Palóc tábor csillagtúrával

Ipolyszécsényke Hazai

A VII. Palóc Világtalálkozóhoz kapcsolódva szervezik meg a Palóc tábor csillagtúrákkal elnevezésű helytörténeti tábort Ipolyszécsénykén. A kilenc napos tábor ideje alatt a Palócföld értékeivel, természeti kincseivel, épített és kulturális örökségeivel, a térség hagyományaival ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

„Sátorral, jurtával, lakóbusszal és bivakkal várunk a jó arcokat, zenészeket, mesemondókat, nagyot mondókat, íjászokat, lovasokat, hagyományt éltetőket!” – fogalmazta meg Ónodi Krisztián, a tábor szervezője. Mint kifejtette: a csillagtúrán megismerkedünk az igazi palócokkal, felkeressük a térség értékekkel bíró helyeit.

A július 30-a és augusztus 7-e között megvalósuló táborba akár egyetlen napra is be lehet jelentkezni.

A táborhely az ipolyszécsénykei kastély parkjában lesz. „Minden este itt alszunk és itt lehet csatlakozni bármelyik napon a csapathoz akár egy napra is! Sátort, hálózsákot és egyebeket azért hozzanak a táborozók” – fejtette ki  a Felvidék.ma kérdésére Ónodi Krisztián.

A tábor első felében elsősorban a Palócföld felvidéki településeivel ismerkednek meg a jelentkezők. A tábor második felében az Ipolyszécsénykén megrendezésre kerülő VII. Palóc Világtalálkozó programjain vehetnek részt.

Július 30-án a kőkeszi Palóc ízek fesztiváljára látogatnak el. Másnap részt vesznek a balassagyarmati Szent Anna-búcsún. Ez a palócok egyik legjelentősebb szakrális eseménye. Augusztus elsején Csábrágra, másnap Kelenyére, majd Palástra látogatnak el. Ipolynyék nevezetességeit is megtekintik.

Mindeközben a palóc kultúrával, a népi hagyományokkal és azok őrzőivel ismerkednek meg.

Pénteken és szombaton Ipolyszécsénykén lesznek. A tábor utolsó napján, augusztus 7-én az ipolybalogi Szent Korona Ünnepségre mennek a táborlakók.

Mint a szervező portálunknak elmondta: minden egyes településen helyiek fogadják a túrázókat, bemutatva az adott település nevezetességeit.

A tábor iránt érdeklődők Ónodi Krisztiántól kaphatnak további információt, jelentkezni az alábbi telefonszámon lehet:  0036 20 353 8844.

(Pásztor Péter/Felvidék.ma)