Magyarul: szórvány. És románul?

Külhoni

 

A Magyar Újságírók Romániai Egyesülete és Winkler Gyula EP-képviselő pályázatot hirdet a MÚRE tagjainak a szórvány fogalom román nyelvű fordítására. Céljunk, hogy román nyelven is különbséget tegyünk a magyarul ismert szórvány és diaszpóra között.

A pályázónak, a javasolt fordítást használva, arra kell törekednie, hogy az általa a szórvány legpontosabb fordításának tartott kifejezést ne csak megjelenítse a román nyilvánosság előtt, hanem a reakciókat, a fogalom fordításának elfogadottságát, közérthetőségét is felmérje. A használat történhet blogon, bármely hagyományos vagy online médiában, konferencia-előadásban román nyelven írott/elhangzott formában.

A pályázatokat 2016. szeptember 15-ig várjuk a címre.

A pályázati csomagnak tartalmaznia kell a használt fogalom leírását, valamint dokumentálnia kell a használat helyét és a beérkezett reakciókat: pl. a fogalom átvételét, máshol történt használatát. A fogalom használatát dokumentálni lehet internetes tartalmakhoz kapcsolódó linkek vagy újságról készült fénymásolatok, audiovizuális felvételek gyűjteményével.

A pályázat díja 1000 Euro.

Az elbírálást öttagú bizottság végzi, nyertest 2016. november 15-én, a Magyar Szórvány Napján hirdetünk.

 

Sikeres pályázást kívánunk!

 

 

Rácz Éva, a MÚRE elnöke

WinklerGyula EP-képviselő

 

Marosvásárhely – Vajdahunyad, 2016. március 15.

 

 

————————————————————————–

 

 

Az eddigi gyakorlat a szórvány fogalommal kapcsolatosan:

 

  1. A hivatalos szóhasználatban (így például az RMDSZ kommunikációjában is) a szórvány megfelelője: diaspora internă. A kifejezés nem választja el kellő hangsúllyal a belső szórvány és külső diaszpóra fogalmát.
  2. A pályázat támogatójának, Winkler Gyulának a kezdeményezése, hogy a szórvány kifejezés fordítás nélkül kerüljön be a román (és esetleg más) nyelvű anyagokba is: comunități szórvány – ez azonban kiegészítő (lábjegyzetes) magyarázatot tesz szükségessé.
  3. A maghiarime risipită kifejezést használja a Fehér Holló/Corbii Albi kontaktportál, de ez sem írja le kellőképpen a szórvány kialakulásának módját.