Alternatíva, a független színházi szemle

Felvidék Hazai

Az Ad valorem és a Dialóg nonprofit szervezet első alkalommal 2018-ban szervezte meg az Alternatíva nevet viselő független színházi seregszemlét. A világjárvány és az azt követő újraindulásból adódó rendezetlenség megakadályozta, hogy a fesztivált a következő években is megvalósítsák, de 2023-ban újra fontosnak érezték, hogy teret adjanak a struktúrán kívüli társulatoknak. Az elmúlt öt évben ugyanis a szlovákiai magyar független művészeti közeg jelentős változáson ment át. Ez a változás nem csak a járvánnyal és a gazdasági válsággal függ össze, s nem csak a panasz szintjén lehet, kell beszélni róla, hiszen a kisebbségi támogatási rendszernek köszönhetően jelentősen megerősödött a független színházi közösség.

Mit jelent ez 2023-ban, hol tartanak és milyen problémákkal küzdenek a struktúrán kívüli színházi társulatok? Ezekre a kérdésekre keresi a választ az Alternatíva fesztivál 2023 júniusában.

A szemlét az előző évfolyamtól eltérően – a júniusi rendezvényáradat miatt – nem sikerült 3-4 napba besűríteni. 2023. június 11-én Soóky László Meg a Sátán, meg én című monodrámájával kezdődik, melyet a Komáromi Jókai Színház stúdiószínpadán tekinthetnek meg az érdeklődők. A fesztivál másik kortárs szlovákiai magyar ősbemutatója a Száz Pál regényéből készült Fűje sarjad mezőknek című produkció, a Csavar Színház előadása, mely 2023. június 14-én 19 órától látható a Komáromi Jókai Színház nagytermében.

A fesztiválon szerepel 3 tantermi előadás, hiszen a szlovákiai magyar színházi közegben egyre több társulat foglalkozik ezzel a színházi-nevelési formával.

A Vekker Műhely a Nem csináltam semmit című tantermi előadását mutatja be a Marianum Egyházi Iskolaközpont diákjainak, a Jókai Napokon fellépő diákok a Trepp független színházi platform Oly korban éltem én című produkciójában vehetnek részt, a Selye János Gimnázium diákjai pedig a Klamm háborúja című előadást láthatják Fandl Ferenc előadásában.

A tantermi színházi előadásokról és a színházi nevelés lehetőségeiről egyébként egy kerekasztal-beszélgetést is terveznek a fesztivál szervezői, hiszen fontosnak érezték, hogy ne csak az előadásokon keresztül, hanem szakmai fórum keretében is megvitassák a felmerülő kérdéseket.

A független színházak helyzetéről június 12-én 13 órától, a színházi nevelés lehetőségeiről pedig június 13-án 13 órai kezdettel lesz kerekasztal-beszélgetés a Révben.

A független művészközösség sajátossága, hogy rugalmassága folytán gyorsabban reagál, reflektál a társadalmi történésekre. Ezt a vonalat képviseli az a felolvasó-színházi est, melyen a pozsonyi Színművészeti Főiskola magyar hallgatói lépnek fel 2023. június 12-én 18 órától a Révben: kortárs ukrán szövegekkel ismerkedhetnek meg az érdeklődők, az est címe Túlélő-szindróma.

A fesztivál záró előadása a Kaptár Polgári Társulás produkciója. Martin MacDonagh Otthol (The Lonesome West) című drámája 2023. június 20-án látható az Egressy Béni Városi Művelődési Központ Kiss Péntek József kamaratermében.

Az Alternatíva – független színházi seregszemle a Kisebbségi Kulturális Alap támogatásával jött létre.

(Sajtóközlemény/Felvidék.ma)