Továbbra is várják a pályázatokat!

Magyarkanizsa Egyéb

A magyarkanizsai önkormányzat a múlt héten tette közzé a mezőgazdasági és vidékfejlesztési pályázatait, amelyek iránt óriási az érdeklődés – nyilatkozta Vass Zoltán, a Magyarkanizsai Községi Tanács mezőgazdasággal megbízott tagja. Hozzátette, hogy a gazdák már tűkön ülve várták a pályázatok megjelenését.

– Május 3-án jelentek meg a kiírások, és a két legnagyobb pályázatunk egy hét leforgása alatt szinte 100 százalékban megtelt. Az öntözésre 3 millió dinárt szántunk, a tenyészjószág-vásárlásra pedig 2,5 milliót. Az öntözéses pályázat megtelt, a jószágvásárlás támogatására pedig még egy-két gazda jelentkezhet. Vannak kisebb összegű pályázatok is, ilyen a szarvasmarhák szemzésének támogatása, a biotermesztőknek a tanúsítvány beszerzésében segítünk, valamint az elhullott jószágok elszállítására is lehetett pályázni. Tavaly óta a méhészeket is támogatjuk atkaölők beszerzésével, azért, hogy lehetőség szerint minden méhész elvégezze ezt a kezelést. Tekintettel a tavalyi aszályra, újdonságként meghirdettük a kamattámogatást, tehát a rövid lejáratú hitelek kamatát tudjuk támogatni, továbbá a mezőgazdasági utak javítására is szántunk pénzt. Ebben az esetben a gazdák összefoghatnak, és önkéntes útjavítás esetén az üzemanyagot biztosítjuk számukra. Az az elképzelésünk, hogy mind a kilenc helyi közösségben 60 ezer dinárig kitöltsék a keretet a gazdáink. Az öntözőrendszerek beszerzését az elmúlt időszakban is segítettük, és ez a jövőben is így lesz. Ettől az évtől kezdve már a víztakarékos öntözést támogatjuk inkább, és az ehhez szükséges felszerelés megvásárlását – mondta.

Vass Zoltán hangsúlyozta, hogy a község biotermesztői minden évben kihasználják a pályázat nyújtotta lehetőségeket arra, hogy megszerezzék a biotermékké nyilvánításhoz szükséges papírokat. Hozzátette, hogy azok, akik az elmúlt években biotermesztésbe fogtak, kitartanak, viszont kevés az új vállalkozó.
Forrás: Magyar Szó