Közösségi ház épül Dunaszerdahelyen

Felvidék Pályázati eredmények
Illusztráció. (Fotó: Jandura Péter/Felvidék.ma)

Amint arról  beszámoltunk, tegnap egyházi személyiségek és politikai vezetők találkoztak Dunaszerdahelyen, melynek kiemelt témája volt az egyház épített örökségének megújulása. A városban komoly beruházás valósulhat meg magyarországi állami támogatással. 

Szakál László esperes, dunaszerdahelyi plébános a Felvidék.ma hírportálnak úgy fogalmazott:

a 90 millió forintos vissza nem térítendő állami támogatás számukra csodálatos ajándék, hiszen ezzel egy olyan intézmény valósulhat meg, amely a városban élő közösségeket szolgálja majd

– azaz nemcsak a magyarokat, de a szlovákokat is. „A szlovák kollégák is várják a pasztorációs központ létrehozását, mivel ez építi a testvériséget a szlovákok és a magyarok között itt, Dunaszerdahelyen” – mondta Szakál László. Hozzátette: a mostani 90 millió forintos támogatáson kívül már korábban is kaptak jelentősebb összeget, mégpedig a tavalyi évben 13 millió forintot a templomtorony felújítására. A kivitelezés befejezését az idei évre várják.

A templom mögötti téren megvásárolandó ingatlanon épül majd fel a közösségi ház, melyre – mint Szakál László elmondta –

„nagyon szüksége van az egyháznak azért, mert az egyház az ő küldetésében és szentségi hatásaiban kilép a templomból. Tehát nekünk jelen kell lenni a világban is”.

A közösségi ház kiváló teret ad majd annak, hogy itt találkozzanak egymással az emberek, jobban felismerjék missziós, karitatív küldetésüket a világban – tette hozzá Szakál László.

A. Szabó László, Dunaszerdahely alpolgármestere a városban zajló felújításokról is beszámolt, melyek közé szervesen illeszkedik ez az újabb egyházi beruházás. A város főterén jelenleg is zajlanak felújítások, az árkádok megújítása, világítótestek cseréje. A templom mellett, a volt Platán vendéglő helyén épülő közösségi ház pedig egy komoly beruházás lesz, hiszen

nagy alapterületű ingatlanról van szó, pincehelyiséggel, azaz nagyon sok mindent lehet majd ebben a pasztorációs központban megvalósítani

– mondta hírportálunknak a városvezető.

Jelenleg az ingatlanvásárlással kapcsolatos teendők zajlanak, ezt követően kezdődhet meg a kivitelezés, s már akár év végére elkészülhet, így – Szakál László elmondása szerint – akár már decemberben vagy jövő januárban sor kerülhet az ünnepélyes megnyitóra.

Hideghéthy Andrea/Felvidék.ma