jelenlétből fakad

Online-tér

Hogyan lehetséges a színházcsinálás

Online-tér

Élő közvetítés egyenesen a mézsából

Online-tér

Chain Bridge Pop

Online tér

Németh Dóra - Később beszélünk

Online tér

Mentasárkány Bábjáték

Online tér

Moder Art Orchestra

Online tér

Juhász Anna Irodalmi Szalon

Online-tér

Fonó Budai Zeneház Online tánctanítás

Online-tér

Közös időnk '89-90 – Online kiállításmegnyitó

Online-tér

"Hétfőn Hétkor"

Online tér

Hogyan írjunk happy endet?

Ipolyság

A Szövetség a Közös Célokért társulás Civil információs napot tart a területi irodáiban.

Online tér

Az isteni irgalmasság órája – Bodollóról a Mária Rádióban, május 13-án.

Online tér

A világ Mária Rádiói évente egyszer közös többnapos (maratoni) adásfolyamot szerveznek egy konkrét cél érdekében. Ez általában a Mária Rádió világmissziójának terjedése szokott lenni. Ennek keretében a hallgatók imádságát és lehetőségekhez mért anyagi támogatását kérjük.

Rimaszombat

A Szövetség a Közös Célokért társulás Civil információs napot tart a területi irodáiban.

Online tér

Május 10-én, vasárnap 8.00 órai kezdettel élő magyar szentmisét közvetít a Pátria rádió a pozsonyi papi szemináriumból. A szentmise celebránsa Molnár Tamás atya.

Online tér

Április 30-án ünnepeljük a Magyar Film Napját, melynek alkalmából a Nemzeti Filmintézet - Filmarchívum / National Film Institute - Film Archive 20 vígjátékot tett ingyenesen elérhetővé egészen május 10-ig.

Online tér

Május 9-én, szombaton 16.00 órai kezdettel élő magyar misét közvetít a LUX katolikus televízió.

Online tér

Május 6-án, szerdán 16.30 órai kezdettel szervezik meg az online szentmisét Esterházy János boldoggá avatásáért és a közép-európai nemzetek megbékéléséért, melyre magnificat.ro honlapon, az „Élő szentmise közvetítés”-re kattintva kapcsolódhatnak be a résztvevők.

Tornalja

A trianoni békediktátum 100. évfordulóján, a nemzeti összetartozás napján megemlékezésre hívják az érdeklődőket Tornalján június 4-én (csütörtök) 17.00 órától a Rákóczi Magyar Ház udvarára.

Online tér

A Pázmaneum Polgári Társulás, a Jópásztor Alapítvány és a Komáromi Római Katolikus Plébánia szervezésében, Jópásztor vasárnapján, május 3-án 17.30 kezdettel kerül sor a XXXI. Jópásztor Imanapra (Komáromi Imanapra). A járványügyi  helyzet miatt online közvetítésre kerül majd sor.

Felvidék

Fonó Budai Zeneház HU – ÉNEKOKTATÁS

Felvidék

FessNeki Online HU – KREATÍV FOGLALKOZÁS

Online tér

Magyar magazin az STV2-en

Online tér

A tánc világnapján 17 órától különleges, többórás maratonnal várjuk olvasóinkat, olyan klasszikus és kortárs koreográfiákkal, amelyek közül jó néhány most látható először online.

Felvidék

Juhász Anna Irodalmi Szalon HU – IRODALOM

Felvidék

ELTE – HU – ELŐADÁS

Felvidék

Zeneakadémia HU, FOR EVERYONE – KONCERT, CONCERT

Felvidék

Mazel Tov és PIÑA Cocktail Bar HU – GASZTRONÓMIA

Online tér

Gyereket a magasba Szlovákiában is!

Felvidék

FessNeki Online HU – KREATÍV FOGLALKOZÁS

Felvidék

PIM – A38 HU – ZENE

Felvidék

Kecskeméti Katona József Színház HU – SZÍNHÁZ

Felvidék

Háromszék Táncegyüttes – HU – TÁNC

Felvidék

Presszó HU – BESZÉLGETÉS, ZENE

Online tér

A Magyar Állami Népi Együttes online előadássorozatot indít, hétfő esténként az együttes utóbbi tíz évének legsikeresebb előadásait közvetítik.

Felvidék

Első Magyar Karantén-Színház HU – SZÍNHÁZ, KONCERT

Felvidék

Magyar Állami Népi Együttes HU – NÉPTÁNC

Felvidék

Pinceszínház HU – SZÍNHÁZ

Rimaszombat

A Tompa Mihály Alapiskola igazgatósága értesíti a szülőket, hogy az elsősök beiratkozása a 2020/2021-es tanévre 2020. április 14-24. időszakban zajlik elektronikus úton.

Online tér

A Rovás Akadémia FB oldalára (https://www.facebook.com/groups/215634765200113/?epa=SEARCH_BOX) posztold kedvenc művészeti alkotásod fényképét és kérlek, írd azt is hozzá, hogy ki alkotta és mi a címe.

Illésháza

Az Illésházy István Alapiskola meghirdette a beíratást az elsősöknek, amire 2020. április 20-án, hétfő délután 14.00 órától 17.00 óráig lehet jelentkezni.

Muzsla

Április 15-e és 20-a között valósul meg az elektronikus beiratkozás a muzslai Endrődy János Alapiskolában. További részletek a plakáton.

Online tér

A jelenlegi járványügyi helyzet hívta életre a Karanténból szól a nóta elnevezésű Facebook oldalt, melynek elsődleges célja, hogy naponta élő produkciókat közvetítsen a magyar népzenei, cigányzenei és jazz szférából. A hiánypótló kezdeményezés a zene szeretete és a zenészek elhivatottsága mellett az említett műfajok alulreprezentáltságának ellensúlyozása és az érdeklődő közönség kiszolgálása céljából jött létre.

Felvidék

Szűz Máriához, Magyarok Nagyasszonyához bizalommal fohászkodhatunk minden szükségünkben mi, felvidéki magyar katolikusok is. Jelenleg búcsújáró helyeinken ezt személyesen,  közösségi formában nem tehetjük meg.

Rimaszombat

Kedves Szülők, ezúton értesítjük Önöket, hogy a Rimaszombati Református Alapiskola 2020/2021-es tanévben induló 1. évfolyamába a beiratkozás elsősorban elektronikus úton történik 2020. április 15-től április 30-ig.

Felvidék

Április 12-én, vasárnap 14.00 órai kezdettel a komáromi Szent Anna kápolnából a Mária Rádió Mirjam és a facebook oldalaikon közvetítik a húsvétvasárnapi szertartást.

Felvidék

Április 11-én, szombaton 20.00 órai kezdettel a komáromi Szent Anna kápolnából a Mária Rádió Mirjam és a facebook oldalaikon közvetítik a húsvéti vigíliát.

Nagytárkány

A Csemadok Nagytárkányi Alapszervezete, a Csemadok Királyhelmeci Területi Választmánya és Nagytárkány Község Önkormányzata közösen szervezi meg április 11-én a magyar költészet napja alkalmából a Versre fel! online pályázatát.

Online tér

Áprilisban mi, kassaiak mindannyian Márai Sándor születésének 120. éves évfordulójára készültünk volna, valamint a költészet napja alkalmából József Attila születésének 115. éves évfordulójára. E két évforduló április 11-e révén egybe esett. Mivel a járványhelyzet meghiúsította elképzeléseinket, rendezvényeinket, ezért az alábbi oldalra invitáljuk szíves mindnyájukat: https://www.facebook.com/groups/215634765200113/

Felvidék

Április 10-én, csütörtökön 14.00 órai kezdettel a komáromi Szent Anna kápolnából a Mária Rádió Mirjam és a facebook oldalaikon közvetítik a nagypénteki szertartást.

Felvidék

A Pázmaneum Társulás és a Felvidéki Ministránsok Imacsoport szentmisét hirdet a budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra való előkészület jegyében ministránsok, fiatalok és lélekben fiatalok részére Nagycsütörtökre, április 9-ére.

Felvidék

Április 9-én, csütörtökön 15.00 órai kezdettel a komáromi Szent Anna kápolnából a Mária Rádió Mirjam és a facebook oldalaikon közvetítik a nagycsütörtöki szertartást.

Felvidék

A Szövetség a Közös Célokért társulás Civil információs napot tart a területi irodáiban.

Felvidék

A nemesradnóti Lidike Pihenőház szellemi műhelyében készülő Muskátli gyermeklap Pósa Lajos nyomdokaiban lát napvilágot. A Benne leszünk a Muskátliban! programsorozat április 9-i napja virtuálisan valósul meg a következő tervben.

Felvidék

A Szövetség a Közös Célokért társulás Civil információs napot tart a területi irodáiban.

Felvidék

A Rákóczi Szövetség Gömörben és a Rákóczi Szövetség Balogvölgyi Helyi Szervezete 2020. március 27-én II. Rákóczi Ferenc születésnapja alkalmából otthoni vetélkedőt rendezett. A kiértékelésre április 8-án, a nagyságos fejedelem halálának az évfordulóján kerül sor a szervezet facebook oldalán.

Felvidék

Április 5-én, vasárnap 8.00 órai kezdettel élő magyar misét hallhatnak a Pátria Rádióban, a  szlovák közszolgálati rádióban. 

Felvidék

Április 4-én, szombaton 16.50 kezdettel szervezik meg az Ismerős Arcok Nélküled című dalának közös éneklését, mindenki a saját ablakából, balkonjáról, erkélyéről vagy udvarából csatlakozhat a kezdeményezéshez, így áténekelve a koronavírus által újra lezárt határokat is.

Felvidék

Az éneklésről készült felvételeiket pedig kérjük osszák meg saját Instagram vagy Facebook felületeiken, és használják a #veledNélküled hashtaget.

Felvidék

A pályamunkákat 12 óráig kell eljuttatni az osztályfőnöküknek vagy felkészítőjüknek.

Felvidék

Az érdeklődő civil szervezeteknek egy-egy tematikus, az aktuális határon átnyúló programok alapján kiválasztott témában személyes tanácsadási lehetőséget biztosítunk március 26-án, csütörtökön 9 és 16 óra között a Szövetség a Közös Célokért Facebook-oldaláról küldhető online üzenetben.

Felvidék

2020. március 25-én, szerdán, 19.00 órától Urunk születésének hírüladása (Gyümölcsoltó Boldogasszony) ünnepén szentmisét közvetítenek a prágai Szent Henrik és Kunigunda-templomból a facebookon – adta hírül a Prágai Magyar Katolikus Plébánia.

Felvidék

Március 25-én 12.00 órakor a Szlovákiai Püspöki Konferencia és a Szlovákiai Egyházak Ökumenikus Tanácsa kéréssel fordul minden hívőhöz:

Felvidék

Március 25-e Jézus fogantatásának ünnepe.

Felvidék

SZMCS felhívása: Kedves cserkésztestvérek!!

Felvidék

A Petőfi Rádió reggeli műsorának műsorvezetői, Harsányi Levente és Bikfalvi Tamás arra kérik a hallgatókat, hogy az ország minden pontján este 8 órakor, valamennyien álljunk ki az ablakba és közös tapssal fejezzük ki köszönetünket és hálánkat az egészségünkért, a biztonságunkért és az ellátásunkért dolgozóknak.​

Felvidék

Záróakkordjához érkezett a Szent Efrém Férfikar sorozata, amely a három nagyszerű magyar mester életébe engedett bepillantást: Liszt Ferenc és Kodály Zoltán után 2020. március 24-én – születésnapjának előestéjén – Bartók Béla előtt tiszteleg a Zseni születik sorozat.

Felvidék

Visszatér a Magyar Nemzeti Cirkusz virtuális porondjára Steve és Jones Caveagna.

Felvidék

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségével közösen meghirdetnek a pedagógusok számára egy ingyenes élő webináriumot, ahol 30-45 perc alatt három, az élő online tanóra használatára alkalmas eszközt is bemutatnak (Google Classroom (Tanterem) , Zoom és Google Meet).

Felvidék

Vasárnaponként virtuális szentmisét tart délelőtt 11.00 órakor. Legutóbb mintegy hétezer hallgatója követte őt az interneten keresztül. Holnap,  22-én lesz  a következő szentmiséje.

Felvidék

Kőházy FankaDeli Ferenc március 22-én az M1-nek ad interjút.

Felvidék

Balga Zoltán Atya – a prágai magyar hitközösség plébánosa – a mai napon ismét élő adásban, a Szent Henrik és Kunigunda-templomból, a plébánia hivatalos Facebook-oldalán keresztül tart magyar nyelvű szentmisét.

