12. KMN // Sissi, a magyar királyné

Kolozsvári Magyar Napok Ismeretterjesztő
A 12. Kolozsvári Magyar Napok nyitógálája idén is egy különleges előadással várja programsorozatunk résztvevőit!
👉 Augusztus 17-én 19 órától a Kolozsvári Magyar Opera nagytermében Huszka Jenő és Szilágyi László 💥 SISSI, A MAGYAR KIRÁLYNÉ (ERZSÉBET) 💥 című operettje lesz látható a Monarchia Operett előadásában!
ℹ Főbb szerepekben: Denk Viktória, Árvai Dániel, Dezső Ágota, Kádár Szabolcs János, Oszvald Marika, Szendy Szilvi, Kerényi Miklós Máté és Peller Károly.
Rendező: Kerényi Mikós Gábor – Kero®
Közreműködik a Monarchia Operett zenekara és tánckara.
⬇ RÉSZLETEK ⬇
Huszka Jenő operettje igazi, nemzeti érzelmeket erősítő, humorral és szerelemmel átitatott darab, mely gróf Andrássy Gyula, az Osztrák-Magyar Monarchia későbbi külügyminisztere és Erzsébet királyné (Sissi) beteljesületlen, történelmileg nem igazolt szerelméről szól.
Erzsébet királyné, köztudomásúan szerette a magyarokat, s a nép is benne látta megmentőjét. Sissi Zsófia főhercegnővel való szembenállása és szabadság iránti vágya szimpatizált a magyarok érzéseivel, ugyanakkor az osztrák udvar rosszallását is magával hozta. Gróf Andrássy Gyula a magyarság számára próbál kiutat találni az elkeserítő, fegyveres forradalommal fenyegető helyzetből. A férfi heves rajongása és forró szerelme viszonzásra talál a császárnő részéről, azonban vágyaiknak a politika gátat szab, és egy meghitt csóknál jobban nem teljesülhet be szerelmük. Kapcsolatuk, valamint Sissi magyarok iránti szeretete ennek ellenére is elősegíti a kiegyezés létrejöttét.
Az operettben megismerhetjük továbbá egy, a magyar kultúrát és mentalitást kedvelő osztrák férfiú és egy férjet kereső, burgenlandi lány egymásra találásának történetét, mint ahogy Erzsébet királyné udvarhölgyének és egy magyar forradalmár gyerekkori szerelmének beteljesülését is.
Gyönyörű dallamok, szellemes versek és remekül ábrázolt szereplők jellemzik a darabot, melynek átdolgozása során a három felvonásból egy feszesebb tempójú, de az eredetire hűen reflektáló, modern, két felvonásos operettet hoztak létre az alkotók.
– – –
A Monarchia Operett (Kollár Péter Erik táncoskomikus- jelmeztervező vezetésével) több mint 10 éve alakult társulat, célja, a hungarikumnak számító magyar és nemzetközi operett népszerűsítése. Magas szinten énekelő és táncoló szólisták, egyedi koreográfiák, látványos jelmezek, érzékekre ható színpadkép komoly zenekari hangzás jellemzi professzionális előadásait.
– – –
⬇ SZEREPOSZTÁS ⬇
Sissy (Erzsébet) – Denk Viktória
Gróf Andrássy Gyula – Árvai Dániel
Latkóczi Id – Haraszti Elvira / Dezső Ágota
Neszmélyi Kálmán – Kádár Szabolcs János
Waldeck grófnő – Oszvald Marika
Stefi, a lánya – Szendy Szilvi
Flórián – Kerényi Miklós Máté / Kollár Péter Erik
Axamethy gróf – tábornok – Peller Károly
Latkóczi Ádám – Egri László
Közreműködik a Monarchia Operett zenekara és tánckara.
Díszlettervező: Rákay Tamás
Jelmeztervező: Kollár Péter Erik
Zenei vezető: Kéménczy Antal
Koreográfus: Szkáli Edina
Rendező: Kerényi Mikós Gábor – Kero®