Örökségünk őrei pályázat

Erdély Külhoni

Újult erővel, friss lendülettel és átértékelt szabályzattal indul az Örökségünk őrei műemlékvédelmi verseny. A járványhelyzet alatt a szervezők átértékelték és átgondolták a verseny célját, értékeit, főbb mozzanatait, így a szabályzatba belekerült néhány fontos módosítás a csapatok létszámát és az érintett korcsoportokat illetően, sőt a feladatok is változtak az eddigi évekhez képest. Október 21-ig várják a 9–12. osztályosok mellett, idén először az 5–8. osztályos csapatok jelentkezését is. A két korcsoportnak különböző feladatokat és értékelési rendszert dolgoztak ki a szervezők.

Épített örökségünk több, mint régi házak, kastélyok, romok összessége. Élő tanúja múltunknak, kultúránknak, mestertudásunknak.

Szerte Erdélyben, de különösen a szórványvidékeken életbevágóan fontos az értékmegőrzés,  ennek tudatában indította útjára a Romániai Magyar Demokrata Szövetség 2012-ben, a Szórvány Cselekvési Terv részét képező, elsősorban diákokat, iskolákat megcélzó Örökségünk Őrei – Fogadj örökbe egy műemléket programot.

kezdeményezés célja a szórványban és interetnikus környezetben élő magyar közösségek identitástudatának megőrzése és fejlesztése, a közösségi élet helyszíneinek biztosítása, az összetartozás érzésének kialakítása és fenntartása, épített örökségünk védelme, ápolása által. Kiemelt cél ugyanakkor megértetni a kisiskolásokkal, a nagyobbakkal, de a pedagógusokkal, szülőkkel is, hogy a kultúra – amelynek az épített örökség is része – köt össze egy nemzetet, az ezekre való odafigyelésnek van igazán megtartó ereje. Akkor vagyunk biztonságban, ha épített örökségünket nem lerombolják, hanem műemlékeinket, templomainkat, kastélyainkat karbantartják, felújítják, ismerik és látogatják.

A program, közösségépítő szerepe mellett a diákok, fiatalok kitartását, egy közös ügy melletti elhivatottságát, kreativitását is fejleszti. Az örökbefogadó diákok csapatokat alkotnak, a program a csapatok közötti verseny formájában valósul meg. A csapatok ismertető, népszerűsítő tevékenységeket szerveznek, melyek célja az általuk örökbefogadott műemlékek köztudatba emelése, felhasználva a modern technika, a média, az internet nyújtotta lehetőségeket is.

A Szórvány cselekvési terv részeként elindított, de ma már szerte Erdélyben működő mozgalom az utóbbi évek legsikeresebb, ifjúságnak szóló örökségvédelmi kezdeményezése. 13 megyében eddig több, mint 3600 diák vett részt a programban. A verseny alatt a diákok kiválasztanak egy-egy műemléket és fél éven keresztül az a feladatuk, hogy felfedezzék, másokkal is megismertessék azokat. A sztorit, a titkokat, a különlegességet keresik, és ezt bemutatják különböző kommunikációs eszközökkel.

A jelentkezési határidő október 21.

A csapatok jelentkezését az  e-mailcímre várják. További információkat a megadott e-mailcímen vagy az Örökségünk őrei Facebook oldalán találnak az érdeklődők.

A versenyfelhívás és a szabályzat ezen a linken elérhető.

 

További információk: https://rmdsz.ro/aktualis/hirek/Ket-ev-kihagyas-utan-ujraindul-az-Oroksegunk-orei-orszagos-muemlekvedelmi-verseny