Felvidék

A Pátria Rádió katolikus egyházi műsorának előzetese

Felvidék

A magyar könnyűzenei élet kiválóságai a Petőfi Rádión keresztül üzenik: mindenki maradjon otthon! 

Nemesradnót

A Csemadok Nemesradnóti Alapszervezete 2020. március 20-án arra kéri azokat, akihez ez a felhívás eljut, hogy a szűk környezetében található virágot fényképezze le, és tegye ki a facebook oldalára.

Felvidék

A Szemtől szemben portréműsor március 20-án, pénteken 15.20 órai kezdettel jelentkezik új műsorával az STV2 tévécsatornán.  

Nagymegyer

Mindenkinek aki segít a Coronavirus elleni harcban. Péntek este 20:00 álljunk hát ki az ablakba, balkonra, s tapsoljuk meg őket!

Felvidék

Az MMA sorozatában készült film imádott szülőfalujában, Bátkában készült.

Felvidék

Mács Józseffel a halála előtt 3 hónappal készült portré műsort március 19-én láthatjátok a Duna World műsorában, délelőtt 10 óra 10 perctől, Trianon harangjai címmel.

Felvidék

2020. március 18-tól tizenegy héten át minden szerdán közzétesznek egy Ákos-koncertfilmet a hivatalos Youtube-csatornájukon. Szombatonként pedig kicsi koncertekkel, versekkel is készül.

Felvidék

Addig is március 15-én 15.00 órától figyeld a Kuttyomfitty Társulat oldalát, mert bemutatják a táncos vígballadát.

Felvidék

Radnóti nyomában

Felvidék

Herdics György főtisztelendő apát március 15-én, vasárnap a facebook oldalán keresztül tart élő szentmisét 11.00 órai kezdettel.

Felvidék

A Pátria Rádió 2020. március 15-én, vasárnap 8 órától szentmisét közvetít élőben a pozsonyi hittudományi főiskola és papi szeminárium kápolnájából. 

Felvidék

Több élő labdarúgó-mérkőzést ad hétvégén a közmédia. Az FTC-Kaposvár az M4 Sporton, a Honvéd-Kisvárda a Duna Worldön lesz.

Párkány

Az Új Egység Mozgalom bekapcsolódva a Nemzeti Régiók gazdasági megerősítéséért való aláírásgyűjtésbe, március 14-én, szombaton az alábbi helyszíneken gyűjti az aláírásokat:

Felsőjánok

Március 13-án, pénteken 19.00 órai kezdettel szervezik meg a borvacsorát a felsőjányoki Vinotékában.

Kassa

A Kassai Thália Színház március 13-án, pénteken 19.00 órai kezdettel Encsen vendégszerepel. A kassai társulat  Márai Sándor Kaland című színművét mutatja be. 

Kassa

Március 13-án, pénteken 18.00 órai kezdettel szervezik meg a Horror Vacui – Rettegés az ürességtől címmel a kassai Nemzetközi Rovás Alkotóközösség (eNRA) kiállítását a dunaszerdahelyi Vermes-villában.

Fülek

Március 13-án, pénteken 16.30 kezdettel szervezik meg a XIX. Nemzetközi Magyar Fotószalon című kiállítás megnyitóját a füleki Városi Honismereti Múzeum épületében.

Kassa

Március 10-én, kedden 19.00 órai kezdettel a Noszty fiú esete Tóth Marival című darabot mutatják be a Kassai Thália Színházban.

Nagyszombat

Március 10-én, kedden 18.00 órai kezdettel szervezik meg az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából rendezett megemlékezést a nagyszombati temetőben található obeliszknél.

Pozsony

Március 10-én, kedden 18.00 órai kezdettel szervezik meg a Léván megvalósuló mentálhigiénés képzés bemutatkozó estjét a Csemadok pozsonyi székházában.

Vágsellye

Március 10-én, kedden 18.00 órai kezdettel szervezik meg a Fehérlaposok című rockopera bemutatóját a Vágsellyei Városi Művelődési Központban.

Párkány

Március 10-én, kedden 16.00 órai kezdettel szervezik meg Magyar György  plasztikáit felvonultató Keresztút című kiállításának a megnyitóját a Párkányi Városi Múzeum épületében.

Dunaszerdahely

Az Új Egység Mozgalom bekapcsolódva a nemzeti régiók gazdasági megerősítéséért való aláírásgyűjtésbe, március 10-én, kedden 9.00 órai kezdettel a dunaszerdahelyi Kauflandnál lesznek elérhetőek.

Kassa

A Kassai Thália Színház március 9-én, hétfőn 09.00 órai kezdettel Királyhelmecen vendégszerepel. A kassai társulat A Császár új ruhája című zenés mesejátékot mutatja be. Ugyanaznap 11.00 órai kezdettel újra előadják a darabot.

Kassa

Március 8-án, vasárnap 15.00 kezdettel mutatják be A császár új ruhája című zenés mesejátékot a Kassai Thália Színház Márai Stúdiójában.

Kassa

Március 8-án, vasárnap 19.00 órai kezdettel a Teljesen idegenek című darabot adja elő a Komáromi Jókai Színház a Kassai Thália Színház színpadán.

Komárom

Március 8-án, vasárnap 17.00 órai kezdettel szervezik meg a Hölgyek örömére című koncertet a Komáromi Városi Művelődési Központ épületében.

Dunasápújfalu

A Fiatalok a Jövőért és a Csemadok Dunasápújfalui Alapszervezete közösen szervezi meg március 8-án, vasárnap 15.00 órai kezdettel a kézműves foglalkozást és játszóházat a március idusára emlékezve a dunaújfalui klub épületében.

Kalász

A Kalászi Új Hajtás Csemadok Alapszervezet március 8-án, vasárnap 15.00 órai kezdettel szervezi meg Fiala Ilona köteteinek a bemutatóját a kalászi kultúrházban.

Szenc

Március 8-án, vasárnap 11.00 órai kezdettel szervezik meg az Esterházy János boldoggá avatásáért felajánlott szentmisét a szenci katolikus templomban.

Párkány

Március 7-én, szombaton 19.00 órai kezdettel szervezik meg a Nyíló nárciszok című Zahovay Ernő szerzői estjét a párkányi kultúrházban.

Nagybalog

A Magyar Közösség Pártja Rimaszombati Járási Elnöksége és a Via Nova ICS Gömör-Nógrád csapata 2020. március 7-én, 18.00 órai kezdettel Tavaszváró zenés kabaré és Nőnap címmel szeretettel vár minden érdeklődőt Nagybalogon a kultúrházban.

Kisgéres

A POLYHOS szőlészek és borászok társulata március 7-én, szombaton 15.30 kezdettel szervezi meg a Szőlő és gyümölcsvédelmi megoldások minden helyzetben –  BASF „biztos pont a termelésben“ című előadását a kisgéresi kultúrházban.

Szepsi

Március 7-én, szombaton 15.00 órai kezdettel szervezik meg a Volt egyszer egy Bódva Néptánccsoport című Bódva találkozót a szepsi kultúrház nagytermében.

Lakszakállas

Március 6-án, pénteken 18.00 órai kezdettel mutatják be a lakszállási Boncák Színpad előadásában a Lúdas Matyi című zenés-táncos mesejátékot a lakszállási kultúrházban.

Nádszeg

Március 6-án, pénteken, 18.00 órai kezdettel szervezik meg Az Egyház szerepe a közéletben és a közélet szerepe az Egyházban címmel a beszélgetést Herdics György címzetes apáttal, a Remény katolikus hetilap főszerkesztőjével  a nádszegi Tolerancia irodaházban.

Párkány

Március 6-án, pénteken 17.30 kezdettel szervezik meg Szakállas Katalin Anyának lenni Kanadában című könyvének a bemutatóját a Párkányi Városi Könyvtár épületében.

Dunaszerdahely

Március 6-án, pénteken 17.00 órai kezdettel szervezik meg Örzsik Ödön Zanzibár kicsit másképp című kiállításának megnyitóját a dunaszerdahelyi Csallóközi Népművészeti Központ Galery Nova kiállítóhelyiségében.

Kassa

Március 5-én, csütörtökön 19.00 órai kezdettel a Noszty fiú esete Tóth Marival című darabot mutatják be a Kassai Thália Színházban.

Galánta

Március 5-én, csütörtökön 17.00 órai kezdettel szervezik meg a Lámpafényénél rendezvénysorozat részeként Mgr. Arch. Rastislav Petrovič, Galántai Esterházy-emlékek című előadását a Galántai Honismereti Múzeum épületében.

Rimaszombat

A rimaszombati Tompa Mihály Alapiskola szeretettel vár minden nagycsoportos óvodást és szüleit március 5-én, csütörtökön 14.00 órától a Šrobár utcai épületébe.

Búcs

Benedek László, a Gömöri Fotóklub elnökének képein a legszebb természet és barlangfotók tekinthetők meg.

Galánta

Március 4-én, szerdán 17.00 órai kezdettel szervezik meg M.Nagy László Sorsom ez nekem című albumának a bemutatóját a galántai Pázmány Péter Alapítvány épületében.

Kassa

A Kassai Polgári Klub és a Rovás közösen szervezi meg március 3-án, kedden 17.30 kezdettel dr. Máté László Németh László, a minőség megszállottja  című előadását a kassai MaJel Rovás Központ székházában.

Dunaszerdahely

Március 3-án, kedden 17.00 órai kezdettel szervezik meg Csáky Pál Volt egyszer egy forradalom című kötetének a bemutatóját a dunaszerdahelyi Csallóközi Könyvtár olvasótermében.

Csallóközcsütörtök

A Csallóközcsütörtöki Játékvár Játszóház PT. március 3-án, kedden 17.00 órai kezdettel szervezi meg Lánczos Andrea A szavak ablakok, vagy falak? Című előadását a Játékvár termében (volt iskolai műhely).

Komárom

A Selye János Gimnázium és a tanintézmény mellett működő szülői szövetség közösen szervezi meg március 3-án, kedden 17.00 órai kezdettel a tanintézmény diákjainak alkotásait felvonultató Gimigaléria című tárlatot a Klapka téren található Világ kávéi kávézóban.

Komárom

Március 3-án, kedden 11.20 kezdettel szervezik meg Beer Miklós nyugalmazott püspök Ahol hasznunk vehetik című előadását a komáromi Selye János Egyetem Konferencia-központjának K3-as előadójában.

Szenc

Március 2-án, hétfőn 18.00 órai kezdettel szervezik meg a Járjon a kezed című kézműves foglalkozást az 1848/49-es szabadságharcra emlékezve a szenci Csemadok üdülőben.

Pozsony

Kiállítás: A föld rétegei

Szenc

CRUX együttes zenei áhítata

Léva

A Csemadok Lévai Alapszervezete március 1-én, vasárnap 15.00 órai kezdettel szervezi meg az I. Biracsfesztivált a Csemadok lévai székházában.

Deáki

A Mátyusföldi Nagycsalásosok Egyesülete február 29-én, szombaton 9.30 kezdettel szervezi meg a házasság világnapja alkalmából rendezett zárórendezvényét a deáki Európa Panzióban.

Komárom

Február 28-án pénteken 17.00 órai kezdettel szervezik  dr. Pázmány Péter Dél-kelet ázsiai rokonaink című vetítéssel egybekötött előadását a Csemadok komáromi székházában.

Ipolyság

A Szlovák Vöröskereszt Lévai  Területi Szervezete február 27-én, csütörtökön 8.00 órai kezdettel véradást szervez az ipolysági kórházban.  

Fülek

Február 26-án, szerdán 16.30 kezdettel szervezik meg a Discussiones Filekienses kötetsorozat negyedik, Állandó tűztől övezve – A füleki végvár hadtörténete Koháry II. István főkapitányságának idején (1667-1682) című könyvének a bemutatóját a Füleki Városi Könyvtárban.

Komárom

Február 25-én, kedden 8.00 órai kezdettel nyílt napot tartanak a komáromi Selye János Gimnázium épületében.

Párkány

A Papp Katalin Magán Művészeti Alapiskola január 25-én, szombaton 19.00 órai kezdettel szervezi meg a Mi muzsikus lelkek  címmel a farsangi bálját a párkányi kultúrházban.

Szepsi

A Csemadok Szepsi Alapszervezete  február 23-án, vasárnap 15.00 órai kezdettel szervezi meg a Szepsi Magyar Házba  az előadásokkal összekötött megemlékezését  a magyaroknak és németeknek,  a szülőföldünkről történt tömeges deportálásáról,  a sztálini munkatáborokba, a „Gulagokba”.

