Ipolyszalkai Ifjúsági Tábor

Ipolyszalka Hazai

Huszonkettedik alkalommal évről évre szervezi a tábort az Ipolymenti Kulturális és Turisztikai Társaság. Ma már több turnusban, külön ifjúsági, felnőtt és gyermektáborokat is kínálnak a nyári szünetben. 

Az élő tájház ma már sokféle ismeretet, foglalkozást nyújt bármely korosztálynak. Fő profiljuk a kézműveskedés, mely által megismerhetik a szőnyegszövés, tarisznyaszövés, kosárfonás, korongozás, fafaragás, agyagozás, batikolás, nemezelés, üvegfestés, gravírozás, népi motívumok festése falapokra, szalvétatechnika, bőrművesség, kötélverés, csuhézás, gyöngyfűzés szép és hasznos technikáit.

Sajátos foglalkozásuk olyan régi falusi ínyencségek készítése, mint a savanyúságoké, lekvároké, ahogy azt dédanyáink tették; továbbá ismerkedés a tönkölybúzával – kenyérsütés, csíráztatás, kenderfeldolgozás.

Felnőttek tartják a foglalkozásokat, így a felügyelet állandó. A táborozók az egy hét alatt a mindennapi életvitelhez sok tapasztalatot szereznek az egymásra figyelés, táplálkozás, gyógynövények ismerete, eltevési technikák terén.

A szórakoztató programokról sem feledkeznek meg, fürdés, esti mulatság, tábortűz, kirándulás, s a gyönyörű Ipoly menti táj megismerése is szerepel a programban.  A bentlakásos táborba egy napra is lehet jelentkezni.

Az étkezés naponta: reggeli, ebéd, uzsonna, vacsora, melyet a tájház konyhájában készítenek. Minderről Dikácz Zsuzsanna, a tájház vezetője adott tájékoztatást, akinek sokéves tapasztalata van mind szervezésben, mind a tábori élet koordinálásában.

Jelentkezés  Dikácz Zsuzsannánál (tel.: 00421 907 404 576; ; www.tajhazipolyszalka.sk, tájház közösségi oldala)

(Dániel Erzsébet/Felvidék.ma)