Környezetvédelmi pályázat kisiskolásoknak

Vajdaság Egyéb

A kishegyesi Greenhead Környezetvédő Egyesület természetismereti pályázatot hirdetett az általános iskolák diákjai számára ( 1-8 osztály). A pályázat fő célja a fiatalok környezettudatosságának fejlesztése. Pályázni Vajdaság területéről lehet. Pályázatuk központi témája a háziméh.

A háziméh vagy nyugati mézelő méh a mézet termelő méhfajok egyike. A selyemlepke mellett az egyetlen korán háziasított rovarfaj.

A méhészet ma is sok ember megélhetését biztosítja hazánkban és világszerte. A méhészetben főként mézet, de ezen kívül virágport, propoliszt, méhviaszt, méhpempőt, méhmérget és tenyészállatokat is termelnek a méhészek. Megporzó tevékenysége miatt az egyik legfontosabb haszonállattá vált. Kb. 28 alfaját ismerték el. A mérsékelt szélességi övben a háziméh a virágos növények fő beporzója. A növények 80%-a idegenmegporzást igényel, és ezek 80%-át méhek is beporozhatják.

Háziméh, nyugati mézelő méh (Apis mellifera)

Pályázat központi témája a háziméh , és annak jelentősége.

A pályázat részletes leírása

A pályázat műfaja: művészeti pályázat négy kategórában: rajz, irodalom, fotó és ének.

Korcsoportok: általános iskola I- II, III – IV, V-VI és VII-VIII osztálya.

A rajzok elkészíthetőek az adott korcsoport által használt összes technika és rajzeszköz felhasználásával, az adott korcsoportnak megfelelő méretű rajzlapra.

Az irodalmi pályázatra kézzel írt versek, fogalmazások és esszék küldhetők, maximum két A4-es oldal terjedelemben. A megadott témához kapcsolódó élményeket, vagy akár esszé formában tudományosabb jellegű műveket várunk.

A fotók legalább 3508×2480 pixel nagyságúak legyenek.

Éneklés kategóriában ki kell választani a témának megfelelő énekszámot és 3 perc alatt előadni. A felvételt MP3 formátumban kell elküldeni.

A háziméh vagy tevékenységének, életmódjának bemutatásával kapcsolatos műveket fogadnak. A pályázók önállóan is pályázhatnak, oktatási intézménytől függetlenül!

A pályamunkák beküldésének általános feltételei

Egy pályázó egy pályázatot nyújthat be. A beküldött pályamű hátoldalán, ha a munkát postán küldik, illetve az e-mailben, ha a munkát elektronikusan küldik, kötelezően fel kell tüntetni az alábbi adatokat:

– a pályamű címét

– a pályázó nevét

– a pályázó életkorát és osztályát

– a pályázó vagy szüleinek elérhetőségét (telefonszámot és e-mail címet)

– a felkészítő tanár nevét (amennyiben van)

– a tanintézmény megnevezését és helyét

A pályázatok beküldésének módja

A rajzokat és irodalmi munkákat postai úton az alábbi postacímre küldhetik: Greenhead Környezetvédő Egyesület, 24321 Kishegyes, Sziváci út 45., Szerbia (Ekološko društvo “Greenhead”, 24321 Mali Iđoš, Sivački put 45., Srbija). A fotókat és dalokat elektronikusan a Greenhead Környezetvédő Egyesület e-mail címére küldhetik: .

A művek postára adási határideje 2023. május 31., szerda. Az elektronikusan küldött művek határideje: 2023. május 31., szerda éjfél.

A pályázók a pályamű beküldésével elfogadják, hogy a díjazott pályaművek kiállításának, kiadásának, bemutatásának, közzétételének jogáról, beküldött személyes adataik feltüntetése mellett, a kiíró javára lemondanak. Hiányosan, a kért adatok feltüntetése nélkül benyújtott pályázatokat nem fogadunk el, éppúgy ahogy a határidő lejártát követően benyújtott pályázatot sem.

Pályaműveket nem áll módjukban visszaküldeni!

A díjazottak elismerése

A pályamunkák korcsoportonként kerülnek elbírálásra. A pályázat kiírója a korcsoportok első három legjobbnak ítélt pályamunka alkotóit korosztályuknak megfelelő jutalomban részesíti. A szakmai zsűri a kiemelkedő tehetségű pályamunkákat különdíjjal is jutalmazhatja.

A pályázatra beküldött pályamunkák felkerülnek a Greenhead Környezetvédő Egyesület Facebook oldalára. A szakmai zsűri döntéséről értesítjük a díjazottakat.

Várják az ötletes pályamunkákat!

Támogató: Kishegyes Község Önkormányzata

Forrás: https://www.vajma.info/cikk/kozlemenyek/4573/Palyazatot-hirdetett-a-kishegyesi-Greenhead-Kornyezetvedo-Egyesulet.html