Az SZMPSZ értékes online előadásai

Felvidék Külhoni

 

Az SZMPSZ értékes online előadásai segítik a felvidéki pedagógustársadalmat

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége a járványhelyzetben is rendületlenül folytatja hiánypótló tevékenységét a felvidéki magyar pedagógusok közösségében. Alkalmazkodva  a szigorú korlátozásokhoz, az online térben szervezi meg a pedagógusok ismeretszerző és közösségépítő alkalmait.

„A kollégákkal a jelenlegi helyzetben is szeretnénk tartani a szorosabb kapcsolatot, segítve szakmai fejlesztésüket. Innen jött az online előadások ötlete” – kezdte a Felvidék.ma tájékoztatását Fekete Irén, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének elnöke.

Mint hozzátette, a digitális térben megtartott szakmai előadások részben a pedagógusok közvetlen, személyi jelenléten alapuló továbbképzésének hiánypótlásaként jöttek létre.

„Az előadássorozat programjaira kéthetente szerdán délutánonként kerül sor. Olyan témákat ölelnek fel az egyes előadások, melyek sok kollégát érintenek akár szakmai, akár általános hétköznapi téren” – jegyezte meg a szövetség vezetője.

Az előadássorozat első alkalmára még február végén sor került. Ekkor dr. Kulja András orvos tartott előadást Tények és tévhitek a koronavírusról és az oltásokról címmel a szövetség tagjai számára.   Az online élő előadás ITT visszatekinthető.

A koronavírusból adódó lelki problémák kerültek legközelebb terítékre dr. Tóth Merza Katalin, a Soproni Egyetem Benedek Elek Tanárképző Kara tanárának tolmácsolásában, arról, miként tudják a pedagógusok átvészelni ezt a sok tekintetben nehéz élethelyzetet.  Ez az online előadás szintén visszanézhető az alábbi linken.

A pedagógusnaphoz közeledve a felvidéki magyar pedagógustársadalmat Böjte Csaba testvér ünnepi gondolataival ajándékozták meg. Az előadás Écsi Gyöngyi pedagógusokhoz intézett zenés fohászával ért végett. Itt tekinthető meg az ünnepi műsor.

A továbbiakban felvidéki magyar szakemberek előadásait hallgathatták meg. A beíratás a SZMPSZ számára is fontos esemény, melyhez számos tevékenységük kapcsolódik. Vár rád az iskola címmel Stérdl Terézia, a közkedvelt felvidéki pszichológus tartott előadást.

Legutóbb április első hetében Japánról szóló beszámolót hallhattak az érdeklődők. A Vendégségben Naruhito birodalmában című előadás is visszatekinthető az alábbi linken.

A kezdeményezés igen népszerűvé vált, az egyes előadásokra több százan regisztráltak és kapcsolódtak be. Az online előadások túlnyomó többségét zárt rendszerben, a szövetség tagsága számára hirdették meg. Azonban akadtak olyan előadások is, melyben a szülők és más érdeklődők is részt vehettek ugyancsak online térben.

A SZMPSZ által szervezett előadások Novák Mónika, a szövetség munkatársa programkoordinátora moderálása mellett zajlanak.

Az előadásokat követően visszajelzéseket várnak a hallgatóságtól. Egy rövid kérdőívet töltenek ki, ezeket összegezve az igények felmérése alapján szervezik meg a további online alkalmakat.

A tervekkel kapcsolatban Fekete Irén kifejtette: az anyák napjára egy ünnepi előadással készülnek, ez szintén elérhető lesz a nagyközönség számára.

„Hiszen a diák – szülő – pedagógus az alappillérei a minőségi magyar iskolának” – hangsúlyozta.

Nyitottak az online térben kevésbé ismert felvidéki előadók irányába is. Ehhez kapcsolódott a szövetségnek a pedagógusok felé meghirdetett korábbi pályázata, mely által teret biztosítanak számukra előadások megtartására. A közeljövőben erre a pályázatra jelentkezett pedagógusok is tartanak online alkalmakat.

Mint megjegyezte: az előadássorozat során már kialakult egyfajta összetartozás, egy közösséget alkotva az online térben.

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének honlapján, valamint a közösségi oldalán kerültek meghirdetésre az egyes alkalmak, emellett portálunk Eseménynaptárába is bekerülnek az előadásokkal kapcsolatos  pontos információk.

(Pásztor Péter/Felvidék.ma)