Lekenye

Február 22-én, szombaton 15.30 kezdettel szervezik meg a XI. Regionális családi délutánt a lekenyei kultúrházban.

Szepsi

Csemadok Szepsi Alapszervezete és a Csemadok Kassai Városi Szervezete közösen szervezi meg  február 22-én, szombaton 10.00 órai kezdettel szervezi meg a kassai Szedria épülete előtt az ünnepélyes megemlékezést a malenkij roborta elhurcoltakra.

Abaújszina

Február 22-én, szombaton 17.00 órai kezdettel szervezik meg az Abaúji kötődések címmel az abaújszinai Rozmaring Néptáncegyüttes fennállásának 70. évfordulója alkalmából rendezett ünnepi gálaműsorát az abaújszinai kultúrházban.

Komárom

Február 22-én, szerdán 14.00 órai kezdettel szervezik meg a magyar széppróza napját és a Jókai-díj ünnepélyes átadását a komáromi Kultúrpalota épületében.

Pozsony

Február 22-én, szombaton 8.30 kezdettel szervezik meg a magyar nyelvű teológiai szabadegyetemet a pozsonyi jezsuita templomban.

Rimaszombat

A Csemadok Rimaszombati Alapszervezete 2020. február 21-én, 17.30 órai kezdettel a Csillagházban tartja évzáró közgyűlését.

Komárom

Február 21-én, pénteken 17.00 órai kezdettel szervezik meg a Kuciak-megemlékezést Komáromban.

Nemesradnót

A Csemadok Nemesradnóti Alapszervezete 2020. február 21-én, 18.00 órai kezdettel a községházán tartja évzáró taggyűlést.

Dunaszerdahely

Február 21-én, pénteken 18.00 órai kezdettel szervezik meg a Kuciak-megemlékezést a dunaszerdahelyi Csaplár Benedek Művelődési Központ előtti téren.

Párkány

Február 21-én, pénteken 17.00 órai kezdettel szervezik meg a Kuciak-megemlékezést Párkányban.

Ipolyság

Február 21-én, pénteken 16.00 órai kezdettel szervezik meg a Kuciak-megemlékezést az ipolysági köztemetőben található Megbékélés kapujánál. 

Nagybalog

A Csemadok Nagybalogi Alapszervezete szeretettel várja az érdeklődőket 2020. február 21-én, 10.00 órai kezdettel a tavaszváró bábégetés programjára.

Léva

Február 20-án, csütörtökön 17.00 órai kezdettel szervezik meg Szentpéteri Tóth Márta Színek világa – világok színei című kiállítás megnyitóját a lévai Reviczky Házban.

Kassa

Február 19-én, szerdán 18.00 órai kezdettel szervezik meg Ropás címmel a néptánc oktatást a kassai MaJel Rovás Központban.

Komárom

Február 19-én, szerdán 18.00 órai kezdettel szervezik meg a Fehérlaposok című rockopera bemutatóját a Komáromi Városi Művelődési Központban.

Somorja

Február 19-én, szerdán 11.00 órai kezdettel szervezik meg a felújított Somorjai Honismereti Ház ünnepélyes átadását.

Kassa

Február 18-án, kedden 18.00 órai kezdettel szervezik meg Süli Judit Mindent az élelmiszerekről című előadását a kassai MaJel Rovás Központban.

Galánta

Február 18-án, kedden 18.00 órai kezdettel szervezik meg a Fehérlaposok című rockopera bemutatóját a Galántai Városi Művelődési Központban.

Királyhelmec

A Szlovákiai Magyar Írók Társasága február 18-án, kedden 17.00 órai kezdettel szervezi meg a magyar széppróza napja alkalmából rendezett könyvbemutatóját  a királyhelmeci városháza nagytermében.

Alsóbodok

Február 16-án, vasárnap 18.00 órai kezdettel szervezik meg a farsangi ifjúsági táncházat az alsóbodoki Paulisz Rancson.

Kaposkelecsény

A KUCKÓ Polgári Társulás és a Fiatalok a Bodrogközért és Ung-vidékért Polgári Társulás közösen szervezi meg február 16-én, vasárnap 15.00 órai kezdettel  a családi délutánját a Házasság hete alkalmából a kaposkelecsényi községi hivatal nagytermében.

Nyitracsehi

Február 16-án, vasárnap 15.00 órai kezdettel szervezik meg a Bálint-napi Balassi borkóstolót a nyitracsehi Jurta Látványtárban.

Felsőszeli

A Csemadok Felsőszeli Alapszervezete február 15-én, szombaton 18.00 órai kezdettel szervezi meg a Ha bemegyek a csárdába címmel a nótaestjét a felsőszeli kultúrházban.

Nagybalog

A Csemadok Nagybalogi Alapszervezete 2020. február 15-én, 14.00 órai kezdettel ünnepélyes évzárót tart a szervezet megalakulásának 70. évfordulója alkalmából.

Komárom

Február 15-én, szombaton 15.00 órai kezdettel szervezik meg a Kult – Tár – Ház: Kultúrházak éjjel – nappal  című rendezvényt a komáromi Egressy Béni Városi Művelődési Központ épültében.

Pozsonyeperjes

Február 15-én, szombaton 14.00 órai kezdettel szervezik meg a selyemkendőfestést a pozsonyeperjesi faluházban.

Komárom

Február 14-én, pénteken 17.00 órai kezdettel szervezik meg a Komáromi Art Spektrum 2020 képzőművészeti járási verseny alkotásait felölelő tárlat megnyitóját a komáromi Zichy-palotában.

Dunaszerdahely

A Kortárs Magyar Galéria február 14-én, pénteken 17.00 órai kezdettel szervezi meg az Ezüstkor 2020 című kiállítás megnyitóját a dunaszerdahelyi Vermes-villában.

Komárom

A Villa Camarum Polgári Társulás december 1-e és 15-e között hatodik alkalommal szervezi meg A Mi karácsonyunk című rendezvénysorozatot Komáromban.

Rimaszombat

A Pósa Lajos Társaság február 13-án, csütörtökön 17.30 kezdettel szervezi meg B. Kovács István, gömörológus Iskola a nyelvhatáron című előadását a rimaszombati Csillagházban.

Érsekújvár

Február 13-án, csütörtökön 17.00 órai kezdettel szervezik meg Luzsicza Lajos 100 című kiállítás megnyitóját az érsekújvári Vunar Galériában.

Párkány

Február 13-án, csütörtökön 17.00 órai kezdettel szervezik meg Herdics György címzetes apát Könnyek nélkül élni könnyebb? című előadását valamint a Szent Erzsébet Egészségügyi és Szociális Főiskola programjainak ismertetését a párkányi Vadas Thermal Resort Szállodában.

Nyitra

Február 13-án, csütörtökön  9.30 kezdettel szervezik meg a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Közép-európai Tanulmányok Karán a nyílt napot.

Felvidék

A Szövetség a Közös Célokért társulás Civil információs napot tart a területi irodáiban.

Galánta

Február 11-én, kedden 17.00 órai kezdettel szervezik meg Anton Dubrovský – Alkotások című kiállításának a megnyitóját a Galántai Honismereti Múzeumban.

Rimaszombat

A Tompa Mihály Református Gimnáziumban 2020. február 11-én (kedden) nyílt napot tartanak az alapiskolák végzős diákjai számára.

Dunaszerdahely

Február 10-án, hétfőn 19.00 órai kezdettel szervezik meg a Győri Filharmonikus Zenekar farsangi koncertjét a dunaszerdahelyi Csaplár Benedek Városi Művelődési Központban.

Somorja

A Via Nova Somorja és a Mozi Club közösen szervezi meg február 10-én, hétfőn 18.30 kezdettel Csáky Pál Volt egyszer egy forradalom című kötetének a bemutatóját a somorjai Mozi Club épületében.

Pozsony

A Szlovák Nemzeti Múzeum – A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma február 10-én, hétfőn 13.00 órai kezdettel szervezi meg a Grendel Lajos Olvasóterem ünnepélyes megnyitóját az intézmény Brämer Kúriabeli épületében.

Alsóbodok

A Hahota Színjátszó Csoport február 9-én, vasárnap 17.00 órai kezdette mutatja be az Imádok férjhez menni című zenés vígjátékot az alsóbodoki kultúrházban.

Léva

A Csemadok Lévai Alapszervezete február 9-én, vasárnap 15.00 órai kezdettel szervezi meg Csáky Pál Volt egyszer egy forradalom című kötetének a bemutatóját a Csemadok lévai székházában.

Dunaszerdahely

A Szövetség a Közös Célokért társulás és a Keresztény Ifjúsági Közösségek közösen szervezi meg február 9-én, vasárnap 14.00 órai kezdettel a házasság hete alkalmából rendezett családi napot a dunaszerdahelyi Plébánia Hivatal épületében.

Nemesradnót

A Szövetség a Közös Célokért Társulás rimaszombati irodája a Nemesradnóti Református Egyházközség 2020. február 9-én csatlakozik a Házasság hete programsorozathoz.

Rimaszombat

Rimaszombatban 2020. február 8-án, 18.30 órai kezdettel emlékműsort szerveznek a Három Rózsa irodalmi kávéház hátsó termében Veres János születésének 90. évfordulója alkalmából.

Réte

A Csemadok Rétei Alapszervezete február 8-án, szombaton 18.00 órai kezdettel szervezi meg a nótaestjét a rétei kultúrházban.

Gömörpéterfala

Bíró András Zsolt, a Kurultaj főszervezője, a Kárpát-medence magyarjai és az ázsiai testvérnépek összekapcsolója Gömörpéterfalán tart előadást 2020. február 8-án.

Kassa

Február 8-án, szombaton 16.00 órai kezdettel szervezik meg Oelschläger-Őry Lajos  műépítész nyomában címmel a magyar nyelvű városnézést Balassa Zoltán vezetésével Kassán.

Felsőpél

A Barsi Református Egyházmegye Lelkigondozói Bizottsága a házasság hete alkalmából február 8-án, szombaton 15.00 órai kezdettel szervezi meg délutánját.

Rimaszombat

A Csemadok Rimaszombati Alapszervezete idén is szeretettel vár minden kedves szórakozni vágyót a 69. Farsangi bálba, ami 2020. február 7-én pénteken kerül megrendezésre.

Komárom

Február 7-én, pénteken 18.00 órai kezdettel szervezik meg az eNRA – a Nemzetközi Rovás Alkotócsoport kiállítását a komáromi Limes Galériában.

Párkány

Február 7-én, pénteken 18.00 órai kezdettel szervezik meg a Varjos zenekar farsangi táncházát a párkányi Platán Étteremben.

Tornalja

Tornalján 2020. február 7-én megemlékezést szerveznek Veres János születésének 90. évfordulójáról 16.30 órai kezdettel koszorúzás lesz a költő Vasút utcai emléktáblájánál (a Bükk vendéglővel szemben).

Királyhelmec

Február 6-án, csütörtökön 18.00 órai kezdettel szervezik meg Szunyog Zsuzsa Nyíltam én című  koncertjét a királyhelmeci Bodrogközi Magyar Közösségi Házban.

Dunaszerdahely

Február 6-án, csütörtökön 17.00 órai kezdettel szervezik meg Az izgalom biológiája című kiállítás megnyitóját a dunaszerdahelyi Csallóközi Múzeum kiállítóhelyiségében.

Komárom

Február 5-én, szerdán 10.00 órai kezdettel szervezik meg a Csodasarkak átadását a komáromi egykori Danubius diákotthon nagy előadótermében.

Kassa

Február 4-én, kedden 17.30 kezdettel szervezik meg Sivák Enikő A spirituális támogatás 12 belépő portálja című kiállításának a megnyitóját a kassai MaJel Rovás Központ B-Galériájában.

Komárom

Február 4-én, kedden 17.00 órai kezdettel szervezik meg Pokornyi Gábor Komáromi hadifoglyok az első világháborúban című előadását a komáromi Duna Menti Múzeum Alapy Gyula termében.

Fél

Február 4-én, kedden 8.00 órai kezdettel szervezik meg a véradást a féli kultúrházban.

Köbölkút

Február 2-án, vasárnap 11.00 órai kezdettel szervezik meg a megemlékezést a hatvan évvel ezelőtt elhunyt Stampay István iskolaigazgatóra a köbölkúti római katolikus plébániatemplomban.

Kisgéres

Február 1-én, szombaton 15.00 órai kezdettel szervezik meg a XII. Kisgéresi és Bodrogközi újborkóstolót a kisgéresi kultúrházban.

