Könyvtár, ami összeköt – Kárpát-medence

Felvidék Hazai

Az Országgyűlés elnöke pályázatot hirdet „Könyvtár, ami összeköt” (Kárpát-medencei fiatal magyar könyvtárosok együttműködése) címmel. A program célja a Kárpát-medencei fiatal magyar könyvtárosok közös munkavégzésének, tapasztalatcseréjének, szakmai együttműködésének elősegítése, támogatása, a magyarországi könyvtári rendszer megismerése, részvétel szakmai továbbképzésen.

A résztvevőknek az Országgyűlési Könyvtárban eltöltött egy hónap során lehetőségük nyílik a könyvtár állományának, szolgáltatásainak, működésének megismerésére; gyakorlati munkavégzésre, saját könyvtárosi tevékenységük bemutatására; kapcsolatépítésre; közös szakmai együttműködési projektek kidolgozására illetve azokban való részvételre.

Az ösztöndíjat elnyert fiatal könyvtárosok feladatai:
20 perces bemutatkozó előadás, prezentáció készítése saját könyvtárukról és pályázatukról;
az Országgyűlés működésének, a különböző parlamenti szervezetek munkájának megismerése;
az Országgyűlési Könyvtár feladatainak, működésének megismerése;
gyakorlati részvétel a könyvtári munkafolyamatokban;
zárásként írásos beszámoló készítése az egy hónapos munkáról.

Az ösztöndíj keretében 2022. szeptember 24. – október 23. között nyolc határon túli és két magyarországi szakember tölthet egyidejűleg egy hónapot az Országgyűlési Könyvtárban.

Az ösztöndíjprogram lebonyolítása az adott időszakra vonatkozó esetleges pandémiás intézkedéseknek megfelelően történik. A nyertes pályázók az ösztöndíj időszaka alatt díjazásban részesülnek, melynek összege 250 000 Ft (bruttó). A nyertes pályázók részére utazási költséget és szállást biztosítunk.

Pályázati feltételek

A programra az alábbi országokból lehet pályázni: Horvátország, Magyarország, Románia, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Ukrajna. A programra felsőfokú végzettséggel és dokumentálható könyvtárban végzett szakmai tapasztalattal rendelkező szakemberek vagy középfokú végzettséggel rendelkező több éves könyvtárszakmai tapasztalattal rendelkező könyvtárosok pályázhatnak, akiknek életkora nem haladja meg a 40 évet.

A pályázóknak rövid (5-8 nyomtatott oldal terjedelmű) pályamunkát kell benyújtaniuk az alábbi kutatási témák egyikében:

  1. Könyvtárak a nemzetpolitikai feladatok szolgálatában (gyűjteményszervezés, szolgáltatás-politika, szolgáltatásmarketing).
  2. Egy meglévő nemzetpolitikai gyűjtemény bemutatása.
  3. Már meglévő, vagy tervezett nemzeti, nemzetiségi, kisebbségi digitális adattár bemutatása.
  4. A Kárpát-medencei magyar kisebbség könyvtári ellátásával kapcsolatos együttműködés lehetőségei és formái.
  5. A magyar kulturális örökség bemutatása helyi gyűjteményekben.

A pályázatnak tartalmaznia kell:  a pályázó szakmai önéletrajzát; elérhetőségét (értesítési cím, telefonszám, e-mail cím);  az iskolai végzettséget igazoló bizonyítvány vagy oklevél másolatát;  munkaviszonnyal rendelkező pályázó esetében munkahelyi nyilatkozatot annak igazolására, hogy a pályázó munkahelye kész biztosítani a nyertes pályázónak a programban való részvételt (állandó munkahely hiányában ezen igazolás benyújtása nem szükséges);  a szakmai tapasztalat meglétét igazoló dokumentumo(ka)t; rövid (1-2 oldalas) motivációs levelet, az alábbi adatkezelési tájékoztató megismeréséről szóló nyilatkozatot

A pályázatot egy nyomtatott példányban az alábbi címre kérjük elküldeni: dr. Redl Károly könyvtárvezető Országgyűlési Könyvtár H-1055 Budapest Kossuth tér 1–3. A pályázatot kérjük elektronikusan is elküldeni az címre (formátum: MS Word).

 A pályázat beküldési határideje: 2022. augusztus 2. (kedd) (postára adás és e-mail dátuma).

További információ az e-mail címen kérhető. 3 A PÁLYÁZATOK ELBÍRÁLÁSA A pályázatokat az Országgyűlés elnöke által felkért szakemberekből álló bíráló bizottság értékeli. Az eredményről 2022. augusztus 10-ig minden pályázó értesítést kap.

A díjazottak listáját az Országgyűlés https://www.parlament.hu/web/guest/palyazati-kiirasok-konyvtar és az Országgyűlési Könyvtár https://konyvtar.parlament.hu/ honlapján tesszük közzé.

További információk ITT olvashatóak.