Konferencia a társfüggőségekről

Léva Hazai

A Szlovákiai Magyar Mentálhigiénés Közösség Szeretve ártottunk címmel szervez műhely-konferenciát Léván. A január 27-én és 28-án sorra kerülő szakmai találkozón a társfüggőség és a kapcsolati problémák kerülnek terítékre. Az érdeklődők január 15-ig jelentkezhetnek a konferenciára.

Mint Szathmáry Zsuzsa, a Szlovákiai Magyar Mentálhigiénés Közösség vezetője a Felvidék.ma portálnak elmondta: a konferencia szakmai is, de főleg nyitott mindazok számára, akik a témakör iránt érdeklődnek.

Hozzátette: a Szlovákiai Magyar Mentálhigiénés Közösség már több éve szervez mentálhigiénés szakirányú konferenciákat, melyek hagyományosan Léván valósulnak meg. Ennek sorába tartozik a január végi szakmai műhely is.

Az előadások mellett kiscsoportos foglalkozások is lesznek. Ezzel kapcsolatban a közösség vezetője elmondta:

„a műhelyfoglalkozások a téma élményszerű elmélyedését szolgálják.”

A két nap alatt az előadásokat és a foglalkozásokat Nagy Zsolt és Ferenczi Borbála addiktológiai konzultánsok vezetik. A szakmai találkozón többek között az alábbi kérdésekre keresik a válaszokat: Hogyan működik az egészséges és a diszfunkcionális család? Milyen tényezők befolyásolják a párválasztásunkat? Miért olyan nehéz kilépni a kapcsolati játszmákból és a mérgező párkapcsolatokból? Hogyan lehet ezt megtenni és kezelni saját elakadásainkat?

A műhely-konferencia programja január 27-én, pénteken 12 órakor kezdődik. Az első  napon a társfüggősség tüneteiről, hátteréről és a családról hallhatnak előadásokat az érdeklődők. Ám lehetőség lesz öndiagnosztikára, valamint filmvetítésre és annak közös feldolgozására.

Szombaton, január 28-án a szülő és gyermek kapcsolatából vizsgálják a társfüggősséget, kötődési problémákról is szólnak az előadások során. Emellett gyakorlati részként csoportmunkában esetfeldolgozásokat hajtanak végre.

„A témája röviden és velősen fogalmazva életszerű: nem egy szakmai specifikumot tárgyal, hanem a mindennapi élet jelenségeit” – fogalmazott Szathmáry Zsuzsa.

Mint írják: céljuk, hogy a résztvevők megismerjék a családi kapcsolatok egészséges és patológiás működését, bemutassuk a társfüggősség jelenségét és a párkapcsolati játszmákat. Mindamellett kibontják és elemzik a személyi és a családi működések lehetséges elakadásait, lehetőséget kínálva  a probléma megoldására.

Szó esik továbbá a szenvedélybeteg családok problémáiról, és az ilyen családban felnőtt gyermekek párkapcsolati nehézségeiről.

A műhely-konferenciának a lévai Juhász Gyula Alapiskola ad otthont. Részvételi díj 30 euró, ez tartalmazza a szombati ebédet, büfé- és adminisztratív költségeket. A jelentkezés 15 eurós regisztrációs díj befizetésével válik érvényessé. A fennmaradó 15 euró a helyszínen fizetendő.

A regisztrációs díjat az alábbi számlaszámra téríthetik meg: SK59 0900 0000 0001 7149 9694. Jelentkezési határidő január 15-e vasárnap.

Jelentkezni Szathmáry Zsuzsánál lehet az alábbi elérhetőségeken: , +421 908 192 110.

A részletes program ITT olvasható, további részletek az Eseménynaptárunkban tekinthetők meg.

(Pásztor Péter/Felvidék.ma)