Trianon 100 – fából faragott Magyarország

Felvidék Külhoni

Felhívás szobrok, faragások, egyéb fából készült egyedi kézműves alkotások létrehozására.

Felhívjuk a Kárpát-medence valamennyi kortárs népművészét, alkotóját, szakmai műhelyét, hogy Trianon Centenáriumi évében a magyar nemzeti identitás erejét, összetartozásának szilárdságát jelképezve, jöjjenek létre olyan fából készült, művészi ihletettségű alkotások, amelyek a Kárpát-medence magyarságának egységét korszerű, hiteles módon tudják felmutatni. Tervezett kiállításunk célja, hogy a Kárpát-medence egy-egy régiójának, tájegységének, településének, spirituális üzenetét, identitása alapját képező szimbólumait művészi eszközökkel bemutassuk

Méret: utaztatható kiállítást tervezve, csak olyan tárgyat, tárgycsoportot fogadhatunk el, amelyek szállítása egyszerűen megoldható.

Anyag:Az adott tájegységre leginkább jellemző faanyag

Előzetes szakmai feltételek:

Ajánlásunk, hogy a készítők saját vidékére, tájegységre leginkább jellemző forma és motívumvilág szerepeljen az alkotáson, s amennyiben lehetséges, hiteles forrásanyag használata alapján. A pályázat célkitűzése, hogy az elkészült munkák a választott kárpát-medencei történelmi táj, néprajzi vidék, illetve település identitását, múltját és küldetését a legpontosabban, a legszélesebb körben hatásosan és a legmagasabb művészi színvonalon jelenítse meg. A tárgy mellé kérjük, mellékeljenek egy rövid dokumentációt a használt technikáról, a fa fajtájáról, a használt motívumokról. A pályázat jellegét figyelembe véve látványban, esztétikumban, hitelességben egyedi munkák elkészítésére szeretnénk felhívni a figyelmet.

Az alkotások elkészítésének határideje: 2020. szeptember 15.

A beküldött munkák közül a legjobbakat 1 M Ft összdíjazásban részesítjük. Az elkészült pályamunkák a Trianon Múzeum tulajdonába kerülnek és 2020-ban Kárpát-medencei vándorkiállításon (Úzvölgye, Budapest, Sopron, Szombathely, Miskolc, Kisvárda, Debrecen, Nádudvar, Szeged, Pécs, Pozsony, Selmecbánya, Kassa, Beregszász, Nagyvárad, Kolozsvár, Székelyudvarhely, Temesvár, Arad, Szabadka, Újvidék Fiume) kerülnek bemutatásra, ezt követően, a Trianon Múzeum valamely kiállító helyén állandó kiállítás keretei között lesz megtekinthető a szélesebb közvélemény számára.

A pályázatra való jelentkezést kérem a  e-mail címre küldjék a név, elérhetőség, tájegység megjelölésével, és az elkészíteni kívánt munka megnevezésével, 2020. 07. 10-ig. Amennyiben bármilyen kérdés merül fel, a fenti e-mail címen, telefonon: +36/70-388-76-83-as telefonszámon (Bálintné Miklós Éva), illetve messengeren Bálintné Miklós Éva néven lehetséges.

Forrás: Felvidék.ma/SZAKC