Idősek szolgálatában az Ipoly-völgyében

Kalonda Pályázati eredmények

(Fotó: Ipoly-völgye Korlátolt Felelősségű Európai Területi Társulás )

Az öt éve alakult Ipoly-völgye Korlátolt Felelősségű Európai Területi Társulás (röviden ETT) fokozatosan, de annál nagyobb elszántsággal építi a határfolyó két oldalán elhelyezkedő települések között azt az intézményesített  kapcsolatrendszert, amelynek egyetlen nagy és közös célja a régió gazdasági és társadalmi fejlesztése, oly módon, hogy az megmaradjon annak a határtalan Nógrád egyik élhető és vonzó régiójának.

Ennek a stratégiai koncepciónak az egyik sarokköve az idősödő korosztály számára a szociális szolgáltatások színvonalának az emelése.

Az elmúlt 10 év lakossági adatait elemezve kiderül, hogy bár a lakosságszám változása nem mutat jelentős csökkenést a régióban,  ezzel szemben a 65 év felettiek aránya 19%-kal emelkedett, miközben a 14 éven aluliak száma 8%-kal csökkent, ezért is kerül megvalósításra az Ipoly-völgye ETT által az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország együttműködési program keretén belül az „Egy integrált idősbarát régió fejlesztése az Ipoly-völgye ETT térségében” címet viselő pályázat, amelybe 15 tagtelepülés kapcsolódott be, a felvidéki, szlovákiai régióból 5 (Bussa, Panyidaróc, Óvár, Tőrincs, Kalonda), míg az anyaországi térségből 10 önkormányzat (Endrefalva, Nógrádszakál, Ludányhalászi, Nagylóc, Nógrádmegyer, Nógrádsipek, Piliny, Rimóc, Szalmatercs, Szécsényfelfalu).

A pályázat 2020 novemberében indult és 2022 októberében ér véget, célja egy integrált idősbarát régió fejlesztése, konkrétan a közkonyhák felújítása, modernizálása, illetve az idősellátás biztosításához szükséges eszközök beszerzése.

A tervezett beszerzés nagygépekre (hűtők, mosogatógépek, gáztűzhelyek, páraelszívók), főző- és tárolóedényekre, illetve kisebb konyhai eszközökre terjed ki.

Emellett az Ipoly északi oldalán található kistérségek részére 1-1 kilencszemélyes kisbuszt biztosít a program, amelynek célja, hogy az időskorú lakosság könnyebben eljusson a járási székhelyekre a kórházba, rendelőkbe, ugyanis az érintett településeken nem működik rendszeres háziorvosi szolgálat. A kisbuszokat Bussa és Kalonda települések üzemeltetik majd.

A pályázat teljes költségvetése a 15 település számára 345 796,05 €, amelyből az ERFA támogatás 293 926,64 €.

A projekt az Európai Unió támogatásával az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

(Papp Andrea, az Ipoly-völgye ETT projektmenedzsere / Felvidék.ma)