Felhívás a kassai ipari gömöri találkozójára

Rimaszombat Egyéb

A nagy múlttal rendelkező kassai „ipari” egykori, gömöri diákjai nagytalálkozót szerveznek szeptember 7-én Rimaszombatban, amelynek meghívottja minden, a kassai „ipariban” végzett diák Fülektől Rozsnyóig és „iparista” tanár.  

„A világon a jó anyát kivéve semmi sincs, ami annyira megérdemelné a tiszteletet, mint a jó iskola.” /R. Kipling/

Olvashatjuk Albert Sándor, az kassai ipari egykori igazgatójának „Az Ipari több, mint egy iskola” című, 2016-ban megjelent könyvében, amelyből megtudhatjuk, hogy a háború utáni időkben a kassai ipari több volt, mint egy iskola. Ez az intézmény a felvidéki magyarság megmaradásának letéteményese volt. Eredményeivel kivívta a szakmai elismerést itthon és külföldön. Az olvasó azt is megtudhatja belőle, hogy mitől volt ez az intézmény „az ipari”, és az „iparista” miért csak a kassai diákot jelenti.

Eme tudás birtokosai azok, akik egykor az iskolába jártak, és büszkén jelentik ki vagy kérdeznek rá, talán nem is meglepődve egy – egy ismerkedés alkalmával, hogy „Te is „iparista”?”. Ők tudják miért csak a kassai diákot jelenti az „iparista”, és mitől „ipari” a kassai ipari.

„A GÖMÖRI IPARISTÁK NAGY TALÁLKOZÓJÁRA” augusztus 27-ig lehet jelentkezni Bán Zoltánnál a +421905973750 és , vagy Šťavina Lacinál a +421905404038 és  elérhetőségeken. A részvétel díja 15 euró, a rendezvény helyszíne pedig a Műszaki, Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakközépiskola étterme lesz.

A tervek szerint a programban a bevezető és köszöntő után lesz kulturális program, majd a tanárok bemutatása és beszámolójuk következik az „Ipariról “. Ezt a meghívott „iparista“ klubok képviselőinek rövid bemutatkozás és beszámolója követi majd és a résztvevők bemutatkozása, ismerkedése. A rendezvény teljes meghívóját alább találják:

Forrás: Gömörilap.sk/SZAKC