Támogatják a hulladék hasznosítását

Felvidék Hazai

 

A Gazdasági Minisztérium (MH) hosszú távon támogatja a hulladék energetikai hasznosítását, vagyis az elektromos áram és fűtőenergia hulladékból való előállítását. Támogatását a zöldtárca hatáskörébe tartozó, hulladékgazdálkodással kapcsolatos törvények és stratégiai dokumentumok észrevételezése kapcsán fejezte ki. Ezt a minisztérium sajtóosztálya közölte a TASR hírügynökséggel.

„A hulladék energetikai hasznosítását, amely otthoni forrásként felváltja a fosszilis üzemanyagokat, a hulladékfelhasználás jó módszerének tartjuk, ha nincs lehetőség a hulladék más, hatékony felhasználására” – állapította meg a minisztérium.

Egyúttal arra emlékeztetett, hogy a kommunális és ipari hulladék biológiailag lebomló része az érvényben lévő törvények szerint biomasszának számít. Ennek pedig, mint megújuló energiaforrásnak, joga van a támogatásra.

A Helyreállítási Terv keretében támogatást lehet igényelni új biomassza-feldolgozó építésére. Radovan Kazda (SaS) parlamenti képviselő a hírügynökségnek elmondta:

a hulladék energetikai felhasználásával foglalkozó létesítmények (ZEVO) segítségével elektromos áramot és a meleget lehetne termelni saját nyersanyagokból, vagyis hulladékból.

Ez egyértelműen a fűtés árának a csökkenéséhez vezetne, legalábbis azon lakosok esetében, akik rá vannak kapcsolódva a központi fűtőrendszerre. A Környezetvédelmi Minisztérium (MŽP) állítja, hogy tudatában van az energetikai válságnak, ezért olyan hulladékhasznosítási módokat próbál támogatni, amelyeknek köszönhetően Szlovákiának kevésbé kell függenie a külföldről behozott energiaforrásoktól.

(TASR/Felvidék.ma)