„Lelkem egy könyv…”

Budapest Külhoni

„Lelkem egy könyv…”

„Lelkem egy könyv…”
ALKOTÓI PÁLYÁZAT

 

„Lelkem egy könyv, amely mindig nyitva,
Olvashatja, ki mellette jár.
Olvassák is – a sok forgatásban
Össze is van az szaggatva már.”

Petőfi Sándor: Arcképemmel, részlet; Szalkszentmárton, 1845

 

A Petőfi Irodalmi Múzeum képzőművészeti pályázatot hirdet 16 és 26 év közötti alkotók számára, akik érdeklődnek az irodalom, a képzőművészet iránt és szívesen alkotnának egy olyan különleges művészkönyvet*, amely Petőfi Sándor életútjának eseményeire, életművének alkotásaira, illetve alakjának máig ható jelenségére reflektál.

A múzeum a kiválasztott pályázóknak egy műhelylátogatással egybekötött workshopot szervez, a legjobb alkotások elkészítői pedig egy kiállításon történő bemutatkozás lehetőségét is megkaphatják!

 

Mit kell tenned?

Képzelj el egy olyan könyvet, könyvhöz hasonló tárgyat, amely Petőfi Sándor mondanivalójának, verseinek lényegét „tükrözi”. Ahogyan versében lelkét hasonlítja egy sokat olvasott könyvhöz, úgy most te is képzeld el, hogy milyen lenne ez a könyv: szakadt, díszes, komor, színes? Milyen anyagból készülne, milyenek lennének a lapjai, a színe? Milyen lenne, ha az Egy gondolat bánt engemet című vers szövege könyvvé változna?

 

*Mi az a művészkönyv?

A művészkönyv (livre d’artiste, artist’s book, Künstlerbuch) egy képzőművészeti szándékkal alkotott egyedi vagy kis példányszámú speciális könyv, amelynek  hagyománya visszanyúlik egészen a 60-as évekig. A könyv megformálása, anyaga, tartalma, funkciója már önmagában is jelentéssel bír, hasonlóan egy képzőművészeti alkotáshoz. A könyv nem csak a hordozó szerepét tölti be, nem feltétlen a tartalom megjelenítésére szolgál, hanem jóval több egy funkcionális tárgynál. Így például sok esetben a könyv maga a tartalom is egyben, hasonlóan egy szoborhoz, festményhez stb. A pályázati kiírás végére görgetve látható például Kiss Ilona művészkönyve, amelyet a múzeumunkban őrzünk.

 

Kiknek szól a pályázat?

A pályázat a 16 és 26 év közötti fiatalokat szólít meg: ezen belül életkor szerint két csoportban, a 16-20 és 21-26 év közötti, illetve ezen belül is két kategóriában, az amatőr és művészeti képzésben résztvevő alkotók pályamunkáit várja a múzeum.

 

Hogyan lehet jelentkezni?

Ha úgy érzed, hogy ez a pályázat neked szól, akkor töltsd ki a JELENTKEZÉSI LAPot! Itt nem csupán személyes adatokat kérünk. Kérjük, hogy írd meg készülő alkotásod alapötletét.

 

Elbírálás szempontjai:

  • Ötletes, egyedi megoldásokat várunk, amelyeknél elsődlegesen nem esztétikai szempontokat veszünk figyelembe.
  • Fontos, hogy a megvalósítás alapja önálló elképzelés, ötlet legyen, és jelenjen is meg a tárgyban a saját érdeklődés.
  • Értő módon kapcsolódjon Petőfi Sándor egy, vagy több szövegéhez.
  • Legyen tudatos az anyaghasználat: indokold meg, hogy melyik anyagot miért használod (a jelentés miatt, vagy épp funkcionális oka van stb.).
  • Gondolkodj el a könyvről mint tárgyról és a benne rejlő lehetőségekről.

