3. Bácskai Hazajáró túra

Horgos Szabadtéri
A 3. Hazajáró túrát Bácska észak-keleti részén, Horgos környékén szervezzük meg. A túrán megismerkedünk a szorgalmas horgosi emberek múltjával, jelenével. Történelmi emlékeket fogunk megtekinteni, zsíros bácskai földeken barangolni, ahol az egykori Titói határ menti bunkerrendszer egyik parancsnoki állását is érintjük a holt-Tisza partján.
A túra vezetett lesz, tehát a séta során információkat fogunk kapni a látnivalókról, illetve a helyi érdekességekről.
Táv: 18 km
Szintemelkedés: 21 méter
Menetidő: 6,5 óra
Gyülekező 2022.03.12.-án 08.00 órakor Horgos központjában a Szent István szobornál, ahol emléket állítottak az ’56-os menekülteknek is a magyarkanizsaiak és a horgosiak. Itt van parkolási lehetőség. A túra regisztrációhoz kötött, amit 08.45-ig lehet megtenni. Indulás után elhaladunk a vasútállomás mellett, majd első megállónk Bartók Béla emléktáblájánál lesz, az Órás villában. Továbbhaladva az egykori villasoron keresztül érkezünk a Kamarás erdőbe, ami egykoron a szegediek egyik kedvenc kirándulóhelye volt. Itt található a „bolondok” kastélya, aminek az építésébe ment tönkre a Kárász család, és ez is hozzájárult ahhoz, hogy a Reök család felvásárolja a Kárászok birtokait. Megtekintjük a pusztában álló Reök Iván egykori földbirtokos (és a szegedi Reök palota egykori tulajdonosának) sírhelyét, ahonnét még Szegedet is látni lehet, majd a Reök major szecessziós kúriáját nézzük meg. Innét megközelítjük az országhatárt, ahol megnézzük a Titó idejében épült parancsnoki bunkert a kilátótoronnyal, majd a holt Tisza mentén továbbhaladunk a Tisza-kanyarig, ahol elköszönünk a Tiszától, és irány vissza Horgos a zsíros bácskai földeken keresztül. Utolsó előtti állomásunk a Kárász kastély lesz, ami szebb napokat is megélt és kicsit szomorúan dacol az idő múlásával, majd a helyi templom mellett elhaladva irány a cél, a Szent István szobor Horgos központjában.
A sikeres tejesítők oklevelet és kitűzőt kapnak. Külön ajándékcsomagot kapnak a legidősebb, legfiatalabb, és a legmesszebbről érkező túratársak, akik sikeresen teljesítik a túrát.
A túra során autós biztosítás lesz végig. E mellett alma, csoki, tea, víz, zsíros kenyér hagymával, piros paprikával, illetve pálinka a megálló-pihenő helyeken.
A túra után vacsora lehetőség (egytál melegétel-1500ft, vagy 5 euró, vagy 500 din) a 30 km-re lévő Tóthfaluban ha helyi diákotthon éttermében, 18.00 órakor, majd 19.00 órától kultúrműsor a Turul csárdában, majd kötetlen barátkozás.
A túra előzetes regisztrációhoz kötött. A nevezési díj 300din, vagy 3 euró, vagy 1000ft, amit a helyszínen lehet majd nyként befizetni. A nevezési díj tartalmazza a túra alatti ellátást, kitűzőt, illetve oklevelet a sikeres teljesítőknek.
Szálláslehetőség Tóthfaluban a Páncél panzióban () Hazajáró kártya elfogadó hely.