Didaktikai eszközt vásárolhatnak az óvodák

Felvidék Külhoni
Didaktikai eszközöket vásárolhatnak az óvodák

Illusztráció (Fotó: reformata.sk)

Az oktatásügyi minisztérium fél millió eurót juttat az óvodák részére didaktikai eszközök, játékok és könyvek vásárlására. Mint a minisztérium kommunikációs osztálya közzétette, az Intelligens játék elnevezésű projekt keretében az ország valamennyi óvodája, amely a tanintézmények hálózatának tagja, pályázhat a pénzösszeg elnyeréséért.

A pénzösszeget a gyerekek száma alapján utalják

Az óvodák a megítélt pénzösszeget gyermekkönyvek, didaktikai segédeszközök, játékok vásárlására fordíthatják, amelyek az óvodások finom motorikájának fejlesztését, technikai ügyességüket, matematikai képességeiket, beszédjük, kommunikációjuk színvonalának emelését szolgálják. A támogatást online formanyomtatványon igényelhetik, amelyet a héten tesznek közzé a minisztérium weboldalán.

„Az óvodák február 15-ig jelentkezhetnek a pályázatra, és március 1-től május 31-ig vásárolhatják meg a segédeszközöket. A támogatás maximális összegét 1000 euróban állapították meg” – tájékoztatott a minisztérium.

A támogatás összege az óvodások létszámától függ majd. Amennyiben az óvodát kevesebb mint 50 gyerek látogatja, a pénzösszeg 500 euró, ha a gyerekek létszáma több mint 50, akkor megkapják a maximális 1000 eurós pénzösszeget.

Az óvodák fejlesztéséért

Branislav Gröhling oktatásügyi miniszter elmondta, hogy a gyerekek oktatására, képességeik kibontakoztatására, ügyességük fejlesztésére már kiskorukban oda kell figyelni.

„Ebben az évben érvénybe lép a gyerekek kötelező óvodalátogatása 5 éves koruktól. Ezzel a pályázatunkkal is segíteni akarjuk az óvodákat az eszköztáruk gyarapítására. Ugyanakkor a következő hónapokban el akarjuk érni, hogy a megújulási alapból több óvoda korszerűsítésére és újabbak építésére is lehetőség legyen, mert így tudjuk majd biztosítani a kellő óvodai férőhelyet” – nyilatkozta a tárcavezető.

A minisztérium közölte azt is, hogy ezekben a napokban feldolgozták az óvodákból beérkezett valamennyi kérelmet, amely a vírusjárvány intézkedései miatti kieséseket érintette. A tárca összességében 2698 óvoda 23 967 alkalmazottjának bérét térítette meg 58,7 millió eurós összegben.

(webnoviny.sk/Felvidék.ma)