Indaba társadalmi felelősségvállalás

Budapest Külhoni
indaba 2022

Magyar Cserkészszövetség szeretettel hív Titeket is az idei országos vezetői konferenciájára, az Indabára, melyre 2022. 12. 02-03. (p-szo) Budapesten kerül sor.

Idén az MCSSZ tematikus éve a társadalmi felelősségvállalást állította közösségünk fókuszába, így – mint rendesen – az Indaba is ezt a kérdést járja körül.

 

Erről, s egyéb hasznos információkról is olvashattok az esemény leírásában (alább), egyelőre a teljesség igénye nélkül, de a legfontosabb tudható paramétereket már megadva. További tájékozódásra, s követésre ajánlom az Indaba Facebook-eseményt.

 

————————————-

A cserkész, ahol tud segít, a cserkésztörvény 3. pontja. De mit is jelent ez a gyakorlatban?

 •  Csomót kötni a nyakkendőre?
 •  Esetleg sütit árulni, hogy valami nemes célt támogathassunk?
 •  Vagy átkísérni egy idős nénit az úton?
 •  Vagy segíteni a bevásárlásban?
 •  Vagy már az is segítség, ha otthon az iskolában vagy a munkahelyen segítek valakinek? Ennél azért talán többet jelenthet a segítség.

Az idei tematikus év témája a társadalmi felelősségvállalás, amelyről az INDABA-n közösen fogunk beszélgetni, inspirálódni, gondolkodni és nem utolsó sorban gyakorlati tapasztalatokat szerezni.

Mi az INDABA? Az INDABA zulu eredetű kifejezés, amely törzsi gyűlést jelent. Bi-Pi nevezte el így a cserkészvezetők konferenciáját. Magyar története több mint egy évtizedre nyúlik vissza.

A december 2–3-án zajló konferenciára várunk minden vezetőt, illetve 16 éven felüli cserkészt.
A hétvége során a 17 SDG cél (Sustainable Development Goals – Fenntartható Fejlődési Célok) köré fognak csoportosulni az előadások, workshopok és különböző tevékenységek.

Mik azok az SDG célok?

A világ vezetői 2015 szeptemberében New York-ban egy történelmi ENSZ-csúcstalálkozón elkötelezték magukat amellett, hogy véget vetnek a szegénységnek, megküzdenek a klímaváltozással és harcolnak az igazságtalanság ellen. A 193 ország által egyhangúlag elfogadott 17 fenntartható fejlődési cél (SDG-k) a fejlődés új egyetemes mércéjét állította fel annak biztosításával, hogy senkit sem hagynak magára. Az SDG-k mögött álló célkitűzések és indikátorok egy viszonyítási alapot jelentenek az előrehaladás sikerességének méréséhez.

Célunk, hogy mind a 17 terület valamilyen módon megjelenjen a hétvégén, akár előadás, akár tevékenység, rövid beszélgetés vagy szolgáltatás formájában.

A konferencia két részből fog állni:

 1.  Péntek este, valamint szombaton a nap második felében lesznek a hagyományos beszélgetések, előadások és workshopok.
 2.  Szombat délelőtt pedig kisebb, nagyobb csoportokban különböző kiküldetéseken, interaktív programokon vehettek részt Budapesten belül, amelyek 1-1 SDG célhoz kapcsolódnak. Csak hogy néhányat említsünk:
 • látogatás idősek otthonába
 • ételosztás hajléktalanoknak
 • játék menekült gyerekekkel
 • mozgássérültek segítése
 • tanulás hátrányos helyzetű gyerekekkel
 • és még sok más lehetőség!

Helyszín: Budapest (A pontos helyszín szervezés alatt. Fővárosi, könnyen megközelíthető intézményre készüljetek.)

Szálláslehetőség: az esemény nem ottalvós, a távolabbról érkező cserkésztestvéreink számára igény szerint szállást biztosítunk. A regisztrációs linken tudjátok majd jelezni az erre vonatkozó igényeiteket.

Részvételi hozzájárulás: 3000 Ft/fő. Ha egy csapatból minimum 5-en jöttök, akkor 2000 Ft. A részvételi díj pontos összegét, kérjük, készpénzben hozzátok magatokkal a helyszínre!

Regisztráció és programok: figyeljétek az eseményt, hamarosan jelentkezünk a részletekkel!

A tematikus ismeretszerzésen túl idén is lehetőséged lesz arra, hogy:
találkozz a csapatodon kívüli barátaiddal
új kapcsolatokat építs
élvezd az inspiráló, kreatív közeget
részt vegyél egy olyan programon, amit nem neked kell szervezned
minőségi időt tölts kósza vagy vándor őrsöddel.

Ránk vár a világ! Gyertek, gondolkodjuk együtt és szerezzünk új tapasztalatokat!

Ha bármilyen kérdésetek merülne fel, keressétek bizalommal az esemény szervezőjét, Papp Rékát a  e-mail címen!

Ha SZMCS tagként részt veszel a rendezvényen, ezt kérlek okvetlenül jelezd a külügyi vezetőnek az  címre írt e-maillel.

Az esemény a NEAO-KP-1-2022/10-000639 (BGA Zrt.), UAct Hungary (Unicef) és a Developing Growth Strategy in HSA (WOSM) projekt támogatásával valósul meg.