Vándorbölcső várja a jelentkezőket

Felvidék Hazai

A Nemzetpolitikai Államtitkárság Felvidéki Főosztályának jóvoltából újabb bölcsők érkeztek a térségbe. A következő vándorbölcső átadásra Gömörpéterfalán 2023. augusztus 12-én kerül sor. Várják az érdeklődőket.

Az átadások a rimaszombati térségben a Felföldi Dalia Szövetség, a Szövetség a Közös Célokért társulás rimaszombati irodájának és a Rákóczi Szövetség Gömörben Polgári Társulásnak a közös koordinálásában valósulnak meg.

Kopecsni Gábor, a Felföldi Dalia Szövetség elnöke elmondta, hogy a meglévő bölcsők mellé újabb 3 bölcsőt vett át a Nemzetpolitikai Államtitkárságon.

Ebből egy a nógrádi régióba kerül, amelynek a koordinálását Papp Sándor vállalta fel Kalondán. A másik két bölcső pedig Gömörben fogja szolgálni az újszülötteket.

Ezeken kívül már most használatban van három bölcső, ebből az egyiket Varga Zsófia ajándékozta, melyet édesapja faragott az unokájának. A másik kettőt Mudi Róbert berzétei református lelkipásztor szerezte be, és a gömörpéterfalai Kopecsni Mikolt népi bútorfestő festette meg.

A Felvidéki Vándorbölcső felkarolója Halász Béla volt, a gömöri régióban pedig Mudi Róbert berzétei református lelkipásztor áldásával kerülnek átadásra a bölcsők. Ő a Zsoltárok könyvéből választott egy idézetet, amely szintén felkerült a bölcsőre:

„Őrizz engem, mint szemed fényét, szárnyaid árnyékába rejts el engemet.”

Így már hat bölcső vándorol majd a Losonci, a Rimaszombati és a Rozsnyói járások térségében a magyar családok között, hogy erősítse a megmaradásunkat Gömör-Nógrádban.

Czimbalmosné Molnár Éva, a magyarországi Nemzetpolitikai Államtitkárság Felvidékért felelős főosztályvezetője örömmel járult hozzá a programhoz, látva, hogy a felvidéki családok számára fontos a program küldetése, hogy kifejezésre juttassák, gyermeküket magyarként nevelik.

Gömörben 2020 óta vándorol a bölcső

A gömöri motívumoknak sajátos jelentésük van. A tulipán a nőt, a rózsa a férfit szimbolizálja. A szimbólumok utalnak az egészséges családra, ahol van apa és anya, nő és férfi. A mintacsokor fontos eleme a felvidéki címer, melynek jelentése: tudjunk itthon megmaradni magyarnak. A két madárka pedig óvó, őrző madárként van jelen a motívumban, melyek az áldásukat adják ránk. A bölcső két végére rózsát és tulipánt festettek, ami az élet körforgását jelenti. A virágok kicsi bimbói pedig a gyermeket ábrázolják.

A rimaszombati térségből jelentkezni lehet a programra a e-mail címen is vagy a közösségi oldalon. Az átadókon a résztvevők személyes tájékoztatást kaphatnak a Szövetség a Közös Célokért társulás és a Rákóczi Szövetség jóvoltából a Vándorbölcső-program menetéről, a Köldökzsinór-programról és a Gólyahír-programról,  aminek keretében az Első könyvem – babanapló és számos bölcsőajándék átadására is sor kerül.

A szervezők ezúton is köszönik a felajánlásokat és a támogatásokat.

(HE/Felvidék.ma)