Az ukijo-e hatás

Hazai
Az ukijo-e hatás

Leírás
Az ukijo-e XVII. és XIX. század között felvirágzó japán művészeti stílus, a kifejezés jelentése: “a lebegő világ képe”.
Mesterei fametszeteket és festményeket készítettek különböző témákban, megörökítve a női szépséget, a kabukiszínészeket és a szumóbirkózókat, történelmi eseményeket, regéket, tájakat és más helyszíneket, az állat- és növényvilágot, erotikát. A világ múlandóságát akarták megragadni abban a formában, amely csupán egyetlen pillanatra mutatja meg magát. A fametszeteket nem gépi, hanem kézi technikával nyomtatták, így csodálatos színekben, utánozhatatlan színátmenetekben pompáztak az alkotások.

Az ukijo-e stílus az európai művészetekre is hatást gyakorolt. A XIX. századtól a “japonizmus” kiemelkedő irányzattá vált, ahogy ez az impresszionista Edgar Degas, Édouard Manet és Claude Monet, a posztimpresszionisták, mint Vincent van Gogh, valamint a szecesszió művészei, így Henri de Toulouse-Lautrec alkotásaiban is megfigyelhető. Az ukijo-e “lebegő világa” tökéletesen harmonizál az impresszionizmus filozófiájával.
További információ: https://hu.wikipedia.org/wiki/Ukijo-e

Szakirodalom
– Fajcsák Györgyi – Umemura Yuko (szerk.): Ukijo-e. Az elillanó világ képei. bgVálogatás gróf Vay Péter japán fametszet gyűjtéséből. Budapest, Hopp Ferenc Kelet-Ázsiai Művészeti Múzeum, 2010.
– Ferenczy László: Hó, hold, cseresznyevirág. A japán fametszetek világa. Budapest, Képzőművészeti Kiadó, 1989.

Amit várunk
Olyan kortárs műalkotásokat, amelyek szellemiségükben tükrözik a japán ukijo-e stílust.

Technika
A pályázatokat festészet (olaj, tempera, gouache és akril technikákkal készített alkotások), valamint egy összevont, a grafikák (sokszorosított és egyedi grafika – akvarell, pasztell, szabadkézi rajz és fotóalapú képzőművészeti technikák; digitális grafika, videó), installáció, kisplasztika és bármilyen képzőművészeti alkotás számára fenntartott kategóriában várjuk.

Méretbeli megkötés
Az alkotások mérete maximum 150 cm x 150 cm lehet. Egy sorozat egy alkotásnak minősül, ami maximum 3 műből állhat. (A zsűri fenntartja a sorozatok megbontásának jogát.)

A pályázat célja
A japán kultúra népszerűsítése, a japán-magyar kapcsolatok ápolása.

Pályázati feltételek
A pályázaton indulhat minden 18. életévét betöltött alkotó, aki a megadott témában, a feltételeknek megfelelően készíti el pályaművét.

A pályázat beadásának módja
Pályázni 2018. december 14-től lehet a http://www.ukiyo-e.hu oldalon található online jelentkezési lap kitöltésével.
A pályázatokat először digitális formában várjuk az e-mail-címre 2019. május 1-jéig. A beérkezett művekből a zsűri kiválasztja a kiállításon megjelenő alkotásokat, a galéria pedig 2019. május 11-ig értesíti az érintett pályázókat.
A pályázat támogatója: Magyar Suzuki Zrt.

A pályázat leadási határideje: 2019. május 1.
A pályaművekből katalógus készül, és a Duna Múzeum az alkotásokból időszaki kiállítást rendez.

Díjazás
I. díj: 1 000 000 Ft
II. díj: 600 000 Ft
III. díj: 400 000 Ft
Nevezési díj: az első kép esetében pályázónként 3000 Ft. A további képek nevezése egyenként 1500 Ft.
A nevezési díjat az online jelentkezési lap kitöltésével egyidejűleg várjuk a következő számlaszámra: Duna Múzeum Baráti Egyesület, 10403648-50526683-71891003 (K&H Bank). A nevezési díjat nem áll módunkban visszatéríteni abban az esetben sem, ha a zsűri a pályázó egyetlen munkáját sem válogatja be. Kérjük, számlaigényét jelezze a regisztrációs lapon a számlázási név és cím, valamint az adószám pontos megadásával. A számlát a tárgyhónap végén postázzuk.

A zsűri tagjai:
Bencsik Barnabás művészettörténész, kurátor, az ACAX – Nemzetközi Kortárs Képzőművészeti Iroda vezetője
Brassai Gabriella festőművész, Duna Múzeum – Európai Közép Galéria
Dénes Mirjam művészettörténész, a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum japán gyűjteményének kurátora

További információ
Etter Viktória kommunikációs referens – Duna Múzeum
Mobiltelefon: +36 20 9144 644
E-mail:
Cím: Duna Múzeum – Európai Közép Galéria, 2500 Esztergom, Kölcsey u. 2.

Jelentkezés
A pályázatokat először digitális formában várjuk az e-mail-címre 2019. május 1-jéig. A beérkezett művekből a zsűri kiválasztja a kiállításon megjelenő alkotásokat, a galéria pedig 2019. május 11-ig értesíti az érintett pályázókat.
Nevezési díj: az első kép esetében pályázónként 3000 Ft. A további képek nevezése egyenként 1500 Ft.
A nevezési díjat az online jelentkezési lap kitöltésével egyidejűleg várjuk a következő számlaszámra: Duna Múzeum Baráti Egyesület, 10403648-50526683-71891003 (K&H Bank).

További információ:
Etter Viktória kommunikációs referens
Mobiltelefon: +36 20 9144 644
E-mail:
Cím: Duna Múzeum-Európai Közép Galéria, 2500 Esztergom, Kölcsey u.2.
https://www.ukiyo-e.hu/