 

A készítendő alkotással kapcsolatos szempontok és elvárások:

  • A tárgyat szeretnénk használni bemutatók, foglalkozások során, ezért fontos, hogy kézbe vehető, tapintható, esetleg lapozható legyen és könnyen el lehessen mozdítani a helyéről.
  • A tárgyak közül a legjobbnak ítélt alkotások helyet kapnak a PIM múzeumpedagógiai terében, ahol kiállítást rendezünk belőlük. Éppen ezért a térben való elhelyezés is egy fontos szempont. Az alkotás súlya ne haladja meg a 2 kg-ot, méretei pedig az 50 cm-es szélességet és magasságot.
  • Lehetőség van arra is, hogy a könyveket egy oldalán nyitott, könnyen mozgatható plexi kubusokban helyezzük el. Három méretű kubus van: 15×30 cm, 30×30 cm, vagy 45×45 cm, ezek mélysége egységesen: 30 cm
  • A kubusokon kívül lehetőség van a tárgyak térben történő lógatott, vagy mágnes falra történő elhelyezésére.

 

Műhelylátogatás és könyvkötő workshop:

A legjobb elképzeléseket benyújtó jelentkezők számára – művük megalkotása előtt – lehetőség nyílik arra, hogy megismerhessék a PIM restaurátor műhelyét, majd részt vegyenek egy könyvkötő workshopon. A látogatás során izgalmas kérdések mentén gondolkodhatnak könyvekről, megismerhetik a művészkönyv különböző típusait, irányzatait, illetve könyvkészítési technikákról, eszközökről és anyagokról is többet megtudhatnak.
Ezen alkalommal azt a teret is bemutatjuk, ahol a nyertes alkotásokat kiállítjuk majd.

 

Nyeremény:

A kiválasztott pályamunkák alkotói számára a múzeum egy létrehozandó kiállításon kínál bemutatkozási lehetőséget.
Emellett a pályázaton résztvevők számára éves családi belépőjegyeket és értékes könyvcsomagokat osztunk ki.
A pályázat menete:

december 22. – Jelentkezés a pályázatra a JELENTKEZÉSI LAP kitöltésével
januárban – Workshop a jelentkezők részére
február 15. – Elkészült pályázati munkák beküldési határideje
február 28. – Pályázat eredményhirdetése
március – Kiállítás a kiválasztott munkákból a PIM múzeumpedagógiai terében

Kérdéseitekkel keressétek a pályázat koordinátorát, Sóki Dianát a  címen.

 

Inspiráló gyűjtemény

Könyves Sándor – így becézték pajtásai Petrovics Sándort Aszódon. A fiúról tudni lehetett, hogy szinte falja a könyveket, gyakran még a könyvtári kölcsönzéseket is ő intézte. Jókai Mór is úgy emlékszik vissza barátságuk időszakra, amikor egy lakáson osztoztak, hogy a költő számára nagyon sokat jelentettek könyvei. Büszke volt száz körüli példányt számláló könyvtárára. Volt olyan mű, amit kétszer is megvásárolt, mert szerette volna díszkötésben is magáénak tudni azt.

Arany János és Petőfi Sándor barátságát is őrzik olyan példányok, amelyet egymásnak ajándékoztak elismerésük és szeretetük jeléül.

Részben az Országos Széchényi Könyvtárban, részben múzeumunkban találhatók Petőfi egykori saját példányai.

 

George Sand: Mauprat

Arany János ajándéka volt például George Sand Mauprat című, 1837-ben Brüsszelben megjelent kötete, melyet valószínűleg Szendrey Júlia kedvéért adhatott Petőfinek afféle szerelmeseknek szóló könyvként, talán 1847. június 1. és 10. között, amikor Petőfi Szalontán vendégeskedett. A két egybekötött könyvből álló mű eredeti kötéstáblája nem maradt fenn, ám a címoldalon olvasható a dedikáció: Petőfi Sándornak Arany János.

 

Petőfit megidéző művészkönyv a múzeumban

Külön érdekesség, hogy a múzeum gyűjteményében megtalálható Kiss Ilona Kötelezvény (Petőfi) című művészkönyve is. Ez egy vegyes technikával (fából, textíliákból, papírból, spárgából stb.) készült műalkotás.