PÁLYÁZATI FELHÍVÁS SZÍNHÁZI ÍRÁSRA

Erdély Külhoni

A kolozsvári BBTE Magyar Színházi Intézete pályázatot ír ki érettségi előtt álló és érettségizett fiataloknak színházi tárgyú írás/podcast/vlog/videó készítésére, valamint drámaírásra, két szekcióban.

1. szekció: színházi szakírás

Olyan pályaműveket várunk, amelyek valamely színházi témára reflektálnak. Ez lehet egy előadás, egy színházi műhely, csoport, egy állami vagy független színház, fesztivál. Olyan problémacentrikus, elemző, véleményt is tartalmazó műveket várunk, amelyek tükrözik az érintett színházak értékeit, problémáit, lehetőségeit, az adott valóságban való jelenlétüket, a közönség és közösség elvárásait.
Lehet komoly (de ne komolykodó), laza és tartalmas, magvas és okos (de ne okoskodó), vicces és bátor – amilyen a szerző hangja. Bármilyen magyar vagy román nyelvű előadás (színház stb.) lehet a pályázat témája.
A pályázat nyelve magyar. A műfaj lehet esszé, kritika, személyes beszámoló, blogolás, podcast, vlog. A pályaművek terjedelme írott szöveg esetén min. 8.000, max. 12.000 karakter, podcast esetén min. 12, max. 20 perc, vlog/videó esetén min. 8, max. 12 perc.

2. szekció: dráma, színházi szöveg

Tematikai és műfaji megkötés nincs, de szívesen olvasunk olyan jeleneteket, amelyek napjaink valamely globális problémájára is reflektálni próbálnak.
Maximális oldalszám: 30 oldal.

A pályázati határidő: 2023. május 30.
Hova küldd? 
A levélben mellékletként kérjük benyújtani a pályázatot, valamint a levélben kérjük megadni a pályázó elérhetőségét is (név, postacím, telefon).
Zsűri: a Magyar Színházi Intézet oktatói.

Elismerés, díjak:

A díjazott művek könyvjutalomban és szakmai visszajelzésben részesülnek. A két szekciónak külön díjazottjai vannak:
1. díj 600 RON értékű könyvutalvány
2. díj 450 RON értékű könyvutalvány
3. díj 300 RON értékű könyvutalvány

Emellett mindkét szekció győztese automatikusan kiváltja a Magyar Színházi Intézet teatrológia szakán meghirdetett felvételire szükséges motivációs levelet (10-es jeggyel).

Az arra érdemes pályamunkákat a Játéktér színházi periodika szerkesztőségének is a figyelmébe ajánljuk.

 

További információk: https://hu.teatrufilm.ubbcluj.ro/birod-palyazati-felhivas-szinhazi-irasra/?fbclid=IwAR25MxDNZVb8XgUG9HY2aUeaH2WWhkblxRgVsNlyGGC4YZ0nQoAKdth4RUk