Várják a világháborús halottak neveit

Dunaszerdahely Egyéb

FELHÍVÁS
Várják a világháborús hősi halottak neveit

dsz_025_vh

Hájos Zoltán polgármester tájékoztatja a városlakókat, és kéri segítségüket a világháborús hősök tervezett emlékműve kapcsán.

„Számtalanszor szembesültünk azzal a ténnyel, hogy a városunk első és második világháborús hősi katonahalottjainak nincs méltó emlékhelye a városunkban. A május 8-i megemlékezés a fasizmus felett aratott győzelemhez kötődik, amikor is az 1945-ös eseményeket elevenítjük fel, és emlékezünk meg az ellenállókról. Ennek köszönhetően Dunaszerdahely és Csallóköz is felszabadult, ám egyúttal a magyar közösség megpróbáltatásai is ekkor kezdődtek. Gondoljunk csak a Beneš-dekrétumokra, a hontalanságra, a kényszerű lakosságcserére, a deportálásokra.

Mindezek mély nyomot hagytak a magyar közösség életében, így május 8-ára nem tudunk felhőtlenül tekinteni.

Ami az első világháborús hőseinket illeti, a városi képviselő-testület ugyan emléknapot határozott meg november 1-jére, azonban nincs megfelelő hely városunkban az emlékezésre. Kissé furának hatna, ha a megemlékezés az első világháborús katonai temetőben zajlana, ahol azok a katonák nyugszanak, akik a front másik oldalán harcoltak. Ezért is döntöttünk úgy, hogy Dunaszerdahely hősei megérdemelnek egy olyan emlékművet, ahol nevüket feltüntetve méltó módon tudnánk rájuk emlékezni, és ezeket a pillanatokat semmi sem zavarná.

Ismerjük hősi halottaink neveit, de arra kérjük a polgárokat, hogy jelezzék nekünk azon rokonaik, ismerőseik nevét, akik dunaszerdahelyiként, sikabonyiként, ollétejediként, csótfaiként harcoltak az I. vagy a II. világháborúban, és hősi halált haltak, illetve fogolytáborban vesztették életüket. Azt szeretnénk, ha mindannyiuk neve felkerülne az emlékműre. Akik tudnak ilyen személyről, kérjük, jelezzék azt április végéig a Városi Hivatalban, a polgármesteri titkárságon.

Az emlékmű a vasútállomással szembeni parkban kapna helyet, amelyet szeretnénk kamerás megfigyelőrendszerrel is védeni. A munkálatok kezdetéig még sok lépést kell megtenni, elsőként a művészek elképzeléseit szeretnénk látni, majd a megvalósítás költségvetését, s ezután dönthetnének róla a képviselők.

Ugyanakkor fontosnak tartom, hogy már most beszéljünk a kezdeményezésről, azért is, hogy a polgárok segítségével az emlékművön ne hiányozhasson  egyetlen hősi katonahalottunk neve sem.”

Forrás: dunaszerdahelyi.sk