Összetartozás tánca 2023

Felvidék Külhoni

Találkozzunk június 4-én ismét és az „összetartozás tánca” erejével hirdessük összetartozásunk fontosságát itt a Kárpát-medencében.

Egy Dunamocsról induló nemes kezdeményezés kapcsán szólítjuk meg ismét Önt! A gyászos emlékezetű trianoni békediktátum mindannyiunk életét meghatározta, a nemzeti sorstragédia keserveit, sérelmeit nem cipelhetjük béklyóként – igazi méltó emlékezés által szeretnénk egy felemelő, közösségépítő formára váltani a veszteséget. Egészséges, öntudatos nemzetként, erős közösségként csak akkor van lehetőségünk egy boldog jövőképre, ha nem a begyógyítatlan sebek feltépésére, hanem a hagyományaink, kultúránk ápolására fordítjuk figyelmünket.

Június 4-e a nemzeti összetartozás napja. Jó alkalom arra, hogy minden elszenvedett sérelem, veszteség ellenére újult erővel közösséget építsünk, erényeinket erősítve, fejlődve, tanulva a mulasztásokból. Együtt, közösen! Pontosan ennek jegyében várjuk, hogy legyen partnerünk a kezdeményezésben, miszerint óvodások és alapiskolások – pedagógusaik irányításával polgári táncok bemutatásával kívánják emlékezetessé tenni az idei nemzeti összetartozás napját. Figyelmünk a jövő generációjára vetül, a saját be nem teljesített lehetőségeinkre.

Legyen részese 2023-ban is, hogy június 4-én Felvidék megannyi pontján egyazon órában ugyanazokat a táncokat táncoljuk, ugyanazon énekeket énekeljük, amelyek nemzedékeknek voltak meghatározó tánca, éneke. Hogy egyszerre, ugyan nem azonos helyen, de egyazon kultúrától ihletve, ugyanazon közösség szellemiségét gyarapítva a művileg épített határokon túlmutatva találjunk újra egymásra, és lehessünk itthon otthon. A bemutató elsődleges célja, hogy a tánc erejével hirdesse határokon innen és túl, a nemzeti összetartozás, a magyar összefogás és szolidaritás fontosságát, mely kizárólagos záloga lehet jövőbeni megmaradásunknak és gyarapodásunknak szülőföldünkön.

A kezdeményezéshez csatlakozott Korpás Éva, háromszoros Harmónia- és kétszeres Fonogram-díjas, valamint a Külhoni Magyarságért Díjjal kitüntetett felvidéki népdalénekes, a hazai zenei élet egyik meghatározó előadóművésze, valamint a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége, a Szőttes Kamara Néptáncegyüttes, a kárpátaljai, a horvátországi és a vajdasági magyarság is.

Tisztelettel felkérjük Önöket, csatlakozzanak a felhívásunkhoz.

Visszajelzést az  mail címen kérünk. Óvodák, iskolák, gyermektánccsoportok, táncegyüttesek, néptáncosok stb. jelentkezését várjuk! Regisztráció a weboldalunkon, ahol a felhívás is megtalálható.

A regisztrációt követően nincs más teendő:

  • megtanulni a táncot (a tánc lépései az osszetartozastanca.sk oldalon érhetők el)
  • lehetőség szerint népviseletbe öltözni
  • Az egész kezdeményezés központi eseménye 2023. június 4-én 15:45 órakor lesz.

Minden kis táncost az egész Felvidékről szeretettel várunk Komáromba, a Klapka térre egy közös táncolásra. Korpás Éva és zenekara közreműködésével mutassuk meg, hogy együtt egy összetartó közösséget alkotunk. Legyünk minél többen! A tavalyi év tanulságait levonva idén a komáromi központi rendezvényre jelentkező csoportok számára a regisztrációk érkezési sorrendjében kifogjuk jelölni a Klapka téren a helyüket és minden csoportnak lesz egy felelőse, aki táblával fogja jelezni a csoport helyét.

Akik nem tudnak részt venni a központi rendezvényen, azok a saját településükön ugyanabban az időben perdüljenek táncra, melyről lehetőség szerint készítsenek felvételt és küldjék el az  címre (nagy méretű fájlok esetén természetesen küldhetik fájlküldő honlapokon is)!

Találkozzunk június 4-én 15:45 órakor Komáromban, a Klapka téren, illetve a Kárpát-medence bármely pontján!

Üdvözlettel: Szőttes Kamara Néptáncegyüttes, Korpás Éva, Jókai Andrea (Szövetség Dunamocs, alpolgármester), Zink Vass Nóra (a Szövetség titkára) kezdeményezők