Polgári egyesületek támogatása

Újvidék Egyéb

A Tartományi Szociálpolitikai, Demográfiai és Nemi Egyenjogúsági Titkárság az idén négy pályázatot írt ki a polgári egyesületek projektumainak a támogatására összesen 40 millió dinár összegben. A szociális védelem fejlesztésére, valamint a romák helyzetének javítására vonatkozó pályázatot már megvalósították. Most azon polgári egyesületek munkáját támogatták, amelyek a fogyatékkal élők gondozását, a gyermekek szociális ellátását és védelmét, valamint a pronatalitás politikáját tűzték ki célul. Erre a célra 21 millió dinárt különítettek el. A másik pályázat a nemi egyenjogúsággal foglalkozó egyesületeket támogatta, 5 millió dinárral. A tartományi kormány dísztermében pénteken Diana Milović, a Tartományi Szociálpolitikai, Demográfiai és Nemi Egyenjogúsági Titkárság altitkára nyújtotta át a támogatási szerződéseket a polgári egyesületek képviselőinek.

– A két pályázattal összesen 149 projektum valósul meg. A titkárság felismerte a polgári egyesületek munkáját, és támogatja a jelentős projektumokat. A polgári egyesületek könnyebb és jobb kommunikációt tesznek lehetővé minden lakos számára, felismerik a szükségleteiket, és megoldják a konkrét problémáikat. A jelentőségük miatt is növekedett a titkárság költségvetése. A következő pályázatunkkal javítani szeretnénk a nők helyzetén Vajdaság területén – fejtette ki Diana Milović.

Aleksandra Vukomanović, a szabadkai Korak sigurnosti Egyesület elnöke elmondta, 5 éve készítenek projektumokat, és sikeresen együttműködnek a tartományi titkársággal.

– Nagyon hálásak vagyunk a titkárságnak, hogy felismerték az idei projektumot, amelynek célja a nemi egyenjogúság megteremtése. Szeretnénk segítséget nyújtani az olyan nőknek, akik vállalkozást szándékoznak indítani – fogalmazott Aleksandra Vukomanović.

Radivoj Mračević, az újvidéki Cukorbetegség Ellen Küzdők Egyesülete elmondta, egyesületük a legrégebbi Európában, 1962-ben alakult meg.

– 58 éve azon munkálkodunk, hogy segítsünk a cukorbetegségben szenvedő személyeknek. Ezenkívül nagy hangsúlyt fektetünk a megelőzésre is. Ez a támogatás mindenképpen sokat jelent, motivációt ad, hogy folytassuk a munkánkat a cukorbetegeség elleni küzdelemben – közölte Radivoj Mračević.

Forrás: Magyar Szó