Hadtörténelmi gyermekrajzpályázat

Kárpát-medence Külhoni

A Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete hadtörténelmi témájú, Kárpát-medencei gyermekrajzpályázata, melyben társszervezők a Katonai Emlékpark Pákozd – Nemzeti Emlékhely, a Honvéd Kulturális Egyesület, és a nagyváradi Tanoda Egyesület.

Ebben az évben a 200 éve született költő, Petőfi Sándor: Nemzeti dal című, korszakos jelentőségű költeménye egyik sorát választottuk rajzpályázatunk címének.
A költő születése évfordulója mellett, a forradalom, valamint a honvédseregünk születése 175. évfordulóját is ünnepeljük. 1848-ban, 175 éve született meg a Nemzeti dal, s ugyanabban az évben zajlott a szabadságharcunk első csatája, a reményt adó győzelem a Pákozd, Pátka és Sukoró települések háromszögében. Mindezek mellett még számtalan évforduló kapcsolódik ehhez az évhez, melyek témát adhatnak a részt venni szándékozóknak, de nem elvárás, hogy csak évfordulókhoz kapcsolódó alkotások születhetnek, hiszen célunk, hogy az alkotók a magyar hadtörténelem bármely időszakából, bármilyen – ismert vagy ismeretlen – katonát, hősies tetteket, jelentős eseményeket, fontos helyszíneket, vagy akár fegyvereket, zászlókat, egyenruhákat jelenítsenek meg.
Pályázatunkat két kategóriában – „Papírra vetve” és „On-line” formában – hirdetjük meg.
A pályázatunk fő célja, hogy népszerűsítsük nemzetünk hadtörténelmét, lehetőséget teremtsünk az egyéni és közösségi alkotásra, s a pályázathoz kapcsolódó rendezvényekkel erősítsük a különböző közösségek, területek, települések kapcsolatát.

Pályázatok benyújtása: 2023. március 17-ig

A pályamunkák eredeti formában (személyesen vagy postai úton) adhatók le, vagy pedig digitális formában küldhetők el.

További információk: https://htbkszfvar.hu/fenyesebb-a-lancnal-a-kard/