Karvai Nyári Ifjúsági Színjátszó Tábor

Karva Külhoni

Még lehet jelentkezni a karvai Nyári Ifjúsági Színjátszó Táborba

(Fotó: Nyári Ifjúsági Színjátszó Tábor, archív)

A szlovákiai magyar színjátszók egyik legfontosabb találkahelye Karva, ahol újra megnyitja kapuit a Nyári Ifjúsági Színjátszó Tábor. Július 30. és augusztus 8. között fiatal amatőr színjátszók veszik birtokukba a karvai szakközépiskola kollégiumát, ahol kilenc napon át dolgoznak azon, hogy a lehető legalaposabban elsajátítsák a színészmesterség alapjait.

A tábor az Egressy Béni Városi Művelődési Központ és a Komáromi Jókai Napok Közalapítvány jóvoltából valósul meg– támogatja a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) és a KULTMINOR – Kisebbségi Kulturális Alap.

A szlovákiai magyar és a magyarországi oktatók névsora igen beszédes: Szabó Csilla (drámapedagógus), Sereglei András (drámapedagógus, rendező), Tóth Miklós (rendező), Hernádi Kriszta (beszédtanár), Gyepes Bianka (koregráfus, táncpedagógus) és Kalocsányi Gábor (zenész, bábművész) számít az érdeklődő fiatalság figyelmére és tevékeny együttműködésére a színházi munkában.

„Javarészt a diákszínjátszó csoportok tagjait várjuk. Fontos leszögezni, hogy ebben a táborban munka folyik – persze a szórakozás sem marad el, de fontosnak tartjuk azt, hogy a színjátszással szorosan összefüggő önfegyelemre és alázatra is neveljük a növendékeket. Az oktatók névsora önmagáért beszél – rengeteg olyan egykori növendékünk van, aki itt, a mi táborunkban ébredt rá arra, hogy a színművészi pályára szeretne lépni és azóta is sikerrel áll helyt hazai és külföldi színpadokon egyaránt“ – mondja a főszervező Bajkai Csengel Mónika, aki egyúttal arra is felhívja a figyelmet, hogy a karvai táborba van még néhány szabad hely, de nem árt iparkodni a jelentkezéssel.

(Fotó: Nyári Ifjúsági Színjátszó Tábor, archív)

Minden hasznos információt örömmel megoszt az érdeklődőkkel a  e-mail-címen, vagy a +421 907 799 823-as mobilszámon.

A táborba az ország minden szegletéből érkeznek érdeklődők, a délelőttök rendszerint a technikai gyakorlatok elmélyítésével telnek: a beszédtechnikáé, a kreatív zenéé és a színpadi mozgásé a főszerep, délután pedig a rendezők és a drámapedagógusok tartanak csoportos foglalkozást.

„Fontos célunk, hogy hozzájáruljunk a diákelőadások nívójának emeléséhez. Kissé elrugaszkodva a színházi panelektől arra törekszünk, hogy igazán haladó drámapedagógiai módszereket ismerjenek meg a résztvevők. A karvai tábor leglényegesebb eleme azonban a közösségi lét megélése, az, hogy miként tud egy adott közösség úgymond „színházat csinálni“. A kilencedik napon mutatjuk be Karván a tábort záró előadást, amelyre minden érdeklődőt szeretettel várunk“ – hangsúlyozza Bajkai Csengel Mónika.

Matusek Attila színész, a Komáromi Jókai Színház stúdiószínpadának vezetője többször is részt vett a tábori munkában: „Alapvetően nagyon sokat tanultam Karván technikailag a beszédről és a mozgásról. Kiváló alapokat adott nekem az egyetemi felvételihez. A tábor és a szakembergárda jelentős mértékben segített engem abban, hogy a kortárs anyagokhoz való viszonyom sokkal nyitottabbá váljon. Ez a tábor a kreativitásomat is fejlesztette – mindenkinek jó szívvel ajánlom!“

(Sajtóanyag/Felvidék.ma)