Az élet játék 2022

Komárom Hazai

„A jelenlét megtartó ereje” – ezzel a mottóval rendezi meg a TANDEM nonprofit szervezet idei élménykonferenciáját november 17-én, amely a koronavírus-járvány két online éve után ismét élőben valósul meg Révkomáromban.

A rendezvény célja kettős: egyrészt olyan módszertani tudást kínálni a pedagógusoknak, illetve a segítő szakmában tevékenykedőknek, amelyek a jelen kihívásaira adnak választ diákok, fiatalok, iskolai és civil közösségek életében. Másrészt pedig találkozási teret és feltöltődési lehetőséget kínálni mindazoknak, akik hivatásukból adódóan emberekkel és csoportokkal, diákokkal vagy felnőttekkel foglalkoznak.

Az egész napos rendezvényen a plenáris nyitóelőadás után összesen 15 különböző műhelymunka kínálatából választhatnak az érdeklődők.

A nyitó előadást az ismert magyarországi előadó, Pál Ferenc mentálhigiénés szakember tartja, aki a TANDEM Labirintus udvarában több éve visszatérő vendég – ez alkalommal az okos eszközök hatásairól fog beszélni. Ezt követően három idősávban zajlanak majd párhuzamos kiscsoportos, interaktív programok.

(Fotó: TANDEM)

A sokszínű kínálatban fellelhetők olyan módszerek és témák, amelyek a mindennapi pedagógusi gyakorlatba beilleszthető tudást kínálnak, akár tantárgyi ismeretekhez köthetően is, mint az irodalomtanítás, történelem, testnevelés vagy ének-zene. Ugyanakkor az iskolarendszer fejlesztése iránt érdeklődők is találhatnak számos érdekes programot: lesz szó az inklúziót érintő kérdésekről, az osztályfőnök szerepéről, az értékelés alternatív lehetőségeiről és az iskolai indulatkezelésről, vagy az online bántalmazás megelőzéséről egyaránt.

A konferencián olyan szervezetek tartanak majd programokat, mint a magyarországi Hősök Tere Alapítvány, a hazai Vekker Műhely, A Grund, az Innovatív Oktatásért Intézet, illetve a Regionális Pedagógusokat Segítő Mentorközpont. De tanulhatnak a résztvevők kreatív írást a legújabb könyvét frissen megjelentető Durica Katarinától, illetve találkozhatnak a felvidéki közösségünk transzgenerációs traumáinak kutatásában hatalmas eredményeket elért Tóth Erzsébet Fannival is, aki a beszÉLJ című könyvével arra is utat mutat, hogyan dolgozzuk fel ezeket az generációk óta hordozott, örökölt traumákat.

A házigazda TANDEM szakmai csapata saját projektjeiben fejlesztett tudásának szintén a legjavát hozza majd a programba, illetve ünnepi alkalomként most mutatja be legfrissebben megjelent kiadványát, Az osztályfőnök szerepe 2-t.

A nap zárásaként a résztvevők egy színházi előadáson vehetnek részt közösen: Kiss Csaba De mi lett a nővel? című előadása kerül színpadra a késő délutáni órákban, a City Reboot Polgári Társulás jóvoltából. Játsszák: Szabó Viktor, Culka Ottó, Olasz István. Emellett pedig a szervezők a közösségépítés és informális oktatás jegyében néhány meglepetéssel készülnek, amelyek célja, hogy egy hosszabb távon is működő, megtartó közösséget építsenek a hazai pedagógusok és segítők körében.

(Fotó: TANDEM)

A konferenciára való jelentkezés október 12-étől lehetséges, a jelentkezési határidő november 14.

A részletes program és a jelentkezéssel kapcsolatos információk megtalálhatók a TANDEM weboldalán ITT. A jelentkezési űrlap és a részletes program ITT található. 

A program a Kisebbségi Kulturális Alap támogatásával valósul meg.

(TANDEM/Felvidék.ma)