Rimaszombat

A SZAKC rimaszombati irodája és a Rákóczi Szövetség Gömörben közösen a helyi intézményekkel 2020. január 29-én ünnepélyes babanapló-átadást szervez Rimaszombatban és Bátkában a budapesti Rákóczi Szövetség képviseletével.

Nagymegyer

Január 28-án, kedden 17.00 órai kezdettel szervezik meg a Szülőföldem című fotókiállítás megnyitóját a nagymegyei Fészek Ifjúsági Központ épületében.

Szenc

A Fiatalok a Jövőért civil szervezet és a Petőfi Sándor Program szenci ösztöndíjasa közösen szervezi meg január 27-én, hétfőn 17.00 órai kezdettel a Járjon a kezed elnevezésű kézműves foglalkozást gyerekek részére a szenci Csemadok üdülőben.

Rimaszombat

A Magyar Közösségi Összefogás roma stratégiáját 2020. január 26-án, 14.00 órai kezdettel mutatják be a Felvidéki Magyar Romák társulás közgyűlésén

Zselíz

A Csemadok Zselízi Alapszervezete január 26-án, vasárnap 15.30 kezdettel szervezi meg Horváth Géza Franz Schubert zselízi éveiről szóló  Silány legendák, fényes valóság című előadását a zselízi Magyar Házban

Pozsony

Január 25-én, szombaton 19.00 órai kezdettel szervezik meg a Pozsonyi Magyar Vigadóbált a pozsonyi Vigadóban, a Szlovák Filharmónia épületében.

Ógyalla

Január 25-én, szombaton 15.00 órai kezdettel szervezik meg az író-olvasó találkozót Pajor András budapesti plébánossal, a Keresztény Kulturális Akadémia elnökével az ógyallai Hagyományok Házában.

Réte

Január 24-én, pénteken 18.00 órai kezdettel szervezik meg György András, somorjai református lelkész Íme az ajtó előtt állok, és zörgetek című előadását a rétei kultúrházban

Fülek

A Csemadok Füleki Alapszervezete és a Nógrádi Területi Választmánya közösen szervezi meg január 24-én, pénteken 17.00 órai kezdettel a magyar kultúra napja alkalmából a  Nógrádi Közművelődési Díjak ünnepélyes átadását a Füleki Városi Művelődési Központban.

Szepsi

Január 24-én, pénteken 16.00 órai kezdettel szervezik meg az emlékünnepséget a magyar kultúra napja alkalmából a Szepsi Városi Művelődési Központ nagytermében.

Felsővály

A Szent László Társulás 2020. január 24-én 13.00 órai kezdettel Felsővályon tartja az összetartozásunkat jelképező ajándékok átadását.

Izsa

Január 24-én, pénteken 17.00 órai kezdettel szervezik meg a Magyar kézművesség a Felvidéken, a Szlovákiai Magyar Kézműves Szövetség gyűjteményes kiállításának a megnyitóját az izsai Kelemantia Római Kori és Néprajzi Múzeumban.

Kassa

Január 23-án, csütörtökön 18.00 órai kezdettel szervezik meg Szabó Ottó Örök inkognitó című kiállításának a megnyitóját a kassai MaJel Rovás Központ FiguratiF Galériájában.

Komárom

Január 23-án, csütörtökön 17.00 órai kezdettel szervezik meg Bajcsi Ildikó történész, a Clio Intézet munkatársának „Magyar idők” Komáromban – az 1938-as visszacsatolás társadalmi hatásai a városunkban és a környékén című előadását Csemadok komáromi székházában.

Ipolyság

Január 23-án, csütörtökön 17.00 órai kezdettel szervezik meg Karaffa Gyula Csunyamesék című kötetének a bemutatóját az Ipolysági Városi Könyvtár épületében.

Ipolyság

A Szövetség a Közös Célokért társulás Civil információs napot tart a területi irodáiban.

Dunaszerdahely

Január 22-én, szerdán 18.00 órai kezdettel szervezik meg a magyar kultúra napja alkalmából megrendezett eseményt a dunaszerdahelyi Csaplár Benedek Városi Művelődési Központ színháztermében.

Pozsony

Január  22-én, szerdán 17.00 órai kezdettel szervezik meg a magyar kultúra napja alkalmából rendezett eseményt a Pozsonyi Magyar Intézet székházában.

Dunaszerdahely

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége január 22-én, szerdán 9.00 órai kezdettel szervezi meg a Szakma Sztár Fesztivált, a  a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2020-as a Szakma Kiváló Tanulója Versenyét (SZKTV) és az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyét (OSZTV) a dunaszerdahelyi Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskolában, valamint a kassai Szakkay József Szakközépiskolában.  

Komárom

A Szövetség a Közös Célokért társulás Civil információs napot tart a területi irodáiban.

Pozsonyligetfalu

Január 22-én, szerdán 18.00 órai kezdettel szervezik meg a megemlékezést a száz évvel ezelőtt született  Fogarassy László történetíróra, könyvtárosra pozsonyligetfalusi Mamatey utcai szaleziánus templomban.

Komárom

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége január 23-án, csütörtökön 9.00 órai kezdettel szervezi meg a Szakma Sztár Fesztivált, a  a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2020-as a Szakma Kiváló Tanulója Versenyét (SZKTV) és az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyét (OSZTV) a komáromi Műszaki Szakközépiskolában.

Királyhelmec

Január 21-én, kedden 18.00 órai kezdettel szervezik meg Szűcs Nelli Fedák Sári című önálló estjét a királyhelmeci Bodrogközi Magyar Közösségi Házban.  

Komárom

A Széchenyi István Polgári Társulás január 21-én, kedden 18.00 órai kezdettel szervezi meg a Magyar pokolrapszódia című Trianon-estet a komáromi Selye János Gimnázium dísztermében.

Nyárasd

Január 19-én, vasárnap 15.30 kezdettel szervezik meg a magyar kultúra napja alkalmából az Istennel a hazaért és a szabadságért  című műsort a nyárasdi kultúrházban.

Galánta

Január 19-én, vasárnap 15.00 órai kezdettel szervezik meg a magyar kultúra napja országos emlékműsorát a Galántai Városi Művelődési Központ színháztermében.

Királyfiakarcsa

A Petőfi Baráti Társulás január 19-én, vasárnap 15.00 órai kezdettel szervezi meg a magyar kultúra napja alkalmából tartandó ünnepségét a királyfiakarcsai kultúrházban.

Felvidék

A Palóc Társaság a magyar kultúra napja alkalmából január 19-én, vasárnap 13.00 órai kezdettel szervezi meg a tanulmányíró pályázatának eredményhirdetését a budapesti Magyarság Házában.

Kassa

Január 19-én, vasárnap 11.30 kezdettel szervezik meg az Ideje az építésnek – Megújuló műemlékek a Kárpát-medencében című tárlat megnyitóját a kassai Magyar Református Központban.

Léva

A Lévai Református Egyházközség január 18-án, szombaton 16.00 órai kezdettel szervezi meg a Száztányéros kocsonya 2020 elnevezésű hálaadó és közösségi alkalmat a lévai Juhász Gyula Alapiskola éttermében.

Szenc

A Csemadok Országos Tanácsa és a Szenci Területi Választmánya  közösen szervezi meg január 18-án, szombaton 15.00 órai kezdettel az ország két legjobb citeraegyüttese, a diószegi Dióhéj és a Lukanényei Citerazenekar részvételével Citerapárbaj címmel műsoros délutánjátt szervez a szenci művelődési házban.

Nagybalog

A málenkij robot 75. évfordulójáról Nagybalogon 2020. január 18-án, 14.00 órai kezdettel emlékeznek meg.

Kassa

Január 18-án, szombaton 9.30 kezdettel szervezik meg a Love YourBelly – hasizomtréninget a szétnyílt hasizom ellen a kassai MaJel Rovás Központ épületében.

Zselíz

A zselízi Mózeskosár Bölcsőde és a Zselízi Református Egyházközség közösen szervezi meg január 17-én, pénteken 9.30 kezdettel a Bölcsőde-nyitogató alkalmat a zselízi Mózeskosár Bölcsőde épületében.

Dunaszerdahely

Január 16-án, csütörtökön  19.00 órai kezdettel szervezik A padlás című musical bemutatóját a dunaszerdahelyi Csaplár Benedek Városi Művelődési Központ épületében.

Galánta

A Galántai Közéleti Klub január 16-án, csütörtökön 16.00 órai kezdettel szervezik meg a Rákóczi-emlékév vándorkiállítás megnyitóját a galántai Pázmány Péter Alapítvány épületében.

Szklabonya

Január 16-án, csütörtökön 15.00 órai kezdettel szervezik meg a Mikszáth délutánt az emlékházban címmel a megemlékezést a szklabonyai Mikszáth Kálmán Emlékházban.

Érsekújvár

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége január 16-án, csütörtökön 9.00 órai kezdettel szervezi meg a Szakma Sztár Fesztivált, a  a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2020-as a Szakma Kiváló Tanulója Versenyét (SZKTV) és az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyét (OSZTV) az érsekújvári Jedlik Ányos Elektrotechnikai Szakközépiskolában.

Dunaszerdahely

Január 15-én,  szerdán 19.00 órai kezdettel szervezik meg Badár Sándor önállóestjét a dunaszerdahelyi Csaplár Benedek Városi Művelődési Központ épületében.

Kassa

Magyarország Kassai Főkonzulátusa és a kassai Rovás közösen szervezi meg január 14-én, kedden 18.00 órai kezdettel a 30 éve szabadon emlékév című kiállítás megnyitóját a kassai MaJel Rovás Központ FiguratiF Galériájában.

Nagyszombat

Január 14-én, kedden 18.30 kezdettel tartják meg a soron következő nagyszombati magyar misét a Fő utcai Szent Ilona templomban és pasztorációs központban.

Ipolyság

Január 12-én, vasárnap 18.00 órai kezdettel szervezik meg a Vác Civitas Szimfonikus Zenekar újévi koncertjét az ipolysági városháza színháztermében.

Léva

A Csemadok Lévai Alapszervezete január 12-én, vasárnap 15.00 órai kezdettel szervei meg Hrubík Béla Sorsközösség című kötetének a bemutatóját a lévai Csemadok székházban.

Somorja

Január 12-én, vasárnap 17.00 órai kezdettel szervezik meg az új évi operett és musical gálát a Somorjai Városi Művelődési Központban.

Komárom

Január 11-én, szombaton 19.00 órai kezdettel szervezik meg a Lehár – Rotary jótékonysági bált a komáromi Tiszti Pavilon dísztermében.

Rimaszombat

Rimaszombatban a Városi Művelődési Központ 2020. január 11-én Új évi operett és retró táncdalfesztivál gálát szervez több korosztály.

Nagycétény

A Kútyika Nagycétényi Női Éneklőcsoport és a Csemadok Tiszta Forrás Nagycétényi Alapszervezete közösen szervezi meg január 11-én, szombaton 16.00 órai kezdettel a Kánai menyegző című előadását a nagycétényi kultúrházban.

Komárom

A Pro Arte Danubií Duna Mente Művészetéért Polgári Társulás és a Wartha Vince Kerámiaművészeti Alapítvány közösen szervezi meg január 10-én, pénteken 17.00 órai kezdettel a V4 Keramia Art című kiállítást a komáromi Limes Galériában.

Martos

Január 10-e és 12-e között szervezik meg  A szlovákiai magyarság ifjúságszociológiai műhelyprogramja I. elnevezésű szakmai találkozót a martosi Esterházy Akadémia épületében.

Köbölkút

Köbölkút község önkormányzata és a Memoriae Patrum Honismereti Társulás közösen szervezi meg január 10-én, pénteken 15.00 órai kezdettel a doni katasztrófa 77. Évfordulója alkalmából rendezett megemlékezést a köbölkúti I. és II. világháborúban elesett hősök emlékére állított emlékműnél.

Párkány

Január 10-én, pénteken 19.00 órai kezdettel szervezik meg a MAGok előadásában a Rómeó és Júlia című musicalt a párkányi kultúrházban.

Kassa

Január 9-én, csütörtökön 17.30 kezdettel szervezik meg Dráb – Badanič – Pavliščák: Rajzok, képek, objektumok című kiállítás megnyitóját a kassai MaJel Rovás Központ B – Galériában.  

Dunaszerdahely

Január 9-én, csütörtökön 19.00 órai kezdettel szervezik meg a VándorLáss Est eseménysorozat keretében Suhajda Szilárd hegymászó előadását a dunaszerdahelyi Csaplár Benedek Városi Művelődési Központban. 

