Megnyílt a Folklór-Szlovákia lelke pályázat

Pozsony Külhoni

A szlovák kulturális minisztérium legújabb projektje keretén belül 1,5 millió eurót fordít a hagyományos kultúra támogatására. Professzionális és amatőr népi együttesek, valamint egyéni népművészek is pályázhatnak március 23-ig a Művészeti Alapban kiírt felhívásra.

A pályázó együttesek 60 000 euróig, a népművészek 5 000 euróig igényelhetnek támogatást. Az önköltség az elbírált összeg 5 százaléka.

Három alprogramból lehet választani attól függően, hogy a támogatást igénylő szervezet hivatásos vagy amatőr.

A harmadik alprogramba pedig a népi mesterségek művelői jelentkezhetnek.

A programoknak 2019. június 1. és 2019. május 30. között kell megvalósulni.

A kulturális államtitkár sajtónyilatkozatot adott ki a a néphagyomány támogatásával kapcsolatban: Rigó Konrád: Ezt a programot úgy állítottuk be, hogy ne legyen felszeletelve a támogatás a többségi, a kisebbségi kultúra és a kisebbségi kultúrán belül sem. Így a jelenleg kiírt 1,5 milliós keretösszegből kaphat támogatást a somorjai Csali, a füleki Rakonca, a poprádi Vagonár és a mezőlaborci Kamjana is. Egyedüli feltétel a jó pályázat. A Művészeti Alap pedig ezzel is igazolja, hogy az éves 20 milliós kerete mindenki számára nyitott. Ugyanúgy pályázhatnak minden kiírásában Dél-, és Kelet-Szlovákiából, ahogy Pozsonyból vagy északról is.

Bővebb információ a Művészeti Alap oldalán.

https://fpu.sk/attachments/article/604/mimoriadna%20vyzva_1_2019.pdf