Pilinszky MÁSKÉNT

Vajdaság Egyéb

Pilinszky-versmegzenésítési pályázatot hirdet a Kertész Imre Intézet a napokban indult féléves programsorozatának keretében. A Kossuth-díjas költő születésének 100. évfordulója alkalmából zajló rendezvénysorozatban Pilinszky-ihlette új zenei alkotásokat vár az Intézet.

A 2017 januárjától működő Kertész Imre Intézet Nobel-díjas írónk munkái mellett, Arthur Koestler, Petri György, Pilinszky János hagyatékrészeit, valamint Sziveri János teljes hagyatékát is kezeli. Pilinszky János születésének 100. évfordulója alkalmából féléves programsorozat indult útjára a Kertész Imre Intézet szervezésében, amely nemcsak a költő műveinek minél szélesebb körben való megismertetését, hanem szellemi örökségének továbbvitelét is célozza. Az Intézet új alkotások születésével is szeretne tisztelegni a költő emléke előtt, ezért versmegzenésítési pályázatot hirdet Pilinszky életművének kortárs megfogalmazása és népszerűsítése érdekében.

  • Programsorozatunkkal nemcsak emlékezünk Pilinszky János irodalmi munkásságára, hanem pályázatainkkal új alkotások létrehozását is inspirálni szeretnénk. Arra bíztatjuk a zeneszerzőket, hogy olvassanak Pilinszky-verseket, ismerjék meg minél mélyebben a műveit és merítsenek ihletet belőlük, hogy aztán vers megzenésítéseik révén tovább élhessen, illetve új megközelítést kaphasson a Pilinszky-életmű – mondta el Szabó Tamás, a Kertész Imre Intézet programigazgatója.

A zenei pályázatra kifejezetten a felhívásra készült, új alkotásokat vár a Kertész Imre Intézet, amelyek egy Pilinszky-idézetet, vagy teljes verset felhasználva születnek meg. Pályázni lehet új, korábban még nem bemutatott megzenésített versekkel, zeneművekkel, amelyekben valamilyen formában (felolvasva, énekelve) hallható Pilinszky János-vers, vagy annak legalább egy 4 soros részlete.

A pályázat beadási határideje:

2021. augusztus 31.

A beérkezett pályaműveket a Kertész Imre Intézet által felkért, szakértő zsűri értékeli. Az első három helyezett pénzdíjat, könyvcsomagot és egy, a pályaműhöz kapcsolódó videóklip forgatást nyer, amelyet a Kertész Imre Intézetben készíthet el. A legjobb pályaműveket a Kertész Imre Intézet Pilinszky 100 címmel zenei kiadvány formájában megjelenteti.

Bővebb információ és a pályázati kiírás itt olvasható:

https://www.kerteszintezet.hu/intezet/aktualis-palyazatok/v/pilinszky-maskent/

A pályázattal kapcsolatban felvilágosítás kérhető a címen.