Alexandre Trauner ART/FILM Fesztivál

Hazai
Alexandre Trauner ART/FILM Fesztivál

Nevezési felhívás

A nagy hagyományokkal rendelkező szolnoki képzőművészeti filmfesztivált 2018 októberében teljesen megújítva, a világhírű magyar születésű képzőművész és Oscar-díjas díszlettervező szellemében Alexandre Trauner ART/FILM Fesztivál néven szerveztük meg.

A szolnoki filmfesztivál 2019. október 15-20. között ünnepli fennállásának 50 éves jubileumát. A fesztivál olyan különböző műfajú filmalkotásoknak biztosít fórumot, amelyek valamilyen formában a mozgóképes történetmesélés új útjai mentén vállalkoznak a cselekmény/történet bemutatására.
Nevezési határidő: 2019. május 20.
Az alábbi kategóriákban várjuk a filmek nevezését:

I. “Az Én történetem”
2019-ben pályázatot hirdetünk olyan Európában, vagy többségében európai országok koprodukciójában 2017. január 1. után készült nagyjátékfilmek részére, melyeknél meghatározó a film látványvilága. Ebbe a versenyszekcióba 15 filmet mutatunk be, melyek nevezéssel vagy meghívásos alapon kerülhetnek be a versenyprogramba.

II. “A Te történeted”
Ebbe a versenykategóriába az európai filmes, média vagy művészeti képzésben résztvevő egyetemisták (30 év alatti fiatalok) által 2018. január 1. után készített filmeket várjuk.

III. “Az Ő történetük”
A fesztivál hagyományaira támaszkodva “Láthatóvá tett tudomány” címmel olyan filmeket várunk, melyek:
– tudósokról, tudományos felfedezésekről készült dokumentum- és portréfilmek melyek vizualizálnak/elmagyaráznak tudományosan láthatatlan folyamatokat
– experimentális filmek, amelyek a tudomány és a technika eredményeit felhasználva törekszenek a mozgóképi kifejezés megújítására
– tudomány és az áltudomány kapcsolatával foglalkozó filmek
– áldokumentumfilmek, amelyek nem létező tudományos felfedezéseket létezőként mutatnak be.
– természet- és környezetvédelemmel foglalkozó dokumentumfilmek
– szimulációs filmek – melyek tudományos folyamatok, kísérletek mozgóképes megjelenítésével, “dramatizálásával” foglalkoznak.
– explainer videók – olyan, az animáció elmúlt évtizedben egyre jelentősebbé váló felhasználási területén megjelenő videók -, melyek szoros kapcsolatban vannak a tudományos munkával, annak vizualizációjával, népszerűsítésével, edukációjával.

IV. “A Mi történetünk”
Ebben a blokkban retrospektív válogatást mutatunk be a fesztivál 50 évének díjnyertes filmjeiből.

V. “A Ti történetetek”
A 2019-es fesztiválon első alkalommal teremtünk lehetőséget a VR és játékprogramok bemutatkozására. A kategóriában olyan alkotásokra számítunk, ahol a látvány mellett jelentősége, szerepe van az új, interaktív technológiák által inspirált történetmesélésnek.
http://festival.tiszamozi.hu/000_Fesztivalok/2019/NevezesiFelhivas.aspx