Csillagászat határok nélkül Ógyallán

Felvidék Pályázati eredmények

Csillagászat határok nélkül – az ógyallai és a tatai csillagvizsgáló együttműködése

Konkoly-Thege Miklós 1871-ben hozta létre Közép-Európa első obszervatóriumát Ógyallán (Kép: a csillagvizsgáló sajtóhíre)

A Szlovák Központi Csillagvizsgáló határon túli együttműködésbe kezdett a tatai Posztóczky Károly Csillagvizsgálóval. A projekt a „Csillagok összekötnek minket – csillagászat határok nélkül” címet viseli, költségvetése 391 020 euró, melyből 332 ezer eurót az Európai Regionális Fejlesztési Alapból finanszíroznak.

A projekt idén január elsején kezdődött, és jövő év végéig tart. Fő célja a régió legfontosabb csillagvizsgálói, az ógyallai Szlovák Központi Csillagvizsgáló, illetve a tatai Posztóczky Károly Csillagvizsgáló és Múzeum közötti hosszú távú együttműködés megerősítése és fejlesztése. A projekt fontos része a csillagászat tudományos ismereteinek fejlesztése, hogy ez a lenyűgöző tudományág vonzóbbá váljon a nagyközönség számára.

Az együttműködés keretén belül közös programokat szerveznek, melyek célja a magyarországi kollégák oktatása a Nap és a meteorok megfigyelésére. Ezután párhuzamos csillagászati megfigyeléseket végeznek mindkét városban. Emellett a két csillagvizsgáló történelméről és jelenéről szóló közös kiadvány háromnyelvű változatban jelenik meg, illetve egy csillagászati témájú, gyerekeknek szóló kifestő is napvilágot lát magyarul.

TIT Posztoczky Károly Csillagvizsgáló és Múzeum (Kép: a csillagvizsgáló sajtóhíre)

Szakmai konferenciák mellett fesztiválokat is szerveznek, tudás- és művészeti versenyeket, kirándulásokat. A csillagvizsgálók munkatársai elkészítik a történelmi eszközök másolatait, melyek eredeti változatai az ógyallai Konkoly-Thege Miklós Múzeumban és a tatai Posztóczky Károly Múzeumban találhatóak.

A projekt megvalósításában az együttműködés előnyei különösen a Szlovák Központi Csillagvizsgáló számára a következőek:
– a Nap és a meteorok csillagászati megfigyelései adatbázisának kitöltése kedvezőtlen időjárás esetén Ógyallán,
– intézményünk történetének és jelenének tudatosítása a nagyközönség bevonásával szakmai és versenyzői tevékenységeinkbe,
– a múzeumi kiállítás interaktivitásának növelése QR-kódok hozzáadásával a kiállított tárgyak leírásához.

(Szlovák Központi Csillagvizsgáló sajtóközleménye/Felvidék.ma)