Készíts robotot!

Óbecse Pályázati eredmények
Robotépítő versenyt hirdetett középiskolásoknak az óbecsei Innova Alkotók és Újítók Társasága. A díjátadó ünnepséget délután tartották meg a Than Emlékházban.

Szemei vannak ennek a programozott autónak, így képes kikerülni az útjába kerülő akadályokat. Nagy Richárd, az adai Műszaki Iskola diákja készítette az óbecsei Innova Alkotók és Újítók Társasága által meghirdetett robotépítő versenyre, amit meg is nyert.

“Erre a versenyre egy robotautóval készültem, aminek az a funkciója, hogy tud akadályokat magától kikerülni, és ezt egy távolságérzékelővel tudja megvalósítani egy szervómotor segítségével, amivel körbenéz szépen.”

A törökbecsei Középiskola pókrobotja a második helyet érdemelte ki. Csapatmunkával készült el.

Stefan Topalović, a törökbecsei Középiskola diákja: “Egy elromlott robot inspirált bennünket az elkészítésére, újra megcsináltuk. Először megpróbáltuk megjavítani a régit, végül ezt készítettük el. A robotunk egy program szerint működik.”

Pannon RTV

Sulc Martin, az óbecsei Műszaki Iskola diákjai videón mutatta be a Koponya nevet viselő robotját, amellyel a harmadik helyet sikerült megszereznie.

“A lényege az, hogy követ egy fekete vonalat, úgy működik, hogy van kettő darab szeme, és látja, hogy hova kell menni. Mindenkit szeretnék arra buzdítani, hogy aki még nem próbálta ki a robotikaprogramozást, az tegye meg, hiszen nagyon jól lehet vele fejlődni, és egy nagyon élvezetes dolog.”

A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. Nemzeti Újrakezdés Program II. pályázatán nyert támogatást az óbecsei Innova Alkotók és Újítók Társasága a Készíts robotot! vetélkedő megszervezéséhez. Három iskolából öt pályamunka érkezett be.

Dosztán Tibor, az Innova Alkotók és Újítók Társaságának elnöke: “A robotoknak valamilyen funkciót kellett, hogy végezzenek, tehát a lényeg nem az volt, hogy csak egy robotot összeállítanak és nézzük, hanem annak funkciót is kellett végezni, ami be van programozva, és az alapján dolgozik.”

Az első díjazott jutalma egy laptop volt, a másodiké egy nyomtató, a harmadik helyezett pedig egy adathordozót kapott.

Forrás: Pannon RTV