Pályázat Zöld ház programban

Fehér, Brassó, Kovászna, Hargita, Maros és Szeben megyék Külhoni

„Több mint 75 ezer családi házban csökken országszerte az energiafogyasztás, ennyi napelemrendszer felszerelését támogatjuk az idei Zöld ház programmal. Az RMDSZ vállalta, hogy támogatja az energiaválság által érintett családokat, közösségeket, éppen ezért minden eddiginél nagyobb költségvetéssel indul a napelemprogram, amelyet az egyházakra és a szociális szolgáltatást nyújtó civil szervezetekre is kibővítettük. Idén felszámoltuk azt a korábbi gyakorlatot is, hogy a szerelő cégek listázzák a jelentkezőket. Egy egyszerűsített pályázati rendszerben bármely romániai magánszemély közvetlenül pályázhat az internetes felületen, ahová elektronikusan feltölti a szükséges négy dokumentumot. Egy egyszerűsített, digitalizált programot hoztunk létre, amelyben minden háztulajdonosnak egyenlő esélyt biztosítunk a pályázásra” – hangsúlyozta Tánczos Barna RMDSZ-es környezetvédelmi miniszter a Zöld ház programmal kapcsolatos tudnivalókról tartott bukaresti sajtótájékoztatóján.

A miniszter tájékoztatott, jelenleg is zajlik a szerelő cégek regisztrációja a programban. „Már 250, napelemek felszerelésével foglalkozó vállalkozás regisztrált, és információink szerint még több százan tervezik a regisztrációt. Nekünk az az érdekünk, hogy minél többen jelentkezzenek, mert így a lakosság is szélesebb körből választhatja ki az igényeinek és a lakóhelyének megfelelő vállalkozást. Azok a magánszemélyek, akik visszaigazolást kapnak a pályázatuk regisztrációjáról, egy második körben az AFM által jóváhagyott szerelők közül választhatnak majd” – közölte Tánczos Barna.

A Zöld ház programban régiónként háromnapos periódusokban pályázhatnak a lakosok, majd ezt követően az egyházak, parókiák. A Központi Fejlesztési Régióban a következő időszakban lehet majd pályázni:

  • Központi Fejlesztési Régió– Fehér, Brassó, Kovászna, Hargita, Maros és Szeben megyék   május 24-26.

 A támogatás összege maximum 20.000 lej, azzal a feltétellel, hogy a pályázó legalább 2.000 lejes önrészt kell hozzátegyen. A programról részletes információk a www.afm.ro oldalon, a programok alfülnél találhatók.

További információk: https://rmdsz.ro/aktualis/hirek/Tanczos-Barna-kozvetlenul-palyazhatnak-a-maganszemelyek-a-Zold-haz-programban-nincs-listas-rendszer-a-szerelo-cegeknel