Pozsony

Január 8-án, szerdán 18.00 órai kezdettel szervezik meg Szőke Erika Speculum Mundi című kiállításának a megnyitóját a pozsonyi Medium Galériában.

Komárom

„Együtt erő vagyunk: legyünk sokan, beszéljünk egymással… Várunk mindenkit az új korszak politikájával, frissítővel s az összefogás erejével Komáromba!” – ezzel a felhívással fordul minden érdeklődőhöz a Magyar Közösségi Összefogás, mely programbemutatóját 2020. január 8-án tartja Komáromban. 

Alsóbodok

Az Esterházy János Zarándokközpont január 8-án, szerdán 17.00 órai kezdettel tartja meg az ökumenikus istentiszteletét az alsóbodoki Szent Kereszt Felmagasztalása kápolnában.

Léva

Január 8-án, szerdán 17.00 órai kezdettel szervezik meg a Zenés-dalos újévköszöntőt Bernáth Tamással, a Komáromi Jókai Színház színművészével a lévai Reviczky Ház épületében.

Léva

Január 7-én, kedden 17.00 órai kezdettel szervezik meg Marika Pálová A világ, amely elbűvöl engem című kiállításának a megnyitóját a lévai Reviczky Házban.

Léva

Január 6-án, hétfőn 15.00 órai kezdettel szervezik meg az újévi operettgálát a lévai Junior Kulturális Központban.

Dunaszerdahely

Január 4-én, szombaton 17.00 órai kezdettel szervezik meg a The Golden Voices of Gospel koncertjét a dunaszerdahelyi Csaplár Benedek Városi Művelődési Központ színháztermében.

Kismaros

Január 4-én, szombaton 17.00 órai kezdettel szervezik meg a Fények fotósvonata 2020 című rendezvényt a kismarosi Királyréti Erdei Vasútnál.

Kassa

Mint minden hónap elején, Kassán ismét indulnak a hétvégén a barangolások. Január 3-án csak szlovák nyelvű vezetések lesznek, szombaton és vasárnap délután 16 órától viszont Balassa Zoltán várja az Állami Tudományos Könyvtár, vagyis Forgách-palota (Fő u. 10) előtt az érdeklődőket.

Komárom

Január 1-én, szerdán 19.00 órai kezdettel szervezik meg a Budapest Bár újévi koncertjét a Komáromi Városi Művelődési Központban.

Komárom

2019. december 31-én, kedden 15.00 órától Presser Gábor – Sztevanovity Dusán – Horváth Péter: A padlás című nagy sikerű musicaljét mutatja be Méhes László rendezésében a komáromi Jókai Színház. Belépő 15 euró. Mindenkit szeretettel várnak a szervezők.

Rás

A felsőrási kultúrházban december 31-én szilveszteri bált rendeznek. A zenét és a jó hangulatot a Thomasz Band Zenekar biztosítja.

Párkány

2019. december 29-én, vasárnap a 17.00 órai szentmise után ad karácsonyi koncertet a Little Symphony vonószenekar a párkányi római katolikus templomban. A belépés díjtalan, ám adományokat köszönettel elfogadnak. Minden érdeklődőt nagy szeretettel várnak a szervezők.

Komárom, RÉV épület

2019. december 29-én, vasárnap 20.00 órától az Ismerős Arcok zenekar ad évzáró koncertet Komáromban, a RÉV - Magyar Kultúra Házában. A koncert előtt színpadra áll a fiatal rapper, José.

Borsi

2019. december 29-én, vasárnap 16.00 órától Te erőt adsz címmel ad koncertet az Emmánuel zenekar Borsiban, a római katolikus templomban. Mindenkit szeretettel várnak a szervezők.

Dunaszerdahely

2019. december 28-án, szombaton kerül megrendezésre a Csallóköz legnagyobb téli rockbulija, az idei Rockkarácsony a dunaszerdahelyi sportcsarnokban. Tágas hely, nagy színpad, fantasztikus fény- és hangtechnika - egyszóval fergeteges buli várható.

Rozsnyó

2019. december 28-án, szombaton 17.00 órától rendezik meg a 2. Kincskereső Vándorbált a rozsnyói Történelmi Városházán. Az est folyamán színre lép a Labyrynt együttes és a Sajó Banda.

Berzéte

December 28-án, szombaton 13.00 órai kezdettel szervezik meg A Három Királyok (Vadkerti Imre, Derzsi György, Kovács Koppány) koncertjét a berzétei református templomban.

Gömörpéterfala

Vadkerti Imre, Derzsi György és Kovács Koppány a Három királyok koncerttel lepi meg a közönséget Gömörpéterfalán a szentháromság plébániatemplomban december 27-én 18.00 órai kezdettel.

Nyárasd

2019. december 27-én, pénteken a 2019-es X-Faktor nagy felfedezettjei, Manuel, Vanek Andor és a győztes Ruszó Tibi lép a nyárasdi Sportcsarnok színpadára.

Csáb

December 26-án, csütörtökön 20.00 órai kezdettel szervezik meg az István-napi mulatságot a csábi alapiskola és óvoda épületében.

Újbást

A Medvesalja Ifjúsági Csoport (MICS) immáron nyolcadik alkalommal rendezi meg a hagyományos Karácsonyi bálját 2019. december 25-én (szerda) az újbásti kultúrházban.  Zenekar: Family Band.

Rimaszombat

A rimaszombati evangélikus egyházközség az adventi időszakban is várja a gyülekezeti tagokat. Magyar nyelvű istentiszteletre karácsonykor kerül sor.

Dunaszerdahely

2019. december 23-án, hétfőn karácsonyi koncertre kerül sor a dunaszerdahelyi NFG klubban. Színpadon Miro és Tünde. Vendégeik ezúttal Rasťo Baluška és Eszes Nina.

Rimaszombat

A rimaszombati 4. sz. Hatvani István Cserkészcsapat A magyar kultúra napja alkalmából filmvetítéssel egybekötött megemlékezést szervez a Cserkészotthonban 2020.01.22-én 17.00 órától.

Nemesradnót

A Szlovákiai Református Keresztyén Egyház – Nemesradnóti Egyházközsége  A hitet megújító zene és dal – karácsonyi koncert című találkozót a gyülekezeti teremben, 2019. december 22-én 9.00 órai kezdettel tartja.

Rimaszécs

2019. december 22-én, vasárnap 17.00 órától Jótékonysági koncertet rendeznek a rimaszécsi református templomban. A rendezvény vendége Szíj Melinda (Megasztár 5.). Mindenkit szeretettel várnak a szervezők.

Farnad

A Nádas Kulturális Klub december 22-én, vasárnap 16.0 órai kezdettel szervezi meg a karácsonyi gálaműsorát a farnadi kultúrházban. 

Ipolyság

December 22-én, vasárnap 16.00 órai kezdettel szervezik meg a karácsonyváró délutánt az ipolysági református parókián.

Illésháza

December 21-én, szombaton 17.00 órai kezdettel szervezik meg az adventi koncertet az Arcok énekegyüttes közreműködésével az illésházi kultúrházban.

Kassa

December 20-án, pénteken 17.00 órai kezdettel szervezik meg a Karácsony a nagyinál című rendezvényt a kassai MaJel Rovás Központban.

Tajti

Tajti Község Önkormányzata várja az érdeklődőket az adventi délutánra 2019. december 20-án, 16.00 órától a kultúrházban.

Ipolyság

December 20-án, pénteken 19.30 kezdettel a Dream To Play formáció karácsonyi jótékonysági koncertet tart a Charitas Saag javára az ipolysági Bergen Café (volt MyHont Café) épületében.

Keszegfalva

A Boráros Imre Színház december 19-én, csütörtökön 19.00 órai kezdettel mutatja be Fülöp Antal Istennel a hazáért című egyfelvonásos drámáját a keszegfalvai művelődési házban.

Kassa

December 19-én, csütörtökön 19.00 órai kezdettel szervezik meg Szentpéteri Csilla & Band karácsonyi koncertjét a kassai Jumbo Központ épületében.

Királyhelmec

December 18-án, szerdán 17.00 órai kezdettel szervezik meg a Zenés találkozás Faragó Andrással című rendezvényt a királyhelmeci Bodrogközi Magyar Közösségi Házban.

Párkány

December 18-án, szerdán 16.00 órai kezdettel szervezik meg Koczó József  Vízimalmok az Alsó-Ipoly-völgyében kötetének vetítéssel egybekötött könyvbemutatóját a Párkányi Városi Múzeumban.  

Alsósztergova

A Palóc Út Kulturális Turisztikai Klaszter Egyesület december 17-én, kedden 10.00 órai kezdettel szervezi meg  az Interreg V-A Slovakia-Hungary Cooparation Program zárórendezvényét az alsósztregovai Madách- kastély épületében.

Komárom

December 17-én, kedden 10.00 órai kezdettel szervezik meg a Komáromi Iskolások Karácsonyi Hangversenyét a komáromi református templomban.

Szenc

A Fiatalok a Jövőért, Petőfi Sándor Program  közösen szervezi meg december 16-án, hétfőn 17.00 órai kezdettel a Járjon a kezed! Adventi kézműves foglalkozást a szenci Csemadok üdülőben.

Kassa

December 16-án, hétfőn 19.00 órai kezdettel szervezik meg a Beliczay Kamarazenekar koncertjét a Kassai Thália Színházban.

Lekenye

A Csemadok Lekenyei Alapszervezete december 15-án, vasárnap 14.00 kezdettel szervezi meg a Lekenyei karácsonyváró rendezvény első eseményét.

Pozsonyeperjes

A Pázmaneum Társulás és a Pozsonyeperjesi Római Katolikus Plébánia közösen szervezi meg december 15-én, vasárnap 10.30 kezdettel a Felvidéki Imakilenced idei utolsó, 9. Állomását a pozsonyeperjesi katolikus templomban.

Rimaszombat

A Pósa Lajos Társaság december 15-én, vasárnap 16.00 órai kezdettel szervezi meg Az Én Ujságom megalapításának 130. évfordulója alkalmából szervezett ünnepi estet a rimaszombati Csillagházban.

Pelsőc

December 14-én, szombaton 17.00 órai kezdettel a Szövetség a Közös Célokért és az Új Egység Mozgalom szervezésében, Papáček Péter jogász közreműködésével Jogainkról érthetően címmel előadásra kerül sor a pelsőci Inkubátorház kistermében.

Kassa

A Kassai Magyar Fórum December 14-én, szombaton 16.00 órai kezdettel szervezi meg a Bársonyos emlékek Kassán: Visszaemlékezés az 1989-es romániai forradalom megsegítésének kassai történéseire című rendezvényét a Kassai Thália Színház épületében.

Ipolyság

A Sendergő Gyermek Néptánccsoport és Ipoly városa december 14-én, szombaton 14.00 órai kezdettel szervezi meg a Karácsonyváró sokadalom című rendezvényét az ipolysági városháza színháztermében.

Balogfala

Forralt bor, rumos tea, finom Palonyai pálinka a felnőtteknek és persze a gyerekekre is gondolnak gyümölcsös tea, gyümölcslé, édességek is kaphatóak majd a mini balogfalai vásáron szombaton december 14-én.

Nagykapos

December 14-én, szombaton 10.00 órai kezdettel szervezik meg a Karácsonyi háztáji vásárt a nagykaposi Magyar Közösségi Ház vásárudvarán.

Rimaszombat

A rimaszombati 4. sz. Hatvani István Cserkészcsapat 2019. 12. 14-én, szombaton, 09.30-tól a Daxner utcai Cserkészotthonában rendezi meg az egész napos Karácsonyváró összejövetelét.

Komárom

A Duna Mente Múzeum és Kárpátia Sport Polgári Társulás közösen szervezi meg december 13-án, pénteken 17.00 órai kezdettel a Bátorság a léthez címmel beszélgetését dr. Csókay András idegsebésszel a komáromi Kultúrpalota dísztermében.

Léva, Reviczky Ház

A Reviczky Társulás, a Lévai Magyar Asszonyok Ligája és a Lévai Szent László Kör közösen szervezi meg a karácsonyi könyvvásár záró rendezvényeként Puss Sándor, jezsuita szerzetes könyveinek bemutatóját a Reviczky Házban.

Tornalja

December 13-án, pénteken 17.00 órai kezdettel a Szövetség a Közös Célokért és az Új Egység Mozgalom szervezésében, Papáček Péter jogász közreműködésével Jogainkról érthetően címmel előadásra kerül sor a tornalaji Rákóczi Magyar Házban.

