Az SZMPSZ versenyei fiatalok számára

Felvidék Hazai

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége (SZMPSZ) nem csupán a felvidéki magyar  pedagógusközösség szakmai támogatója, hanem a  fiatal generációk tehetséggondozását is felvállalja. Mára már hagyománnyá vált az SZMPSZ berkeiben a különböző tanulmányi versenyek és legkülönfélébb tehetség kibontakozását segítő pályázatok megszervezése és lebonyolítása. A felvidéki magyar tanintézmények diákjai számára január végén több versenyt és pályázatot is hirdetet a pedagógusszövetség.

A meghirdetett versenykiírások között találhatók művészetet, természettudományt és humántudományt népszerűsítő vetélkedők is. Az alábbi cikkünkben foglaljuk össze a meghirdetett vetélkedőket, pályázatokat.

XVI. Harmos Károly Országos Képzőművészeti Pályázat

A Szlovák Nemzeti Múzeum – A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumával karöltve az SZMPSZ idén is meghirdeti az igen népszerű képzőművészeti pályázatát.

A XVI. Harmos Károly Országos Képzőművészeti pályázat idei témája a 175 évvel ezelőtt kitört forradalom és szabadságharc. Négy korcsoportos kategóriában ( óvodások, alsó tagozat, felső tagozat, középiskolások) várják a pályaműveket.

Beküldési határidő május 31-e. A teljes kiírás ITT olvashatóBővebb információ ITT olvasható. Jelentkezni az alábbi elektronikus jelentkezési lapon lehet.

A pályamunkákat A/4-es, A/3-as méretben is el lehet készíteni, szabadon választott  technikával.

A beérkezett munkákat a képzőművészekből, művésztanárokból álló szakmai zsűri értékeli. A legjobbnak ítélt alkotások beküldőit és felkészítő tanáraikat meghívják az ünnepi  kiállításra, amelyre a  Szlovákiai  Magyar  Kultúra  Múzeumában kerül  sor.

XVI. Kaszás Attila Versmondó Fesztivál

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége, a komáromi Jókai Mór Alapiskola, Komárom városa és a városi művelődési központ 2023. június 17-én a Jókai Napok kísérőrendezvényeként meghirdeti a XVI. Kaszás Attila Versmondó Fesztivált.

Mint a versenykiírásban olvasható: a  verseny Kaszás  Attila, a sajnálatosan  fiatalon  elhunyt  felvidéki  származású  kiváló színművész emléke előtt tiszteleg, mely máig elevenen él. Az ő tragikusan  félbeszakadt  sikeres pályája  példaként  szolgál  minden  feltörekvő  tehetséges  fiatal számára.

„Célunk,   hogy újabb bemutatkozási lehetőséget biztosítsunk a tehetséges versmondó diákok számára, és ráirányítsuk a figyelmet a klasszikus és modern magyar költészetre” – fogalmaz a kiírás.

Három kategóriában várják a nevezéseket. I. kategória: az alapiskolák 1–4. osztályos tanulói; II. kategória: az alapiskolák 5–9. osztályos tanulói, valamint a nyolcosztályos gimnáziumok 1–4. osztályos tanulói; III. kategória: középiskolák 1–4. osztályos tanulói.

Jelentkezési határidő április 30-a. A teljes kiírás ITT olvasható. Bővebb információ ITT olvasható. Jelentkezni az alábbi elektronikus jelentkezési lapon lehet.

Jókai és kora irodalmi-műveltségi vetélkedő

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége és a komáromi Jókai Mór Alapiskola a 2022/23-as tanévben meghirdeti a Jókai és kora irodalmi-műveltségi vetélkedőt. Célcsoportként jelentkezőnek várják az alapiskolák felső tagozatát és a nyolcosztályos gimnáziumok 1–4. évfolyamát látogató tanulókat.

Mint írják,

a verseny célja Jókai Mór   életútjának   részletesebb   megismertetése   saját önéletírása   és   Mikszáth   Kálmán visszaemlékezései  alapján,  ezáltal  Jókai életművének újrafelfedezése a diákokkal,  a klasszikus magyar irodalom olvasására való ösztönzés, a szövegértés fejlesztése.

Jelentkezési határidő február 20-a. A teljes kiírás ITT olvashatóBővebb információ ITT olvasható. Jelentkezni az alábbi elektronikus jelentkezési lapon lehet.

IV. Öko-logikai Kárpát-medencei Környezetvédelmi Csapatverseny

A környezetvédelem és a környezettudatosság népszerűsítését célozza meg a csapatverseny. A vetélkedőt az alapiskolák 7–9., illetve a nyolcéves gimnáziumok 2–4. évfolyamos tanulói részére hirdették meg.

Amint fogalmaznak, a verseny célja a környezetről  alkotott  ismeretek  elmélyítése,  az  önálló  ismeretszerzés  készségének  fejlesztése,  a globális   fenntarthatósági   problémák   és   a   földi   rendszer   véges   kapacitásainak   ismeretében   a rendszerszemléletű,  komplex  ökológiai  gondolkodás  megalapozása, a  természettudományos ismeretek gazdagítása, tehetséggondozás szem előtt tartásával.

Jelentkezési határidő február 28-a. A teljes kiírás ITT olvashatóBővebb információ ITT olvashatóJelentkezni az alábbi elektronikus jelentkezési lapon lehet.

II. Felvidéki fizikaverseny

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége a 2022/23-as tanévben meghirdeti a II. Felvidéki Fizikaversenyt az alapiskolák 8., illetve a nyolcéves gimnáziumok 3. évfolyamának tanulói részéreA verseny célja a magyar iskolába járó tehetséges diákok érdeklődésének fizika felé irányítása, a fizika tantárgy népszerűsítése.

Mindamellett lehetőséget kínál a fizikában tehetséges tanulóknak tudások megmutatására.

Jelentkezési határidő február 28-a. A teljes kiírás ITT olvashatóBővebb információ ITT olvasható.  Jelentkezni az alábbi elektronikus jelentkezési lapon lehet.

(Pásztor Péter/Felvidék.ma)