Felvidéki református szavalóverseny

Felvidék Egyéb

reformacioFelhívás – „És zeng apáink drága nyelve!” – felvidéki református szavalóverseny

A reformáció hatására Magyarországon megnövekedett a nyelv szerepe és virágba borult az anyanyelvi kultúra. Már a 16. században sajátos irodalmi műfajok jöttek létre, iskolák és nyomdák nőttek gombaszám az országban. Megerősödött a nemzeti tudat, a nemzeti egység, a nemzeti szellemű kultúra gondolata. Ezt az örökséget ápolva, a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház a reformáció 500. évfordulója alkalmából szavalóversenyt hirdet a felvidéki magyar református gyülekezetek, református alap- és középiskolák diákjai számára.

A szavalóversenyre protestáns, magyar költők és írók verseivel, prózáival lehet jelentkezni. A református keresztyén hithez köthető (Krisztus tanításával és a keresztyén alapigazságokkal kapcsolatos művek) vagy a nemzeti identitást erősítő irodalomi művek választását kérjük.

A versenyt négy korcsoportban, külön versben és prózában hirdetjük meg:
I. kategória – az alapiskola 1-3. osztályosai
II.kategória – az alapiskola 4-6. osztályosai
III.kategória – az alapiskola 7-9. osztályosai
IV.kategória – középiskolások

Három területi elődöntőt tervezünk: Nyugat – Gömör – Kelet helyszínekkel. A területi elődöntők legjobbjai pedig továbbjutnak az országos döntőbe. A területi elődöntők lebonyolítási időpontja 2017 márciusa, az országos döntő pedig 2017 áprilisa.
A jelentkezési határidő: 2017. január 31.
Jelentkezéseket az címre várjuk. A jelentkezési lapot Egyházunk honlapján lehet letölteni.

A Felvidéki Református Szavalóverseny országos döntőjének győztesei részt vesznek a 2017 májusában Kisvárdán, a reformáció 500. évfordulója alkalmából a Tőkés László Alapítvány által megszervezésre kerülő szavalóversenyen.

A teljesség igénye nélkül protestáns költők és írók az irodalmi kánonból: Balassi Bálint, Csokonai Vitéz Mihály, Berzsenyi Dániel, Kölcsey Ferenc, Petőfi Sándor, Arany János, Tompa Mihály, Jókai Mór, Mikszáth Kálmán, Ady Endre, Szabó Dezső, Móricz Zsigmond, Áprily Lajos, Jékely Zoltán, Reményik Sándor, Németh László, Szabó Lőrinc, Illyés Gyula, Ignácz Rózsa, Sütő András, Kányádi Sándor, Csoóri Sándor, Wass Albert, Szabó Magda, Weöres Sándor …

Forrás: reformata.sk