Dúlháza

A Rákóczi Szövetség Balogvölgyi Helyi Szervezete 2019. december 13-án tartja évzáró taggyűlését ezúttal Dúlházán 16.30 órai kezdettel.

Rimaszombat

A Szövetség a Közös Célokért társulás Civil információs napot tart december 12-én, csütörtökön 9.00 órai kezdettel az alábbi területi irodáiban:

Felsőrás

Gömöri körútra érkezik december 9-10-11-én Zsapka Attila, Vadkerti Imre és Sipos Dávid. December 11-én, szerdán 17.30 órai kezdettel a felsőrási kultúrházban adnak akusztikus karácsonyi koncertet.

Dunaszerdahely

A Szövetség a Közös Célokért társulás Civil információs napot tart december 11-én, szerdán 9.00 órai kezdettel az alábbi területi irodáiban:

Somorja

A Szövetség a Közös Célokért társulás december 11-én, szerdán 17.30 kezdettel szervezi meg a Pogány Erzsébet emlékkönyv bemutatását a somorjai Zalabai Zsigmond Városi Könyvtárban.

Kassa

December 10-én, kedden 18.00 órai kezdettel szervezi meg Géresi Róbert Bibliai látomások üzenete című előadását a kassai MaJel Rovás Központban.

Nagybalog

Gömöri körútra érkezik december 9-10-11-én Zsapka Attila, Vadkerti Imre és Sipos Dávid. December 10-én, kedden 17.30 órai kezdettel a nagybalogi kultúrházban adnak akusztikus karácsonyi koncertet.

Rimaszombat

A Rákóczi Szövetség sikeresen eljuttatta a Magyar Iskolaválasztási Program által érintett régiókba, a területi vezetőkhöz a 2020-as Óvodai Program ajándékait (Magyar népmesék mesekönyv, csoki).

Feled

Gömöri körútra érkezik december 9-10-11-én Zsapka Attila, Vadkerti Imre és Sipos Dávid. December 9-én, hétfőn 17.30 órai kezdettel a feledi kultúrházban adnak akusztikus karácsonyi koncertet.

Érsekújvár

A Szlovákiai Magyarok Kerekasztala december 8-án, vasárnap 9.00 órai kezdettel szervezi meg a Magyar Tanács konferenciát az érsekújvári Csemadok Házban.

Komárom

A Villa Camarum Polgári Társulás december 1-e és 15-e között hatodik alkalommal szervezi meg A Mi karácsonyunk című rendezvénysorozatot Komáromban.

Felsővály

A felsővályi református erődtemplomban 2019. december 7-én, 18.00 órakor a Rácz cello quartett ad koncertet.

Érsekújvár

A Szlovákiai Magyarok Kerekasztala december 7-én, szombaton 12.00 órai kezdettel szervezi meg az éves konferenciáját az érsekújvári Csemadok Házban.

Lekenye

A Csemadok Lekenyei Alapszervezete december 7-én, szombaton 16.00 órai kezdettel szervezi meg a X. Regionális családi délután a lekenyei kultúrházban.

Ajnácskő

A Csemadok Ajnácskői Alapszervezete az adventi kézműves vásárát 2019. december 6-án (péntek) 17 órától rendezi meg.

Tornalja

A Szlovákiai Magyar Társadalmi és Közművelődési Szövetség – CSEMADOK Tornaljai Területi Választmánya a Tornaljai Városi Hivatallal együttműködésben író-olvasó találkozót rendez a 2019-ben Madách- és Talamon Alfonz díjjal, valamint Tornalja Város díjával kitüntetett Bárczi Zsófiával, a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Közép-európai Tanulmányok Kara dékánjával 2019. december 6-án (péntek) 17.00 órától a Rákóczi Magyar Házban.

Dunaszerdahely

A Katedra Alapítvány és a Katedra Társaság közösen szervezi meg december 5-én, 9.00 órai kezdettel A tanulás reneszánsza címmel a XXVII. Katedra Napot a dunaszerdahelyi Legend Hotelben.

Pozsony

A Magyarország Pozsonyi Nagykövetsége és a Pozsonyi Magyar Intézet közösen szervezi meg december 5-án, csütörtökön 17.00 órai kezdettel a Szülőföldem című fotókiállítás megnyitóját a Pozsonyi Magyar Intézet épületében.

Komárom

December 3-án, kedden 17.00 órai kezdettel szervezik meg Mácza Mihály Életem emlékcserepei című könyvének a bemutatóját a komáromi Zichy-palota Alapy Gyula termében.

Léva

Az SZMPSZ Lévai és Nagykürtösi Területi Választmánya december 3-án, kedden 9.00 órai kezdettel szervezi  meg a Fedezz fel, fogadj el, fejlessz! – Inkluzivitás a pedagógiában című kistérségi oktatási konferenciát a lévai Astrum Laus Konferenciahotelben.

Pozsony

December 2-án, hétfőn, valamint az adventi időszak minden hétfőjén 6.00 órai kezdettel hajnali roráté misékre kerül sor a Pozsony-óvárosi ferences templomban.

Alsóbodok

A Csemadok Alsóbodoki Alapszervezete Karácsonyváró kézműves foglalkozást tart december 1-jén, vasárnap, 14.30 kezdettel az alsóbodoki kultúrházban.

Lekenye

A Csemadok Lekenyei Alapszervezete december 1-én, vasárnap 13.30 kezdettel szervezi meg a Lekenyei karácsonyváró rendezvény első eseményét.

Lekér

November 30-án, szombaton 9.00 órai kezdettel szervezik meg III. Alsó-Garam Menti Helytörténészek Találkozóját a lekéri községi könyvtárban.

Lakszakállas

A  Pozsonyi Református Egyházmegye ötödik alkalommal szervezi meg 2019. november 29-én, pénteken 18.00 órától a Kárpátalja Nincs Egyedül jótékonysági koncertet, amelynek a lakszakállasi kultúrház ad otthont. Köszöntőt mond Fazekas László püspök, igét hirdet Somogyi Alfréd esperes.

Komárom

November 28-án, csütörtökön 19.00 órai kezdéssel szervezik meg a Kor-Zár együttes jubileumi koncertjét harminc címmel a Komáromi Városi Művelődési Központban.

Léva

November 27-én, szerdán 10.00 órai kezdettel szervezik meg Sztruhár György és Sztruhár Izrael Diána Isten szolgája, Esterházy János című dokumentumfilmjének vetítését a lévai Czeglédi Péter Református Gimnázium épületében.

Pozsony

November 27-én, szerdán 9.00 órai kezdettel szervezik meg Az emlékezet rekonstruálása című nemzetközi tudományos konferenciát Könyöki József születésének 190. évfordulója alkalmából  a Pozsonyi Városi Múzeum Faust-termében.

Dunaszerdahely

A Szövetség a Közös Célokért társulás Civil információs napot tart november 27-én, szerdán 9.00 órai kezdettel az alábbi területi irodáiban:

Rimaszombat

Hatvani István – ördögromán, katalógus és tanulmánykötet címmel Hatvani István emlékét idézik meg  november 26-án, kedden 17.00 órai kezdettel a rimaszombati Csillagházban (Daxner u. 36.).

Dunaszerdahely

A Pázmaneum Társulás november 25-én, hétfőn 16.45 kezdettel szervezi meg az Esterházy János emléknapot Dunaszerdahelyen.

Somorja

A Csemadok Somorjai Alapszervezete november 24-én, vasárnap 16.00 órai kezdettel szervezi meg a Csemadok megalakulásának 70. évfordulója alkalmából rendezett gálaműsort a Somorjai Városi Művelődési Központ nagytermében.

Nagykapos

November 24-én, vasárnap 15.00 órai kezdettel szervezik meg a Csemadok megalakulásának 70. évfordulója alkalmából rendezett ünnepi ülést a nagykaposi városháza dísztermében.

Ipolyság

A Firesz Duna Mente 2019. november 23-án szombaton, 15.00 órakor az ipolysági parókián Ünnepeljünk! De hogyan? címmel tart előadást és bizonyságtételt Takács Klaudia dunaszerdahelyi beosztott lelkipásztor.

Komárom

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége mellett működő Speciális Fejlesztő Szakmák Országos Társulása november 22-én, pénteken 8.30 kezdettel szervezi meg Rosszak? Buták? Vagy csak nem képesek? címmel a szakmai konferenciáját a komáromi Szlovákiai Magyar Pedagógusok Házában.

Rimaszombat

A rimaszombati Csillagházban (Daxner u. 36.) folytatódik a Légy Lámpás! második évada a nyolcadik előadással. Görbe Márk művészettörténész Jókai Mórról, asszonyairól és koráról mesél majd a hallgatóságának november 22-én, pénteken 18.00 órai kezdettel. Közreműködik Máté Kristóf Zoltán.

Alsószeli

A Csemadok Alsószeli Alapszervezete, a Pozsonyi Magyar Intézet és a PANNONIA – Polgári Társulás közösen szervezi meg  november 22-én, pénteken 17.30 kezdettel Molnár Imre Esterházy János élete és mártírhalála című előadását az alsószeli Malomházban.

Komárom

A TANDEM no. november 22-én, pénteken 9.00 órai kezdettel szervezi meg  Tíz-tíz, tiszta víz című élménykonferencia pedagógusok részére a komáromi Danubius épületében.

Fülek

Egy lebilincselően izgalmas este a Föld körül… Az év motivációs előadása rengeteg nevetéssel, még több kalanddal és a legyőzhetetlen erővel. Vujity Tvrtko november 21-én, csütörtökön Feledre látogat.

Dunaszerdahely

November 21-én, csütörtökön 17.00 órai kezdettel szervezik meg B. Vida Júlia és Kántor Zoltán Messzi idegenben című kötetének a bemutatóját a dunaszerdahelyi Csallóközi Múzeum kiállítócsarnokában.  

Királyhelmec

Szlovákiai Református Keresztyén Egyház Diakóniai Központja előadássorozatot szervez lelkészek és gondozók részére gyász- és veszteségfeldolgozás témakörben november 21. és 23. között 9.00 órai kezdéssel a királyhelmeci központban. Az előadó Dr. Szarka Miklós, református lelkész, klinikai szakpszichológus.

Komárom

A Szövetség a Közös Célokért és Széchenyi Társaság közösen szervezi meg november 21-én, csütörtökön 17.30 kezdettel dr. Cserháti László Széchenyi társadalmi alkotásai című előadást a Csemadok komáromi székházában.

Rimaszombat

A Hatvani István, az „ördöngös professzor” születésének 301. évfordulója alkalmából tartandó megemlékezésre és koszorúzásra 2019. november 21-én, 17.00 órától, a Fő téren, a rimaszombati Tompa Mihály könyvesbolt mellett található Hatvani István emléktáblánál kerül sor.

Királyhelmec

November 21-én, csütörtökön 17.00 órai kezdettel szervezik meg ifj. Lomnici Zoltán Civilek európai összefogása című előadását a királyhelmeci Bodrogközi Magyar Közösségi Házban.

Fülek

Pál István „Szalonna” és bandája ad koncertet Füleken november 21-én, csütörtökön 17.00 órától a VIII. Fonográf Fesztivál keretében a Füleki Városi Művelődési Központ épületében. 

Kassa

November 20-án, szerdán 19.00 órai kezdettel szervezik meg Milósa Erika és a VOCES női kar koncertjét a kassai Ferencesek templomában.

Léva

A Szövetség a Közös Célokért és Széchenyi Társaság közösen szervezi meg november 20-án, szerdán 17.00 kezdettel dr. Velkey Ferenc Kossuth és Széchenyi nemzetépítő tevékenysége című előadást a lévai Reviczky Házban.

Párkány

November 20-án, szerdán 16.00 órai kezdettel szervezik meg a Fórum Intézet kiállításának megnyitója és pódiumbeszélgetés a bársonyos forradalom országosan ismert egyéniségeivel: Hunčík Péterrel és Peter Zajaccal a Párkányi Városi Művelődési Központban.

Komárom

November 20-án, szerdán 9.45 kezdettel szervezik meg dr. Bodó Barna A nemzet határa a szórvány című előadását a komáromi Selye János Egyetem Tanárképző Karán a 306-os teremben.

Rimaszombat

„Egy vérből valók vagyunk?!” címmel 2019.11.20-án Rimaszombatban, a Csillagházban (Daxner utca 489/36) Cigánymissziós konferenciát szervez a Missio Reformata n.o.

