Harmónia – Szlovákiai Magyar Zenei Díj

Nagykapos Egyéb

Harmónia – Szlovákiai Magyar Zenei Díj 2016

Ezúttal Nagykapos ad otthont a rendezvénynek

A Csemadok Naszvadi Alapszervezete, a Szlovákiai Magyar Zenészek Egyesülete (SZMAZE) és az ötletgazda, Lábszky Olivér énekes-dalszövegíró 2011-ben megalapította a Harmónia – Szlovákiai Magyar Zenei Díjat, melyhez hamarosan csatlakozott a Szlovákiai Magyar Zenebarátok Társasága és a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet.

A Harmónia-díjak ünnepélyes átadására eddig négy alkalommal került sor. Először a Komáromi Jókai Színházban rendezték meg a gálaműsort, ezt követte a Dunaszerdahelyi Városi Művelődési Központban lezajlott díjátadó, 2014-ben a kassai Thália Színház adott otthont a rendezvénynek, tavaly pedig a somorjai VMK volt az esemény helyszíne.

A Harmónia Szlovákiai Magyar Zenei Díj Polgári Társulás a szervezőbizottság ígérete alapján idén is meghirdeti a Harmónia – Szlovákiai Magyar Zenei Díjat. Az ünnepélyes ötödik díjátadóra ezúttal, 2016. november 19-én, szombaton kerül sor Nagykaposon, a Bosák Centrum – Energosun épületében.

A Harmónia Kuratórium 2016-ban 8 kategóriában oszt ki díjakat:

1. Harmónia életműdíj
2. Az év fiatal énekese vagy hangszeres muzsikusa (15-től 25 éves korig)
3. Az év hagyományőrző népzenésze* vagy népi zenekara
4. Az év komolyzenei szólistája*, kórusa vagy zenekara
5. Az év szólistája*, zenekara vagy csoportja megzenésített vers, világzene, musical vagy dzsessz műfajban
6. Az év könnyűzenei előadóművésze*
7. Az év könnyűzenei együttese
8. Az év dala (2014–2016)

*25 éves kortól

(Felhívjuk figyelmüket, hogy a 3., a 4. és a 6. kategóriában, egyének esetében csak 25 év felettiek jelölhetők, a 8. kategóriában pedig 2014 és 2016 között megjelent hivatalos hanghordozók felvételei nevezhetők.)

A Harmónia-díj alapítói elsősorban a szlovákiai magyar kulturális és nonprofit szervezetek, továbbá magánszemélyek jelöléseit várják, de Magyarországról vagy más országból is bárki nevezheti a felvidéki előadókat, zenészeket. Minden magánszemély és szervezet bármelyik kategóriában több jelöltet is javasolhat, de természetesen nem szükséges minden kategóriában jelöltet nevezni. A javaslatot tevő köteles minimum 500 karakterben mellékelni a jelölt életrajzát és szakmailag megindokolni a felterjesztést (a legjobb zenekar esetében minimum 5 saját szerzeményt kell mellékelnie a nevezőnek). Politikai pártok, mozgalmak nem jelölhetnek. A nevezések alapján a szakmai kuratórium hoz döntést a győztesekről, titkos szavazással. A díjazottak névsora természetesen csak a díjátadó gálán derül ki, az életműdíjra esélyesek neve pedig a félreértések elkerülése végett nem lesz nyilvános, csak a győztest hirdetjük ki.

Énekesek, szólisták és muzsikusok esetében a jelöltnek magyar nemzetiségűnek és szlovák állampolgárnak kell lennie. Zenekarok, együttesek, csoportok, csapatok esetében a tagok döntő többségének magyar nemzetiségűnek és szlovák állampolgárnak, székhelyüknek pedig a Szlovák Köztársaság területén kell lennie. (Speciális esetekben a kuratórium dönt a nevezésről.)

A jelöléseket kizárólag elektronikus úton, a www.harmoniadij.sk oldalon megtalálható jelölési lap kitöltésével fogadjuk el.

Az egyes kategóriákban a jelölő szervezetek és egyének 2016. október 10-ig, éjféli határidővel nevezhetik a jelölteket, elektronikus úton a www.harmoniadij.sk oldalon megtalálható jelölési lapon.

A kategóriák jelöltjei közül az öt-öt, legtöbb pontszámot elért, díjra felterjesztett jelölt nevét az alapítók egy héttel az ünnepélyes díjátadó előtt, 2016. november 12-én hivatalosan nyilvánosságra hozzák. (A kategóriák győztesei saját kategóriájukban legközelebb csak öt év múlva jelölhetők újra, kivétel ez alól Az év dala kategória, ahol a legutóbb döntőbe került dal már nem jelölhető újra, az előadó viszont más szerzeménnyel ismét jelölhető.) A jelöltek közül a 3 legtöbb szavazatot kapott jelölt meghívást kap a díjátadó gálára, ahol a kategóriák nyertesei átvehetik a Harmónia 2016 valamelyik díját, a szervezőbizottság és a szakmai kuratórium elnökének kézjegyével ellátott díszoklevelet és a pénzjutalmat.

A jelölési eljárás szabályszerű lefolytatását úgy garantáljuk, hogy megőrizzük a dokumentumokat, és szükség esetén utólag ellenőrizhető a végeredmény. A bizottság tagjai az alapítók által pontosan megjelölt határidőig adhatják le szavazataikat. A határidő leteltekor az alapítók összesítik a beérkezett szavazatokat. A határidő letelte után beérkező, vagy a hiányosan kitöltött jelölések érvénytelenek.

A Harmónia-díj alapítói minden évben, legkésőbb december 30-án megállapítják, hogy kívánnak-e módosítani a kategóriák meghatározásán és számán. Az alapítók hagyják jóvá a szabályzatot, a gálaest programját, valamint a meghívottak listáját.

A Harmónia-díj alapítói kötelezik a Harmónia Kuratórium tagjait, hogy döntésüket kizárólag saját maguk, saját belátásuk és értékrendjük szerint, mindennemű külső befolyás nélkül hozzák meg, s ezt a döntést nem tudhatja sem a többi kuratóriumi tag, sem pedig a nyilvánosság az ünnepélyes eredményhirdetésig. A kuratóriumi tagok szavazatait kizárólag csak a rendezőség szavazatokat összesítő, arra megbízott tagjai és az ellenőr tudhatják, akiket írásos titoktartás kötelez arra vonatkozólag, hogy az eredményhirdetésig szigorúan tilos bárkivel is megosztaniuk a birtokukban levő végeredményt.

A Harmónia-díj szervezőbizottsága továbbá örömmel fogadja magánszemé-lyek, cégek és szervezetek adományait, melyeket teljes mértékben a nemes célra fordítunk, az adományozók névsorát és az adományozott összeg nagyságát pedig honlapunkon feltüntetjük.

Az adományokat a következő bankszámlaszámon fogadjuk:

13561640 / 5200 (OTP Banka Slovensko, a. s.)
IBAN: SK10 5200 0000 0000 1356 1640
BIC/SWIFT: OTPVSKBX

Információ:

-harmoniadij-