Kassa

November 20-án, vasárnap 18.00 órai kezdettel szervezik meg a Rendhagyó prímástalálkozó című előadást a Kassai Thália Színházban.

Fülek

A Csemadok Füleki Alapszervezete folytatja beszélgető-sorozatát, s november 20-án, szerdán 16.00 órától Hrubík Béla Ipolynyék volt polgármestere, a Csemadok egykori elnökének Sorsközösségben című  új kötetét mutatja be a füleki Magyar  Közösségi Házban. A kötet a szerző publicisztikai munkáiból válogat. A találkozás egyben tisztelgés a Csemadok 70 éve előtt.

Pozsony

November 19-én, kedden 18.00 órai kezdettel szervezik meg az Árpád-házi Szent Erzsébet ünnepét a pozsonyi Kék templomban.

Kassa

November 19-én, kedden 17.30 kezdettel szervezik meg a Felvidéki történetek – organikus építészet a Kárpát-medencében című kiállítás megnyitóját a kassai MaJel Központ FiguratiF Galériájában.

Pozsony

November 19-én, kedden 17.00 órai kezdettel szervezik meg a budapesti Manna Produkció Nonprofit Kft. és a Bethlen téri Színház közös produkciójaként a Szívlapát című rendezvényt a Pozsonyi Magyar Intézet épületében.

Alsóbodok

A Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola nyitott napok hetét hirdeti meg november 19-én, 20-án és 21-én, naponta 8:00 órától 14:00 óráig, melyre mindenkit szeretettel várnak. 

Gúta

A Szövetség a Közös Célokért és az Új Egység Mozgalom közösen szervezi meg november 19-én, kedden 18.00 órai kezdettel A szórvány a nemzet határán című estet a Gútai Városi Művelődési Központban.

Pozsony

A Pozsonyi Casinóban folytatódik a gömöri írókat bemutató sorozat.  Farkas Ottó után november 19-én, kedden, 18.00 órától két fiatal, elsőkötetes íróval, Tóth Zoltánnal (Nagybalog) és Foglár Gáborral (Almágy) Juhász Dósa János beszélget.

Szőgyén

A Szőgyéni Római Katolikus Plébánia és a Pázmaneum Társulás nevében tisztelettel meghívjuk a 2019. november 17-én tartandó imavasárnapra.

Nagyszombat

November 16-án, szombaton 10.30 kezdettel szervezik meg a Nagyszombati Novéna Könnyező Szűzanya Búcsúját a nagyszombati Szent Miklós katedrálisban.

Kassa

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége és a társszervezők november 15-e és 17-e között szervezik meg a II. Rákóczi Ferenc erdélyi fejedelemmé választásának 315. évfordulója alkalmából rendezett tanári emlékkonferenciát a kassai TeleDom Hotel konferenciatermében.

Galánta

November 15-én, pénteken 17.00 órai kezdettel szervezik meg Kodály Zoltán Nemzetközi Hegedűverseny gáláját a Galántai Városi Művelődési Központban.

Dunaszerdahely

November 15-én, pénteken  17.00 órai kezdettel szervezik meg a Veszteségeink feldolgozása című élőadást a dunaszerdahelyi FEMIT Központban.

Rimaszombat

A Szlovákiai Református Keresztyén Egyház Zsinata IX. ülésszakának 10. ülésére 2019. november 15-én és 16-án kerül sor Rimaszombatban, a Csillagházban.

Budapest

A Stádium-díj ünnepélyes átadására november 15-én, de. 11. órától kerül sor, Budapesten, az  OKISZ Inkubátorház Dísztermében (1146 Budapest, Thököly út 58-60.).

Losonc

November 14-én, csütörtökön 17.00 órai kezdettel szervezik meg Gerlóczy Gábor a Gerlóczy Gedeon a képmentő építész című előadását a losonci Kármán József Alapiskola és Óvoda épületében.

Ipolyság

Az Ipolysági Városi Könyvtár november 14-én, csütörtökön 17.00 órai kezdettel szervezi meg Csernik Pál Szende Meselélek című könyvének a bemutatóját a könyvtár épületében.

Léva

A Reviczky Társulás, a Magyar Fotóművésyek Világszövetsége és a Komáromi Helios Fotoklub közösen szervezi meg november 13-án, szerdán 17.00 órai kezdettel a XIX. Nemzetközi Magyar Fotószalon 2019 című kiállítás megnyitóját a lévai Reviczky Házban.

Dunaszerdahely

A Szövetség a Közös Célokért társulás Civil információs napot tart november 13-án, szerdán 9.00 órai kezdettel az alábbi területi irodáiban:

Ipolyság

A Palóc Társaság és az Ipolysági Városi Könyvtár közösen szervezi meg november 13-án, szerdán 9.00 órai kezdettel a Magyarnak lenni: nagy s szent akarat címmel a Sajó Sándor Versmondó 2019 magyar vers ünnepét az Ipolysági Városi Könyvtár épületében.

Ipolyság

A Patrona Nostra Kht. november 12-én és 13-án, szervezi meg Katolikus Iskolavezetők Országos Konferenciája és Katolikus Módszertani Napokat Ipolyságon.

Kassa

Idén a kassai dr. Kováts Miklós, tanár, irodalom- és színháztörténész kapta az „Anyanyelvünkért és Széphalomért”  díjat, amelyet az Anyanyelvápolók Szövetsége és a Petőfi Irodalmi Múzeum – A Magyar Nyelv Múzeuma alapított 2016-ban. A díj átadására november 12-én, a magyar nyelv napja alkalmából rendezett ünnepségen került sor Széphalomban, A Magyar Nyelv Múzeumában.

Komárom

November 12-én, kedden 10.30 kezdettel szervezik meg a 30 éve váltottunk rendszert című beszélgetést  Csáky Pállal és Öllős Lászlóval a Selye János Egyetem Konferencia-központ K1-es termében.

Rimaszombat

Közös gyertyagyújtással emlékeznek Rimaszombatban a „Nagy háború” hőseire.

Dunaszerdahely

Dunaszerdahely város Önkormányzata november 11-én, hétfőn 11.00 órai kezdettel szervezi meg a dunaszerdahelyi katonahősök tiszteletére rendezett emlékünnepséget az I. és II. világháborús emlékműnél.

Ipolyság

A Sendergő Gyermek Néptánegyüttes november 10-én, vasárnap 17.00 órai kezdettel szervezi meg a Kicsi nekünk ez a ház című műsorát az ipolysági városháza színháztermében.

Rimaszombat

A Szivárvány Polgári Társulás tizennegyedik alkalommal rendezi meg Magyarnóta Fesztiválját, amelyre november 10-én, vasárnap 14.30 órai kezdettel kerül sor a rimaszombati Városi Művelődési Központ színháztermében.

Rimaszombat

A Csemadok Rimaszombati Alapszervezete november 9-én, szombaton 17.00 órai kezdettel a rimaszombati Városi Művelődési Központban jubileumi, tizedik alkalommal rendezi meg a Gömöri Kórustalálkozót, amelyen a hazai Blaha Lujza Vegyeskórus mellett bemutatkozik a diósdi Gellért Kórus, a tesmagi Amicorum Vegyeskar és a bősi Kék Duna Vegyeskar. 

Lekenye

A Csemadok Lekenyei Alapszervezete november 9-én, szombaton 16.00 kezdettel szervezi meg a Csemadok megalakulásának 70. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségét a lekenyei kultúrházban.

Dunaszerdahely

November 9-én, szombaton 16.00 órai kezdettel szervezik meg az ARTFÚZIÓ 2019 című kiállítás  ünnepélyes megnyitóját a dunaszerdahelyi Csallóközi Múzeum kiállítótermében.

Párkány

A Szövetség a Közös Célokért november 9-én és 10-én szervezi meg Az oktatási struktúrák helyzete Kárpát-medencei összehasonlításban című konferenciáját a párkányi Thermal Wellness Hotel Vadas épületében.

Királyhelmec

November 8-án, pénteken 17.00 órai kezdettel szervezik meg Kiszelly Zoltán politológus Így változik Magyarország és Európa című előadását a királyhelmeci Bodrogközi Magyar Közösségi Házban.

Pozsony

November 8-án, pénteken 17.00 órai kezdettel szervezik meg Kiss Márti és Nagy Géza Természetesen című közös kiállítását a Csemadok pozsonyi székházában.

Illésháza

A Szövetség a Közös Célokért, a Csemadok Illésházi Alapszervezete és a helyi nyugdíjas klub közösen szervezi meg november 8-án, pénteken 16.00 órai kezdettel az internet használatára fókuszáló foglalkozást az illésházi kultúrházban.

Komárom

November 8-án, pénteken 16.00 órai kezdettel szervezik meg A csehszlovák hajóépítés 100 éve című kiállítás megnyitóján a komáromi Duna Mente Múzeum  Kultúrpalota kiállítótermében. 

Losonc

November 7-én, csütörtökön 17.00 órai kezdettel szervezik meg Böszörményi István vetített képes beszámolóját az1849-es losonci orosz pusztítás 170. évfordulója alkalmából a losonci Kármán József Alapiskola épületében.

Csilizpatas

November 6-án, szerdán 17.30 kezdettel szervezik meg Herdics György címzetes apát Könnyek nélkül élni könnyebb című előadását a csilizpatasi faluházban.

Pozsony

A Szlovák Nemzeti Múzeum – A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma és a Hagyományok és Értékek Polgári Társulás közösen szervezi meg november 6-án, szerdán 17.00 órai kezdettel az Albrecht János emlékére című filmvetítéssel egybekötött rendezvényét a pozsonyi Bränner-kúriában.

Nagymegyer

November 5-én, kedden 16.15 kezdettel szervezik meg a Szlovák Nemzeti Múzeum – A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma által összeállított 100 év képekben című kiállítás megnyitóját a nagymegyeri Fészek Ifjúsági Központ kiállítótermében.

Komárom

A Selye János Egyetem Neveléstudományi Tanszéke és a Biológiai Tanszéke valamint a Szlovákiai Magyar Tudományos Tanács közösen szervezi meg november 5-én és 6-án a Konferencia: Többség – kisebbség együttélése elnevezésű nemzetközi tudományos szimpóziumot az egyetem Konferenciaközpontjában.

Galánta

November 4-én, hétfőn 19.00 órai kezdettel mutatja be a Pesti Művész Színház a Luxemburg grófja című operettet a Galántai Városi Művelődési Központban.

Ipolyvisk

Az Ipolyviski Római Katolikus Plébánia november 3-án, vasárnap 14.30 kezdettel szervezi meg imadélutánt, melyen Ipolyviks szülöttjére, Fehér Ipolyra emlékeznek.

Fülek

A társulat megalakulásának 40. évfordulója alkalmából új bemutatóval jelentkezik a füleki Zsákszínház, amely október 31-én, csütörtökön 18.00 órai kezdettel a Városi Művelődési Központ  Báltermében A negyvenedik címmel készített előadást E. Ionesco Különóra című darabjából.

Pozsony

A fotókiállítás a 29. Nemzetközi Fotóhónap keretében valósul meg október 30-án 16.00 órakor a Pozsonyi Magyar Intézet, Štefánikova (Stefánia út) 1.

Kassa

Október 27-én, vasárnap 15.30 kezdettel szervezik meg a II. Rákóczi Ferenc-emlékév vándorkiállítás megnyitóját a kassai MaJel Rovás Központ B-Galériájában.

Komárom

Október 25-én, pénteken 15.30 kezdettel szervezik meg Földi Péter A végtelen közelében című tárlatának a megnyitóját a komáromi Limes Galériában.

Fülek

Háy János és Veiszer Alinda lesznek a VI. LiteraTúra záróprogramjának vendégei Füleken. Október 24-én Háy János Kik vagytok ti? – Kötelező magyar irodalom című „újraélesztő” könyve kerül a beszélgetés középpontjába.

Nagykapos

Október 23-án, szerdán 16.00 órai kezdettel szervezik meg az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából szervezett megemlékezést a nagykaposi Magyar Közösségi Házban.

Ipolyság

Az ipolysági magyar szervezetek október 23-án, szerdán 16.00 órai kezdettel szervezik meg az 1956, te csillag címmel az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából szervezett megemlékezést az ipolysági 1938-as kopjafánál.

Rimaszombat

A 4. számú Hatvani István Cserkészcsapat sok szeretettel vár minden érdeklődőt 2019. október 23-án, szerdán 17.00 órai kezdettel az 1956-os megemlékezésre a köztemetőbe.

Dunaszerdahely

Dunaszerdahely Város Önkormányzata és Dr. Hájos Zoltán, Dunaszerdahely város polgármestere tisztelettel meghívja Önt, a Családját és minden kedves érdeklődőt az „1956-os Magyar Forradalom és Szabadságharc" alkalmából tartott ünnepélyes megemlékezésre.

Komárom

A Széchenyi István Polgári Társulás október 22-én, kedden 18.00 órai kezdettel szervezi meg Tarics Péter Tanúságtétel, (i)gazság, végítélet című könyvének a bemutatóját a komáromi református templomban.

Pozsony

Október 21-én, hétfőn 16.30 kezdettel szervezik meg a Versképek – a kiállítás a pozsonyi 29. Illusztrátorok Nemzetközi Biennáléja (BIB) című ünnepi tárlatzárást a Pozsonyi Magyar Intézet épületében.

Léva

A Csemadok Lévai Alapszervezete október 20-án, vasárnap 15.00 órai kezdettel szervezi meg Dunajszky Géza Szökés a haláltáborból című kötetének a bemutatóját a lévai Csemadok székházban.

Nagymegyer

Kilencedik alkalommal szervezte meg a Pro Civis polgári társulás az Önkormányzati Szabadegyetemet Nagymegyeren. Őry Péter, a Pro Civis elnöke köszöntőjében kiemelte, a legelső szabadegyetemkor nem is remélte, hogy kilencedik alkalommal is meg tudják majd szervezni a rendezvényt, de nagy öröm számára, hogy sok ismerős arccal tud itt találkozni, hiszen nagyon sokan egy évfolyamot sem hagytak ki.

Gelle

Október 19-én, szombaton 10.00 órai kezdettel szervezik meg a Kondorosi vásárt a gellei kultúrházban.

Komárom

Szeptember 19-én, csütörtökön 19.00 órai kezdettel szervezik meg Kovács Koppány Dalok egy zongorára, egy gitárra és egy rekedt hangra című önálló koncertjét a komáromi RÉV – Magyar Kultúra Házában.

Királyhelmec

A Rákóczi Baráti Köre – Királyhelmec és vidéke Társulás október 17-én Benedek Elek emlékestet szervez.

Losonc

Október 16-án, szerdán 13.00 órai kezdettel szervezik meg a Csontváry, Nógrád zseniális festője című konferenciát a losonci Kármán József Alapiskola és Óvoda épületében.

Orávka

A szlovákiai és magyarországi gazdákat, cégeket, magánszemélyeket szeretettel várják a  Miskolctól 59 km tervezett bemutatóra Orávkára (Kacagópuszta) a kukoricanapra október 15-re, keddre.

Kassa

Október 14-én, hétfőn 19.00 órai kezdettel mutatják be a Határon túli nemzeti tánc című táncszínházi előadást az Ifjú Szivek  Táncszínház előadásában a Kassai Thália Színházban.

Pozsony

A Pozsonyi Kifli Polgári Társulás október 13-án, vasárnap 14.00 órai kezdettel szervezi meg a magyar nyelvű városnéző sétáját a pozsonyi Szent Márton-dómban.

Somorja

Október 12-én, szombaton 16.00 órai kezdettel szervezik meg az Akkor és most című szabadtéri fotókiállítást Somorja főterén.

Komárom

A Csemadok megalakulásának 70. évfordulója alkalmából Komáromban 2019. október 12-én rendeznek régiós ünnepséget.

Kisgéres

A „Polyhos” szőlészek és borászok társulása szeretettel meghívja a borászokat és érdeklődőket a „Szárnyas nap” című rendezvényre, amely 2019. október. 12 (szombat) 15.30 – 21.30 óra között a Kisgéresi Kultúrház nagytermében kerül megrendezésre.

Nagyszombat

Október 12-én, szombaton 10.00 órai kezdettel a nagyszombati Keresztelő Szent János-főszékesegyházban ünnepi misét mutat be Őexcellenciája dr. Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek latin nyelven.

Rimaszombat

A Tompa Mihály Református Gimnázium Születésnap címmel tartja október 11-én, 17.30 órai kezdettel az ünnepi műsorát, amelyet diákjaikkal az iskolánk fennállásának 20. évfordulója alkalmából állítottak össze.

Komárom

Komáromban 2019. október 11-én megemlékezést tartanak az iskola alapításának 370. évfordulója alkalmából a Selye János Gimnáziumban.

Dunaszerdahely

A Vámbéry Polgári Társulás és Dunaszerdahely Város Önkormányzat „Tűzben tisztul az arany s ezüst”címmel szervezi a XVII. Nemzetközi Vámbéry Konferenciát október 11-12 között.

Alsósztergova

A Szlovák Nemzeti Múzeum – A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma, Csesztve Község Önkormányzata és a Csemadok Nagykürtösi Területi Választmánya közösen szervezi meg október 11-én, pénteken 11.00 órai kezdettel a Madách Imre Irodalmi Nap című rendezvényt az alsósztregovai Madách-kastélyban.

Losonc

Október 10-én, csütörtökön 17.00 órai kezdettel szervezik meg Végváry Zsófia művészettörténész, festményvizsgálati labor vezetője Csontváry titokzatos múzsája: Isadora Duncan című előadását a losonci Kármán József Alapiskola és Óvoda épületében.

Dunaszerdahely

A Vámbéry Polgári Társulás tisztelettel meghívja Önt és kedves családját a …rég feledett munkásság utóhangjai mutatják hatásukat a XV. és a XVI. Nemzetközi Vámbéry Konferencia előadásait tartalmazó könyv bemutatójára. október 10-én.

Felvidék

A Szövetség a Közös Célokért társulás Civil információs napot tart október 10-én, csütörtökön 9.00 órai kezdettel az alábbi területi irodáiban:

Dunaszerdahely

A dunaszerdahelyi Csallóközi Múzeumban a Múzeumi Híradó 2015-2019 jubileumi kiadványának bemutatására A Karcsa helynév eredete címmel kerül sor.

Pozsony

A 30 éve szabadon beszélgetésre október 9-én 17.00 órakor kerül sor a Pozsonyi Magyar Intézetben /Štefánikova (Stefánia út) 1./

Nagyszombat

Október 8-án, kedden 19.00 órai kezdettel szervezik meg a szemeszternyitó magyar mise a nagyszombati Fő utcai Szent Ilona templomban, orgonán közreműködik Záreczky György kántor Galántáról.

Rimaszombat

77 verbunk a végekről – produkciójával az Ifjú Szivek Táncszínház 2019. október 8-án, 18.00 órai kezdettel mutatkozik be Rimaszombatban, a VMK színháztermében.

Almágy

Almágyon a helyi Csemadok, a község, az alapiskola közös szervezésében 2019. október 8-án, kedden 16.00 órai kezdettel emlékeznek meg az aradi vértanúkról.

Dunaszerdahely

A Vámbéry Polgári Társulás október 8-án, kedden 14.00 órai kezdettel szervezi meg Buday Mária Túlélőschow című kötetének a bemutatóját a dunaszerdahelyi Városi nyugdíjas klubban.

Nagymagyar

2019. október 7. (hétfő) 17 órakor a magyar tannyelvű alapiskolában a diákok ünnepi műsora után az MKP helyi szervezete koszorút helyez el Leszkay Károly honvédhadnagy sírjánál a nagymagyari katolikus temetőben.

Pozsony

A Csemadok Országos Tanácsa a Csemadok Pozsonyi Városi Választmánya a Via Nova ICS a Pozsonyi Magyar Intézet október 6-án,  vasárnap 13.30 órai kezdettel megemlékezést tart szabadságharcunk aradi és pozsonyi vértanúiról  a pozsonyi Kecske-Kapui Temetőben Jeszenák János felújított sírboltjánál és Razga Pál sírjánál.

Királyfiakarcsa

A vértanúkra emlékezve a Petőfi Baráti Társulás elnöksége és tagsága tisztelettel meghívja Önt, kedves családját, ismerőseit 2019. október 6-án (vasárnap) 15.00 órai kezdettel az aradi vértanúk tiszteletére rendezett emléknapra.

Nagybalog

Nagybalogon a Csemadok helyi alapszervezete szervezésében 2019. október 6-án 11.30 órai kezdettel valósul meg a megemlékezés az aradi vértanúkról.

Nemesradnót

A Csemadok Nemesradnóti Alapszervezetének vezetősége tisztelettel meghív minden érdeklődőt október 6-i emléknapra. Vasárnap, 10.00 órai kezdettel az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 170. évfordulója alkalmából emlékjelhagyásra és szoboravatásra kerül sor a gyülekezeti ház udvarán.

Pozsony

A Csemadok Pozsonypüspöki Alapszervezete október 6-án, vasárnap 8.00 kezdettel szervezi meg a Kitelepítettek emléknapját Pozsonypüspökin.

Komárom

Az október első hétvégéje a néptáncosoké, a 2019-es évben komáromi Városi Művelődési Központ biztosít otthont az Országos Néptáncfesztivál résztvevőinek.

Nagybalog

A Nagybalogi Alapiskolában 2019. október 5-én, szombaton 14.00 órai kezdettel felavatják prof. RNDr. Znám István, DrSc. (1936-1993) emléktábláját.

Örös

Október 5-én a népzenét, a néptáncot és a népdalt minden mennyiségben csokorba szedő „Diónapot” tartanak Örösben.

Máriavölgy

Október 5-én, szombaton Magyarok Nagyasszonya ünnepéhez kapcsolódóan ismét megrendezésre kerül a Remény katolikus hetilap hagyományos Máriavölgyi zarándoklata a Pozsony városának szomszédságában található ősi magyar pálos kegyhelyen, Máriavölgyben.

Komárom

11 magyar óvodánk 33 óvónője vesz részt a Sakkjátszótér Komplex Képességfejlesztő Program keretében egy továbbképzésen, melyre a 2019. október 5-én, szombaton, a Felvidéki Magyar Pedagógusok Házában Komáromban kerül sor 10.00 – 18.00 óra között.

Rimaszombat

A Baráti Körök október 4-én, 17.30 kezdettel szervezik meg Dunajszky Géza Szökés a haláltáborból című könyvének a bemutatóját a rimaszombati Csillagházban.

Kassa

Rovás Őszi Fesztivál keretében október 4-én 18.00 órakor kiállításmegnyitóra kerül sor Hadifogoly magyarok a nagy háborúban – nemzetközi multimédiás kiállítás címmel.

Illésháza

Illésháza Község Önkormányzata 2019. október 4-én pénteken 17.00 órai kezdettel szervezi az aradi vértanúk tiszteletére az ünnepséget az illésházi kopjafánál.

Losonc

A Napút Művészeti Akadémia Csontváry halálának 100. évfordulója alkalmából Losoncon 2019. október 4-én találkozót szervez

Dunaszerdahely

A nők társadalomban betöltött szerepe, munkahelyi érvényesülés és a családi kötelezettségek összehangolása témában szerv szabadegyetemet a Femine Fortis – Erős Nők polgári társulás Dunaszerdahelyen, a Nevada Panzióban (Gaštanový rad 4169/11) 2019. október 4-5-e között.

Dunaszerdahely

Az október 4-én, pénteken 9.00 órai kezdettel szervezik meg a III. Felvidéki Vállalkozói Expót a dunaszerdahelyi MOL Arénában.

Kassa

A Rovás Őszi Fesztivál 2019 – Az MMA Építészeti Tagozatának Kassán október 3-án  18.00 órai kezdettel kerül sor a következő programjára.

Somorja

A Fórum Kisebbségkutató Intézet és  a Társadalomtudományi Kutatóközpont  Kisebbségkutató Intézete október 3-án, csütörtökön 9.30 kezdettel szervezi meg a A magyar politikai érdekképviselet  1989-től napjainkig című konferenciáját a Fórum Intézet somorjai székházában. 

Párkány

Tekintse meg a Régi idők hangszerei című hangszerkiállítás a Párkányi Városi Múzeum épületében.

Kassa

A Kassai Magyarok Fóruma október 1-én, kedden 18.00 órai kezdettel szervezi meg Szeghy-Gayer Veronika Tost László, Kassa polgármestere című előadását a kassai Márai Sándor Emlékkiállítás közösségi termében.

Komárom

Október 1-én, kedden 17.00 órai kezdettel szervezik meg L. Juhász Ilona Komárom emlékjelei az államfordulatok és a rendszerváltások tükrében című könyvének a bemutatóját a komáromi Zichy-palota Alapy Gyula termében.

Rimaszombat

A tárlat 2019. október 1-én 15.00 órakor nyílik a Gömör-Kishonti Múzeumban.